Hulde aan gestreept rood-wit

‘Rood en wit gaat noooooooit verloren, knoop dat in je oren van achter en van voren’. Rood-witte tricots zijn niet weg te denken uit het voetbal. En dan vooral die met streepjes. Verticale streepjes. Een nostalgisch aanblik.

Catenaccio zette wat oeroude rood-wit gestreepte tenues voor je op een rij. Gewoon omdat Rood-wit gestreept zo’n heerlijke voetbal-combinatie is. Maar vooral ook omdat er meer achter schuilt dan op het eerste gezicht lijkt.

Stoke City, de op één na oudste professionele voetbalclub ter wereld.

Stoke City

Stoke City, de op één na oudste professionele voetbalclub ter wereld, had het maar zwaar in haar beginjaren (rond 1890). Ze moesten een ander tenue kiezen voor officiële wedstrijden omdat geen twee teams hetzelfde shirt mochten hebben. Daardoor kwam er een heel scala aan kleuren voorbij. Trots als ze waren – uiteraard – bleven ze in alle niet-league wedstrijden stug in wit-rode strepen spelen. Zo hoort dat!

Rode Ster won de EuropaCup 1 in rood-wit gestreepte shirts.

Rode Ster Belgrado

Rode Ster zou haar kleuren en ster te danken hebben aan het voormalig Joegoslavië. Het land, dat inmiddels is opgedeeld, had als vlag blauw-wit-rood en een rode ster in het midden. Er zijn echter ook mensen die dit tegenspreken. Alles wat wij weten is dat ze op rood-wit-gestreept zijn uitgekomen!

toposs-veendam-3

TOP Oss

Toen TOP Oss vorig jaar haar naam wilde veranderen in FC Oss konden supporters daar nog mee leven. Maar ‘wel afblijven van de clubkleuren’ was de eis van de supporters. Blijkbaar is de emotionele band met het visuele, de kleur, sterker dan die met de naam in Oss.

pro_476248_jeffersonfarfan_psv_juicht

PSV

De gestreeptheid onderscheidt PSV van haar aartsrivalen Feyenoord en Ajax, die ook rood-wit dragen. De kleuren werden gekozen toen één van de oprichters frambozen-limonade over het witte tafelkleed morste. De aanwezigen vonden de combinatie zo mooi dat het maar de clubkleuren moesten worden.

Ook in Engeland is er een traditie van rood-wit gestreept, zoals bij The Saints (Southampton).

Southampton

Southampton’s shirt begon met een River Plate-schuine streep, toen een soort Feyenoord-blokken om vervolgens op de klassieke streepjes uit te komen. Jaren later bedacht de club zich nog eens, waardoor ze tijdelijk met hele rare streepjes speelden. Maar uiteindelijk zijn ze teruggekomen op de klassieke streep. Snap je het nog? Hier het historisch overzicht, voor de liefhebbers.

Sunderland draagt misschien wel de mooiste wit-rood gestreepte shirts. De club die als eerste drie keer kampioen van Engeland wordt nu getraind door Roy Keane.

Sunderland

Sunderland draagt misschien wel de mooiste wit-rood gestreepte shirts van de wereld, de club die als eerste drie keer kampioen van Engeland. Oorspronkelijk speelde Sunderland volledig in het blauw, maar toen de club professionaliseerde kozen ze voor rood-wit gestreept. De breedte en aantal van de strepen varieerde door de jaren heen.

De oudste professionele voetbalclub van Nederland kon het niet laten om in rood-wit gestreepje shirts te gaan spelen.

Sparta

Nadat het toenmalige bestuur van Sparta Rotterdam in 1899 een wedstrijd van Sunderland bezocht, waren de bestuursleden onder de indruk. Van de shirts welteverstaan. Zo kwam de oudste club van Nederland aan het wit-rood gestreepte shirt en de zwarte broek, overgenomen uit Engeland.

Sporting Gijon doet het dit seizoen goed in de Primera Division.

Sporting Gijon

Sporting Gijon wordt ook wel de Rojiblancos genoemd, verwijzend naar hun clubkleuren. Maargoed, die bijnaam wordt ook gebruikt voor Atletico Madrid en Athletic Bilbao. Sporting was echter als eerste. Ze koos haar kleuren naar aanleiding van de stedelijke vlag. Atletico Madrid en Athletic Bilbao speelden destijds nog in blauw-wit.

Bilbao is een traditionele club die nog steeds alleen maar met Basken speelt.

Athletic Bilbao

De Engelse oprichters van Athletic kwamen uit Southampton en Sunderland. Het is niet helemaal zeker, maar het zou kunnen dat Athletic Bilbao haar kleuren daar aan dankt, maar er zijn meer theorieën over de oorsprong. Rood-witte strepen zouden goedkoop zijn, omdat die combinatie ook gebruikt werd bij de productie van matrassen.

atlmadrid

Atletico Madrid

Atletico Madrid is de grootste Spaanse club met de klassieke rood-witte strepen, maar die heeft het te danken aan Athletic Bilbao. De Baskische studenten die Atletico Madrid oprichtten namen de kleuren over van de club uit hun geboortestreek.

estudiantes

Estudiantes LP

Estudiantes LP staat dit weekend met de oude Juan Sebastian Verón in de finale van de Wereldbeker voor Clubteams tegen Barça. De club heeft haar tenue letterlijk te danken aan Athletic Bilbao. Halverwege vorige eeuw verzette beide clubs verzetten zich vanuit een minderheid tegen de heersende overheid. Uit sympathie kreeg Estudiantes een aantal tenue’s van Bilbao cadeau.

Rood-wit gestreept. Enkele shirts zijn incidenten, andere zijn door een mooie kruisbestuiving over de wereld verspreid.

Met dank aan Pieter Zwart.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas