Ik háát Pippo Inzaghi

Kaká aan de bal. Hij dolt vier man uit en lokt de keeper uit de goal. Op het laatste moment legt hij de bal af aan Filippo Inzaghi. Die staat een meter van de goal en tikt de bal binnen. Pippo rent uitzinnig, in zijn eentje, het hele veld over alsof hij een wereldgoal heeft gemaakt. Er is maar één speler ter wereld die zich dit kan permitteren. Wat een vedette. Inzaghi is een vreselijke spits. Ik haatte hem, vroeger. Maar inmiddels ben ik hem gaan waarderen om wie hij is. Pippo Inzaghi is de belichaming van het geniepige Italiaanse voetbal.

Inzaghi is inmiddels 35 jaar. Gek genoeg ben ik nu pas van hem gaan houden. Deze Italiaan is een specialist. Je zult hem nooit zien meeverdedigen, hij zal zich nooit nuttig maken opbouw. En dat weet hij zelf ook. Jaap Stam: “Bij AC Milan deden wij elke dag een rondo, maar Filippo Inzaghi deed vanuit zichzelf al niet mee. Hij wist dat hij dan toch alleen in het midden staat, achter de bal aan te hollen. Hij kon niet mee in het snelle één keer raken”. Inzaghi is een beperkte voetballer, hij is niet ongekend snel, sterk of lang. Hij heeft ook geen briljante passeerbewegingen in huis. De grote kracht van Inzaghi is dat hij altijd op de goede plek staat. Inzaghi is het eindstation in de zestien, die altijd loert op een kans of een gaatje. Als een verdediger even niet oplet, is hij de klos. Pippo is ze te slim af: je kunt hem drie keer in de buitenspelval lokken, de vierde keer is ie weg, met dodelijk gevolgen. Want Inzaghi mist nooit, en dat is zijn andere wapen. Met zijn hoofd of met zijn voeten, alles gaat richting in de goal.

De afgelopen weken heb ik enorm van Inzaghi genoten. Tegen Atalanta scoorde hij een hattrick met drie typische Inzaghi-goals:

En een week later deed hij het dunnetjes over. Hij scoorde twee keer en bracht zijn carrièretotaal aan doelpunten op 300.

Als je terugkijkt naar de carrière van Inzaghi valt het op dat hij overal scoort. In de Serie A maakte hij al 128 goals. In de Champions League scoorde hij 43 keer in 66 wedstrijden, een ongekend gemiddelde. Hij is zelfs Europees topscorer allertijden geweest, maar moet nu Raúl voor zich dulden. In 2003 won Super Pippo de Champions League tegen zijn oude ploeg Juventus. In 2007 bezorgde hij Milan persoonlijk de cup met de grote oren, door in de finale twee keer te scoren tegen Liverpool (2-1).

In de Squadra Azzurra is de spits minder gelukkig. Mede door blessures was hij nog nooit belangrijk voor het nationale team in een eindronde. Eeuwig zonde. Gelukkig scoort Inzaghi thuis nog regelmatig. Hij is getrouwd met Eugenia Doretskaya (voormalig Miss Siberië), die naar verluidt sexverslaafd is. Ze wil Pippo minstens één keer per dag bij haar laten scoren.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas