Hoogmoed komt voor de val, Verbeek

Daags voor de wedstrijd Ajax – AZ sprak Frank de Boer over zijn tegenstander. Kampioensmateriaal, leuk voetbal, attractief en een goed georganiseerd elftal. Woorden die trainer Gertjan Verbeek in zijn zak kon steken. Na de wedstrijd (die in ogen van Nederlandse media gedomineerd werd door AZ), was het Verbeek vooral te doen om de strafschop. Terwijl het overduidelijk is dat er reglementair ook een tweede gele, dus rode kaart gegeven had mogen worden voor diezelfde overtreding, wond Verbeek zich buitensporig op over de arbitrage. Volgens Duitse, Belgische en Spaanse media mocht AZ niet klagen over de strafschop en al helemaal niet over het eindresultaat. De topper werd in diverse landen live uitgezonden en de persconferentie werd ondertiteld.

In Nederland kreeg Verbeek de spreektijd die hij opeiste. Hij heeft zijn spreektijd en luisterend oor te danken aan zijn doorgaans nuchtere houding en analyses. Maar in de afgelopen dagen ging hij zijn boekje te buiten. Op geheel ongepaste wijze moest Verbeek ook opmerkingen maken over Ajax, de overwinning van Ajax op Zagreb en het vervolg, terwijl dit niks van doen heeft met het speelschema van AZ. De opmerkingen, getekend door afgunst, hadden geen pas. Verbeek-onwaardig? Geen idee. Het spreekt echter voor zich dat het volstrekt onduidelijk is – en het druist tegen alle trainersethiek in – om een collega-trainer af te vallen op behaalde resultaten. Temeer omdat hier geen enkele aanleiding toe was. De opmerkingen zijn van het zelfde niveau als het erelijstje van Gertjan Verbeek: geheel leeg.

Dat de media niet genadeloos afrekent met de opmerkingen van Verbeek over Ajax is een tekortkoming van journalisten, alsook een gemiste kans voor critici. Verbeek heeft, misschien terecht, behoorlijk wat krediet opgebouwd. Maar in de komende weken zal duidelijk worden dat trainers die zich niet bezig houden met hun eigen elftal, direct zware klappen te verwerken krijgen. De eerste is al uitgedeeld, met veel geluk wist AZ nog een punt in eigen huis te redden tegen een Oostenrijks elftal. Verbeek had beter zijn eigen elftal op scherp kunnen stellen, in plaats van op kinderachtige wijze te vertellen dat een overwinning op Zagreb niets betekent omdat dat elftal ternauwernood had gewonnen van een elftal waartegen AZ dik gewonnen had… zielige compilatie.

Mijnheer Verbeek, als een uitoverwinning in de Champions League u niks waard is, dan heeft u het juiste startschot gegeven. Vanaf hier zetten we uw eigen palmares voort en zullen we in Nederland wederom het kampioenschap laten verlopen tussen Ajax, Twente en PSV, alwaar de trainers de fatsoensnormen wel kennen.

About Bjorn Heisterkamp

Björn Heisterkamp is auteur van De topmanager speelt 4-4-2 dat in april 2011 verscheen.