Honda laat zelfs in Rusland zon stralen

Het moet voor iedere Nederlandse club wrang zijn om de prestaties van Keisuke Honda de volgen. De jonge Japanner blonk namelijk twee jaar, verspreid over drie seizoenen, uit in Nederland. Een transfer durfde echter niemand aan, want de blonde middenvelder had het enkel in de Jupiler League laten zien, waarvan we allemaal weten dat het niet veel voorstelt. Na enkele goede optredens in de Eredivisie bleef de vraag hangen: is hij ook goed genoeg voor de top? Bij CSKA beantwoordt Honda die vraag luid en duidelijk; hij is absoluut geschikt voor de top. Ondertussen faalt Afellay in de beslissende fase van de competitie, moet Lodeiro het vooral doen met korte invalbeurten en bleek FC Twente tegen Feyenoord niet zonder de oude Perez te kunnen. Ach, foutje moet kunnen.

honda

Om de klasse van Honda te illustreren hoeven we eigenlijk slechts de resultaten van VVV Venlo erbij te pakken. Waar de ploeg voor de winterstop opvallend makkelijk in de middenmoot meedraaide, heeft het na de winterstop de grootste problemen. Zo komt VVV al drie wedstrijden op rij niet tot scoren. Met de blessure voor Uchebo in het achterhoofd en wedstrijden tegen de volledige top drie nog voor de boeg, loopt VVV zelfs nog kans op nacompetitie. Iets wat voor de winterstop niet eens meer tot de mogelijkheden leek te behoren, er werd zelfs al stiekem gedacht aan een Europees avontuurtje. Zoals zonnekoning Lodewijk XIV de Franse staat was, was Keisuke Honda VVV Venlo. De onmisbare spil die het verschil maakt tussen een modale ploeg en een voetbalmachine.

honda3

In Rusland speelt Honda ondertussen de sterren van de hemel. Na twee maanden zonder wedstrijden maakte Honda in februari zijn debuut tegen Sevilla. Hij mocht 83 minuten blijven als schaduwspits en maakte een zeer sterke indruk. Vervolgens vloog hij als een razende naar Japan, om daar een volledige wedstrijd voor het nationale team te spelen en daarbij de 2-0 op zijn naam te zetten. Vier dagen later speelde hij in Rusland alweer een volledige wedstrijd in de met 1-0 verloren strijd om de Supercup tegen Rubin Kazan.

Wat volgde was een superreeks van de Japanner, waarin hij eerst in de blessuretijd de winnende treffer tegen Amkar Perm aantekende en vervolgens CSKA hoogstpersoonlijk naar de kwartfinale van de Champions Legaue te brengen met een assist en een doelpunt tegen Sevilla. Vooral zijn vrije trap die van zo’n 35 meter achter de doelman van Sevilla belandde, getuigde van zijn grootse klasse. Zo’n tien dagen later flikte Honda een soortgelijk kunstje, waarmee hij zijn ploeg opnieuw over een impasse heen hielp en daarmee een volgende overwinning bracht.

Honda maakt weer eens het verschil

Honda maakt weer eens het verschil

Het is dan ook alles behalve verwonderlijk dat Honda nu al onmisbaar is geworden voor CSKA. Sterker nog; CSKA won nog geen één wedstrijd, zonder dat Honda het doel trof. Nu zou je kunnen zeggen dat het ligt aan het niveau van de Russische competitie dat Honda zo uitblinkt, maar zijn prestaties in de Champions League bewijzen dat hij het ook op een hoger niveau kan. Het lijkt inmiddels ook al niet meer lang te kunnen duren voordat ook andere clubs zijn prestaties oppikken en Honda weer terugbeland op het Europese vasteland, om daar in een topcompetitie het verschil te gaan maken. In de aanloop naar de clash tussen CSKA en Inter zal José Mourinho in elk geval flink wakker liggen van de sensationele Japanner, die in Rusland heeft bewezen een echte topper te zijn. Want weer of geen weer, als Honda op het veld staat straalt de zon, zelfs in Rusland. In Japan een simpele Keizer, in Europa een ongekroonde zonnekoning.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter