Iedereen trekt aan Adrie Koster

9 oktober 2007, Adrie Koster wordt aangesteld als interim-hoofdcoach van Ajax. Hij volgt de naar Chelsea getrokken Henk ten Cate op. Na een redelijk seizoen werd hij opgevolgd door Marco van Basten, Koster ging terug naar de jeugd. Inmiddels is het gaan en vertrekken tussen coaches in zowel Nederland, als België en overal ter wereld. Eén naam wordt opvallend vaak genoemd: Adrie Koster.

koster

Het begon allemaal voor dit seizoen, toen Huub Stevens in Adrie Koster de ideale assistent zag voor PSV. Van Basten ging dat tegen en Koster werd ‘gewoon’ hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Daarna was het een tijdje stil, maar eind 2008 begon het allemaal weer. Roda JC trainer Raymond Atteveld werd ontslagen en Koster was dichtbij een overgang, Harm van Veldhoven kreeg echter de voorkeur. Op de één na laatste dag van 2008 klopte FC Timisoara (Roemenië) aan, de voorzitter zag in Adrie Koster het perfecte figuur. Uiteindelijk ging ook dat niet door.

Een tijdje later gaat NEC-succestrainer Mario Been volgend seizoen definitief naar Feyenoord  en niemand minder dan Adrie staat bovenaan het lijstje van de club uit Nijmegen. Het was echter de Zierikzeeër zelf die het niet wilde. Daarna was het de beurt aan Sparta en de Graafschap om met geruchten te komen, maar ook deze twee clubs werden het niet. Vorige week heeft ook Club Brugge interesse getoond, hoofdcoach Jacky Mathijssen staat hevig ter discussie. Club wil het liefst een Nederlandse coach, Adrie is topkandidaat. ‘Er is interesse van enkele clubs’, reageert Koster in de media. ‘Ik kan ook bij Ajax blijven, maar ik sta open voor een mooie aanbieding uit het buitenland. Meer zeg ik voorlopig niet, dat heb ik afgesproken met mijn zaakwaarnemer. Hopelijk kan ik zo snel mogelijk meer duidelijkheid brengen.’

Het contract van de Zeeuw loopt aan het einde van het seizoen af en waarschijnlijk komen er nog veel meer geruchten. De kans is klein dat hij volgend seizoen bij Ajax nog steeds jeugdcoach is. Welke club het wordt zullen we snel te horen krijgen. Persoonlijk zie ik Koster het liefst gewoon in Amsterdam. Het liefst zelfs op de bank, naast van Basten, of misschien zonder van Basten. Op het moment dat hij hoofdcoach was in Amsterdam heb ik genoten van zijn coachingstijl. Ik misgun het hem niet om naar België te gaan.

Als…
…Koster coach wordt van België denk ik dat het geen heel groot verschil uitmaakt, Koster is geen supercoach en ik denk dat Club gewoon de capaciteiten niet heeft om kampioen te worden. Een tweede plaats is toch het hoogste wat ik ze geef.
…hij aan de slag gaat bij NEC denk ik dat de Nijmegenaren met Koster de perfecte vervanger hebben voor Mario Been. NEC wordt een club die meedraait in de top van Nederland als de oud-PSV’er aan de slag gaat daar. NEC heeft een team dat het aankan en met de nodige versterkingen misschien een potentiële titelkandidaat.
…Adrie naar Doetinchem gaat wordt het voor hem heel lastig. VVV promoveert zo goed als zeker en ik denk dat de Venlo’ers toch beter zijn dan de Graafschap. Mocht het team uit de Achterhoek degraderen zie ik een betere kans voor Koster, de Graafschap heeft denk ik wel de capaciteiten daarna weer te promoveren.
…hij gewoon in Amsterdam blijft gaat alles gewoon zijn gangetje, de jeugdspelers zullen goed klaargestoomd worden voor het eerste team.

Maar waar hij ook heengaat, het hangt toch af van de kwaliteit en kwantiteit van het team en Koster zal daar weinig aan veranderen.

About Stanley Wijnen