In Duitsland klappen ze wel voor Pantelic

Door met een schitterende actie voor de 3-0 aan te tekenen tegen NEC nam Marko Pantelic afscheid van Ajax. Terwijl de kritiek op zijn persoon constant bleef aanhouden, maakte hij in zijn laatste vier Ajax-duels maar liefst zeven treffers. Donderdag neemt hij definitief afscheid van Ajax in de bekerfinale tegen Feyenoord, maar ik vrees dat hij in Nederland geen groots afscheid mag verwachten. Ik schrok me dan ook dood toen ik diezelfde Pantelic maandagmorgen op de voorkant van de Bild Zeitung zag staan.

pantelic1

“Magath wil ‘Torjäger’ Pantelic” stond er met grote letters op de voorpagina. Torjäger is de titel die de Serviër in Duitsland draagt. Geen probleemkind, geen simpel spitsje, geen handenklapper, maar een torjäger. Maar dat was nog niet eens wat mij het meest opviel aan het bericht. De transfer van Pantelic stond op maandagmorgen namelijk gewoon op de voorpagina van de Bild Zeitung. Geen feestende Bayern-spelers, geen nieuws over de Duitse ploeg, geen grote transfer van Ribery en al helemaal geen titel voor FC Twente, maar Marko Pantelic die richting Schalke 04 zou kunnen vertrekken.

Het zegt veel over de spits die Ajax dit jaar in huis had. Pantelic is een fenomeen, een absolute persoonlijkheid. De cijfers spreken dit seizoen nou ook niet echt tegen hem. In 25 duels scoorde hij 16 keer, maar in absolute cijfers kwam het neer op één doelpunt per 109 minuten. Niet zulke gekke cijfers voor een spits. Daarnaast was zijn belang voor Ajax ook enorm. In de 25 duels waarin Pantelic meespeelde wist Ajax 21 keer een zege te grijpen. Daarnaast viel hij in het verloren duel met FC Twente na een kwartier uit. Oftewel: Ajax was met Pantelic in de ploeg eigenlijk onverslaanbaar. Sterker nog: Ajax kon niet zonder Pantelic. In de tien duels (wedstrijd tegen FC Twente voor het gemak meegerekend) zonder de Serviër leed Ajax maar liefst vier maal puntverlies.

Toch lijken we in Nederland deze topspits maar niet te kunnen waarderen. Dat Ajax zijn contract niet heeft verlengd is weliswaar niet meer dan logisch, aangezien Pantelic veel te hoge eisen stelt, maar dat de algemene opinie tegen hem is, is compleet belachelijk. De meesten hadden Pantelic namelijk al afgeschreven voordat hij ook maar één eerlijke kans had gehad. Het slaan van kruisjes, het klappen voor zijn medespelers en het opsteken van duimpjes deed de Nederlanders vergeten dat deze jongen eigenlijk best een goede spits is.

Het is meteen het grote verschil met Duitsland, waar ze wel door de frivoliteiten van Pantelic wisten heen te kijken. Daar werd hij eerlijk beoordeeld, namelijk op zijn prestaties op het veld en die zijn ruim voldoende. Kijk alleen al naar de statistieken van Pantelic bij Ajax en naar Hertha BSC, dat geheel ingestort is na het vertrek van de topschutter. Ik zal iedereen dan ook willen adviseren nog eenmaal eerlijk naar de kwaliteiten van Pantelic te kijken en te concluderen dat hij eigenlijk wel een hele goede spits is en ik hoop dat de Ajax-fans hem donderdag een onvergetelijk afscheid kunnen bieden. Dan zal Pantelic om zijn criticasters de mond definitief te snoeren Ajax naar de bekerwinst leiden, om vervolgens afscheid te nemen met een kruisje, een duimpje en veel applaus. Vervolgens trekt hij zo snel mogelijk naar Duitsland, waar ze wel terugklappen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter