Hoe het vogeltje de voetbalwereld veroverde

Maradona wordt vaak geroemd als de enige speler die in zijn eentje een land wereldkampioen maakte, maar daar zijn lang niet alle kenners het over eens. In 1962 had Garrincha, het vogeltje, namelijk een zeer groot aandeel in de titel van Brazilië. Superster Pelé raakte namelijk geblesseerd in de tweede wedstrijd en toen nam de fabelachtige rechtsbuiten het bevel over. Met fantastische schijnbewegingen en doelpunten maakte hij ieder duel opnieuw het verschil en dat voor een rechtsbuiten!

Garrincha in actie

Garrincha in actie

Op dat moment was Garrincha al lang geen onbekende meer in de voetbalwereld. Garrincha was namelijk een opvallende verschijning op het voetbalveld. Doordat zijn rechterbeen naar buiten gedraaid stond en zijn linkerbeen, dat zes centimeter korter was, naar binnen gedraaid stond, leek er geen voetbalcarrière voor hem weggelegd. Garrincha maakte echter van deze handicap een voordeel en werd daarmee een ongrijpbare voetballer. Nadat hij al vijf jaar lang furore had gemaakt met zijn Botafogo, won hij in 1958 het WK voetbal.

In 1962 was Brazilië, met Garrincha en Pelé als de grote vedettes, opnieuw de favoriet op het WK. Brazilië miste echter de brille van vier jaar terug. Toen in de tweede poulewedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije, die ook nog eens in 0-0 eindigde, Pelé geblesseerd uitviel, leek een nieuw wereldkampioenschap een utopie. De laatste poulewedstrijd werd nog wel gewonnen tegen Engeland, maar in de kwartfinale tegen Engeland moest het wel misgaan voor de Brazilianen.

Die wetenschap was voor Garrincha een sein om het hef in handen te nemen. De kleine Garrincha kopte eerst de 1-0 binnen, gunde vervolgens Vava de 2-1 en wist zelf ook nog eens de 3-1 te maken. De wereld stond versteld van het vogeltje en Brazilië had plots vertrouwen in de halve finale tegen het thuisland Chili. Chili nam echter snel het hef in handen en raakte zelfs de paal. Plots kwam de magie van Garrincha boven en hij deed een hoge voorzet van buiten de zestien met links in de kruising belanden. Daarna was het vogeltje ongrijpbaar en hij kopte dan ook vanuit een hoekschop de 2-0 binnen. Chili kwam nog wel even terug in de wedstrijd, maar Garrincha stelde Vava tot tweemaal toe in staat te scoren en Brazilië won met 4-2.

Aan het eind van de halve finale kwam Garrincha ook nog negatief in de aandacht. Na de zoveelste schop tegen zijn schenen, schopte Garrincha namelijk terug en hij kon met rood vertrekken. Onderweg kreeg hij ook nog eens een fles op zijn hoofd en hevig bloedend vertrok hij richting kleedkamers. Achteraf kwam Garrincha, dankzij wat dealtjes in achterafkamertjes, weg met een officiële waarschuwing en hij kon dus meedoen in de finale tegen Tsjecho-Slowakije.

Echt meedoen kon Garrincha echter nooit. De rechtsbuiten werd namelijk ziek op de vooravond van de finale en kwam aan de start met 39 graden koorts. Hij was dan ook de gehele finale onzichtbaar, maar gelukkig wisten zijn ploegmakkers een 3-1 overwinning te boeken en Garrincha kon op de schouders genomen worden. Als gedeeld topscorer van het toernooi en daarbij ook nog eens assistkoning, had hij namelijk een erg groot aandeel gehad in de wereldtitel van de Brazilianen. De voetbalwereld lag aan de voeten van het vogeltje.

De weelde werd Garrincha echter teveel en hij stortte zich teveel op het uitgaansleven. In 1966 stond er dan ook een schim van de oude Garrincha op het veld. De eerste wedstrijd werd nog wel gewonnen, maar tegen Hongarije gingen de Brazilianen onderuit. Het was de vijftigste, en laatste interland, van Garrincha en de enige die verloren ging. Het zegt veel over de klasse van de rechtsbuiten ooit. Het is dan ook doodzonde dat zo’n goede voetballer in 1983 al om het leven kwam. De oorzaak van zijn vroege dood was een constante overvloed van alcohol, wat zijn lever te veel werd. De man die iedere linksback versloeg, verloor zijn strijd tegen de fles. Iets waar de Brazilianen tot op de dag van vandaag om rouwen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter