Hoeveel geduld heeft Scheringa met Koeman?

Tot voorkort veranderde alles wat Dirk Scheringa aanraakte in goud. Zijn geluk blijkt eindig. Niet alleen zijn bank is in verval, ook AZ kende betere tijden. Kan hij Koeman de matige seizoenstart verwijten of is AZ toch niet zo weerbaar?

Hoe lang mag Koeman blijven?

Hoe lang mag Koeman blijven?

De ingespeelde ploeg van de landskampioen heeft na acht wedstrijden al acht punten achterstand op haar grootste concurrenten. AZ verloor alleen international Demy de Zeeuw, die nu belangrijk is voor het succes van Ajax. Misschien is er bij AZ wel te lichtzinnig gedacht over de opvolging van de spelmaker.

Het is de vraag in hoeverre het Ronald Koeman aangerekend kan worden dat het niet meer draait bij AZ. Koeman staat er om bekend uitstekend te kunnen presteren als zijn voorganger een goede basis heeft achtergelaten, maar hij heeft wel veel moeite om een team op de lange termijn op kracht te houden, mede door zijn vele miskopen.

Deze zomer deed Koeman nog geen (duidelijke) miskoop, maar gaf hij wel kansen aan spelers die door van Gaal te licht waren bevonden en erkende hij de urgentie niet van het vinden van een geschikte opvolger van de Zeeuw. De omstandigheden zijn voor Koeman niet perfect en dan blijken (opnieuw!) zijn beperkingen als trainer.

demy_de_zeeuw

Dirk Scheringa is traditioneel gezien geduldig met trainers die hij binnenhaalde, stuk voor stuk grote namen. Het zijn dan ook de trainers zelf die opstappen – om een stap hogerop te doen zoals Co Adriaanse (FC Porto) en Louis van Gaal (Bayern München) of, zoals van Gaal begin vorig seizoen, omdat hij het zelf niet meer zag zitten.

Ik ben er nog steeds van overtuigd, zoals ik in een column vlak na de aanstelling van Koeman schreef, dat het sneeuwvlokje niet de juiste trainer is voor dit AZ. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt tot Dirk Scheringa tot eenzelfde inzicht komt.

Toch is het jammer dat AZ onder toeziend oog van Dick Advocaat niet wist te winnen van Standard. De spelers balen stuk voor stuk enorm en Ronald Koeman is “enorm teleurgesteld“. AZ is Europees succes van harte gegund!

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas