Hoera! Bouma gaat mee!

Het is wellicht de meest bekritiseerde speler in de selectie van bondscoach Bert van Marwijk. Wilfred Bouma, de bijna 34-jarige gedrongen mastodont van PSV, die meegaat naar het Europees Kampioenschap. Hij is de stand-in van medelinkspoot Joris Mathijsen, en nu die eerste geblesseerd is, lonkt er wellicht wel een basisplaats voor de gedrongen Brabander, die anders bokser was geworden. Opnieuw gaat Bouma naar een groot toernooi, nadat hij in 2004 en 2008 ook al tot het keurkorps van de bondscoach behoorde. Fredje knijpt in zijn handjes, maar het volk jammert en zeurt. Terecht? Of past dit allemaal in het grotere plaatje?

Bouma is content met zijn selectie

Trainer Gertjan Verbeek van AZ was duidelijk in zijn commentaar. Van Marwijk en Bouma kennen elkaar van Fortuna Sittard, en Cocu en Faber zijn vrienden uit een gedeeld voetbalverleden. “Misschien werkt de bondscoach het prettigst met mensen die hem rugdekking geven.” Misschien wel, maar Bouma, zo onderstreepte de oefeninterland tegen Bulgarije, kan zelf amper meer een man dekken, laat staan rugdekking geven. Wat heb je dan aan een verdediger, die niet meer verdedigen kan?
Misschien is Fredje wel de grote motivator van de bende. Hij, die ooit bij Emile Ratelband over hete kolen liep tijdens een teambuilding, is nu de inspirator van de beste voetballers van het land. Een drilsergeant, die het beste van zijn teamgenoten verlangt. Dat Fredje daar met die betonnen pitbullkop van hem de tsjakkaas in salvo’s over het trainingsveld laat gaan. Alsof de donderpreken van Phillip Cocu nog niet genoeg zijn. Het zou best eens kunnen werken.

Willem van Hanegem denkt er het zijne van, uit eigen ervaring: “Mensen roepen: ‘neem ervaring mee naar het EK’. Maar wat is nou ervaring? Ik heb met Wilfred Bouma gewerkt toen ik bij Oranje zat, maar hij was al geblesseerd als hij door de draaideur kwam. Puur van de spanning.” Oké, geen motivator dan. Maar er moet toch een reden zijn dat Bouma, alweer, mee mag?

Wellicht is Bouma heel belangrijk voor de teamspirit. Het zou kunnen verklaren dat hij, naast zijn specifieke genetische bepalingen als linkspoot, opgenomen wordt in de selectie. Misschien tapt hij gruwelijk goede moppen in de kleedkamer, of stopt hij de douches vol scheerschuim. Hij kan degene zijn die bij iedereen de broek op de enkels trekt, om ze vervolgens een klein zetje te geven. Fredje de grappenmaker, de clown van Oranje. Zet hem een feestneus op en hij vermaakt je tot in de kleine uurtjes.

Een andere reden kan zijn dat Van Marwijk na het stoppen van André Ooijer een nieuwe vierde man zoekt bij zijn geliefde kaartspel klaverjassen. Naast schoonzoon Mark van Bommel en ideale schoonzoon Dirk Kuyt was André schijnbaar de vierde man aan tafel bij Bert, wanneer harten troef was en de jassen op tafel kwamen. Fredje, die een gezonde Brabantse opvoeding genoot in het weelderige Helmond, draait zijn hand niet om voor een kaartspel hier of daar.

De andere pluspunten van Bouma zijn wellicht overbodig om te noemen, want we weten allemaal dat bondscoach Bert maar met één ding bezig is. De balans. De balans, Jack! Jan Mulder schreeuwt het alweer de huiskamer in, languit liggend op de nieuwe spreektafel van de NOS met de mooie nieuwe rode O, hét herkenningspunt voor de omroep. Fredje is essentieel voor die balans. Zoals Raymond Domenech op sterrenbeelden selecteerde, zo doet Van Marwijk dat op links- en rechtspoten. Op jonkies en oudgedienden. Op bekenden en onbekenden. Alles is een afspiegeling.

Bert zijn boerenwijsheid, en dat is niet oneerbiedig bedoeld, bracht ons naar de WK-finale. Wie zijn wij dan om hieraan te twijfelen? Fredje gaat mee, en speelt misschien wel een wedstrijd, of twee. Zijn rol mogen we niet onderschatten. Hij is essentieel in het succes van de ploeg, of dat nu als koffiejuffrouw is, als DJ, als fopneus of als kaartmaatje. Hoera. Voor de balans.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino