Hou Ajax weg uit België

Het is ondertussen van 2003 geleden dat Ajax zijn Belgische satellietclubNo Ajax Germinal Beerschot Antwerpen (kortweg GBA genoemd) verkocht aan de huidige ere-voorzitter Jos Verhaegen voor een symbolische euro. De afgelopen weken doken er geruchten op dat Ajax op zoek is naar een nieuwe Belgische satellietclub. Eergisteren legde van den Boog de plannen uit in Studio Voetbal.  Maar moeten wij Belgen zomaar de boot ingaan met de Amsterdammers?

En doet Ajax er wel goed aan een Belgische satellietclub te nemen? Toen Ajax in 1999 GBA de reddende hand bood, kwam er een merkwaardige constructie te voorschijn. Ajax kocht 72,5% procent van de aandelen van de Antwerpse fusieclub. De Amsterdammers pasten jaarlijks de tekortkomingen in het budget zelf toe en investeerde bovendien jaarlijks 250.000 euro in de jeugdopleiding. In totaal zou er een slordige tien miljoen euro richting Antwerpen gegaan zijn. Daarnaast stalden ze hun beloftevolle niet-Europese voetballers in ons land. Het enige wat GBA in ruil moest aanbieden is dat Ajax jaarlijks minstens één jeugdspeler naar Amsterdam mocht halen.

Aanvankelijk leek er niet veel door te stoten naar de A-kern van de Nederlandse hoofdstedelingen. Maar met de verkoop van linksback, maar vooral linksbank, Jelle Van Damme (3,75 miljoen naar Southampton) en vleugelspeler Tom De Mul (5 miljoen naar Sevilla) waren ze in ieder geval bijna break-even. Begin dit seizoen haalde Ajax voor het eerst financiële winst uit zijn samenwerking. Thomas Vermaelen verkast na een succesvolle periode als kapitein van Ajax voor dertien miljoen naar Arsenal.

In de toekomst zullen ook Jan Vertonghen en Toby Alderweireld van financiële én sportieve waarde zijn voor Ajax. Het Belgische hart van de defensie helpt hen misschien wel richting een eerste titel sinds 2003/2004 en een bijhorend rechtstreeks ticket voor de financiële jackpot die ook wel eens Champions League genoemd wordt. Daarnaast zullen beide spelers voor meer verkocht worden dan een appel en een ei, zoals dat bij bijvoorbeeld Bram Verbist (KVK Tienen, nu Cercle Brugge) of Stanley Aborah (FC Dender EH, nu FC Den Bosch) het geval was. Van de talenten die het zelf aan GBA afstond, is de opbrengst echter miniem. De grootste flop was de Braziliaanse verdediger Walker Americo Fronio. Walker was kapitein van de Braziliaanse U17 die in 1999 wereldkampioen werd. Bij Ajax en GBA brak hij echter geen potten, maar ook niet nadien in zijn thuisland bij Atletico Mineiro of Nautico. Vandaag verdient hij zijn boterham in Juventude (Braziliaanse Serie B).

Vervolg van de loopbanen van de GBA-huurlingen

Vervolg van de loopbanen van de GBA-huurlingen

De clubs waarin Ajax interesse heeft zijn AA Gent en SV Zulte Waregem. Beide zijn kandidaat voor de top zes in onze JPL en beschikken dus over een voldoende sterke kern. Met alle respect voor de jeugd van Ajax maar op een of twee spelers na zullen ze hen geen meerwaarde bieden. En die een of twee spelers zullen ze niet naar ons sturen, maar zelf houden. De kans dat ze iemand zoals een nieuwe Sneijder of Heitinga naar België sturen is onbestaande. Ze staan enkel niet-Europese gokken af aan onze teams. Vraag dat maar aan GBA, destijds middenmoot. De enige die er slaagde  was Aaron Mokoena. De Zuid-Afrikaanse centrale verdediger ging een mooie toekomst tegemoet want na zijn verblijf in België, eerst bij GBA daarna in Genk, versierde hij een transfer naar de Premier League waar hij bij Blackburn Rovers begon en in 2009 naar Portsmouth trok. Geen enkele belofte die Ajax aan GBA schonk had genoeg kwaliteiten om GBA naar een hoger niveau te brengen. Integendeel. In het seizoen dat het aantal Amsterdamse huurlingen het hoogst was (02/03 met vijf stuks) eindigde GBA op een veertiende plaats. De laagste plaats ooit in de korte geschiedenis van de Antwerpse club. Wel behaalden ze toen de halve finale van de beker. Al is dat niet verwonderlijk met de Ajax2-cupfighters (Quansah, Obodai, Walker) in je elftal. Maar het meeste lof moet hier wel richting Paul Kpaka gaan. De spits uit Sierra Leone scoorde tussen 2001 en 2003 45 doelpunten en is daarmee van groter belang geweest dan dat legioen huurlingen.

Sportief gezien kwam er dus amper meerwaarde uit Amsterdam, maar ook financieel bleek alles niet rozengeur en maneschijn te zijn. Na het vertrek van Ajax uit Antwerpen vielen de spreekwoordelijke lijken uit de kast. Bepaalde contracten van spelers en staf (zoals de scouts) waren astronomisch hoog. Té hoog, vooral als je naar hun rendement kijkt. GBA heeft in zijn eerste seizoen na Ajax de eindjes aan elkaar moeten knopen. Nadien floreerde GBA. Ze hebben steeds een plaats in de linkerkolom, wonnen de beker in 2005 en speelden al twee maal Europees (tegen het Franse Marseille en Azerbeidjaanse Neftchi Bakoe). Vorig seizoen kenden ze een terugval door een fout in de aankooppolitiek (te veel centrale spelers en amper flanken) maar dit seizoen staan ze halfweg op een mooie derde plaats.

Dus waarom zou een Belgische club in zee gaan met Ajax? Ze gaven GBA zwakke spelers, namen zelf de betere jeugd weg en lieten de club met schuld achter. Al zal Ajax dit keer geen aandelen kopen, dus dat laatste argument is verwaarloosbaar. Of toch niet? Ajax wil immers een voetbalschool starten in samenwerking met de Belgische club. Wat als Ajax daar weer eens een staf in dienst neemt met, naar Belgische normen, te hoge lonen en vervolgens de samenwerking tot een einde komt? Alleen het vullen van de financiële put is een voordeel geweest voor GBA. Maar aangezien noch Gent noch Zulte Waregem in crisis verkeert, raad ik hen het ten sterkte af om samen te werken met Ajax. Moeskroen is de enige club die geld nodig heeft. Maar door de taalbarrière zie ik het niet onmiddellijk tot een samenwerking komen. Daar beschikken ze echter wel over Futurosport, een van de betere jeugdcomplexen van België. Ideaal om leeg te roven dus. De Henegouwers zijn bovendien de enige club uit de provincie die in eerste speelt en dus van het meeste aanzien geniet. Waregem bijvoorbeeld ligt in West-Vlaanderen, waar het met Brugge, Kortrijk, nog eens Brugge en Roeselare, in de JPL alleen al vier concurrenten heeft voor de lokale jeugd.
Maar, Belgische clubs, alsjeblieft, geef de eigen jeugd de kans in plaats van buitenlandse jongeren die je niet eens bezit. Laat ons land niet verder leeggeroofd worden van onze talenten.

About Glenn