Hongaarse revolutie: Waarom Dzsudzsák niet naar Rusland gaat

Balasz Dzsudzsák heeft een aanbieding van Anzhi Makhachkala op zak. De club uit Dagestan, die onder leiding staat van de schatrijke Suleiman Kerimov, ziet in de PSV-er één van de versterkingen voor komend seizoen, waardoor men Europees voetbal moet gaan spelen. De aanbieding is financieel gezien zeer interessant voor de Hongaar, die op twee gedachten hinkt. Enerzijds wil hij hogerop, anderzijds twijfelt hij of Anzhi wel de juiste keuze is. Volgens zijn vader gaat hij echter niet naar Rusland.
Dzsudzsák heeft dit seizoen in de Eredivisie wederom getoond dat hij een zeer interessante speler is voor de Europese (sub)top. Dat heeft logischerwijs geresulteerd in een groot aantal geïnteresseerde ploegen, met illustere namen als Juventus, AS Roma en zelfs Real Madrid.

Aan dat rijtje kan dus ook Anzhi toegevoegd worden. Maar als het aan de vader van Dzsudzsák ligt, komt het nooit tot een transfer. De vader van Balasz koestert nog altijd een wrok tegen de voormalige Sovjet-Unie, vanwege hun onderdrukking van Hongarije.

Die onderdrukking begon na de Tweede Wereldoorlog, waarin Hongarije aan de kant van de Duitsers stond. De Sovjet-Unie bezette toen het land dat hen aan probeerde te vallen. Hongarije kwam zodoende onder de invloed van het communisme en het strenge regime van Joszef Stalin. Deze onderdrukking duurde tot 1956, het jaar waarin de Hongaarse Revolutie plaatsvond. Op 23 oktober van dat jaar was er een massaal protest in de straten van de hoofdstad Boedapest, waarbij naar schatting 200.000 mensen aanwezig waren. Zij wilden voor eens en voor altijd breken met het communistische regime. Natuurlijk zag de Sovjet-Unie dat niet zitten. Zij reageerde door militairen in te zetten om de opstand neer te slaan. Dit had felle gevechten tot gevolg, die uiteindelijk tot 10 november duurden. In die periode werden ongeveer 26.000 Hongaren opgepakt, gevangen gezet en honderden geëxecuteerd.

Het was in die tijd dat ook Hongaarse topvoetballers het land ontvluchtten. Onder andere Ferenc Puskas zocht zijn heil buiten de eigen landsgrenzen, omdat het er volgens hem veel te gevaarlijk was. De vader van Dzsudzsák heeft dat alles als jongetje meegekregen.

Die kennis over de Sovjet-Unie, dat wrok en die haat projecteert hij nu op zijn zoon, zoals dat ook hem van huis uit is meegegeven. Russen deugen niet in zijn ogen. Daarom zal Balasz Dzsudzsák niet naar Rusland vertrekken. Zoals ook een eerdere transfer naar Dinamo Kiev niet doorging.

Het dilemma wordt zo een stuk gemakkelijker. Oliedollars kunnen het verleden niet uitwissen. Dzsudzsák luistert waarschijnlijk naar zijn vader. Hij gaat niet.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino