Hoe een hond de Wereldbeker redde

Bijna iedereen kent het verhaal van Engeland dat het WK van 1966 wint, maar slechts enkelen in Nederland kennen het andere verhaal van het WK van 1966. In de voorbereiding op het WK stond de Jules Rimet Cup, ook wel de wereldbeker, namelijk in Engeland. Van de ene op de andere dag was de beker echter verdwenen. De politie startte een klopjacht van ongekende grote en loofde zelfs een beloning uit van 15.000 pond, wat voor die tijd een vermogen was. Het leek allemaal tevergeefs, maar Pickles, een Engelse hond, zou uiteindelijk het WK van 1966 redden.

Een foto van de beroemde hond

Een foto van de beroemde hond


Op 20 maart 1966 begon de Engelse tragedie, nadat de wereldbeker uit de center hall in Westminster werd ontvreemd. Daar stond de wereldbeker tentoongesteld, zodat heel Groot Brittannië de beker kon bewonderen. Op die bewuste dag ging het echter mis, want de beker werd ontvreemd. Heel Engeland was in grote paniek en de Engelse politie startte een klopjacht van ongekende grootte. Ook het vermogen van 15.000 pond, dat ze uitloofden, leek geen oplossing te zijn.

Uiteindelijk leek ene Edward Bletchley uitkomst te bieden. De 46-jarige man zat in grote geldnood en dacht wel een slaatje te kunnen slaan uit de chaos. Bletchley benaderde de toenmalige voorzitter van de Engelse voetbalbond, Joe Mears, met de mededeling dat hij voor 15.000 pond de door hem gestolen beker zou terugbrengen. Mears trapte niet in de actie van Bletchley en sprak af in een park om de deal rond te maken, maar lichte hiervan wel de politie in. Onderweg naar zijn afspraak viel Bletchleys oog echter op een busje, waarvan hij terecht dacht dat het van de politie kon zijn. Bletchley probeerde vervolgens te vluchten, maar hij werd ingerekend en kwam binnen de kortste keren in de Brixton gevangenis, waar uitkwam dat hij een oplichter bleek te zijn.

pickles2

Ondertussen kwam de finale steeds dichterbij en van Engeland werd verwacht een gedenkwaardig toernooi te organiseren, maar de beker was nog steeds zoek. Een week na de oplichter, vond een hond echter de verloren wereldbeker. David Corbett liet op een mooie lenteavond, op zijn slippers, zijn hond, Pickles, uit. Terwijl Corbett een telefoontje wilde plegen in een telefooncel, begon Pickles plots een achtertuin om te spitten in de hoop op een bot. Pickles begon na zijn zoektocht te blaffen om de attentie van zijn baasje te krijgen.

Die stak de weg over richting Pickles en zag een in papier gehuld voorwerp. Corbett dacht eerst dat het om een bom van de IRA ging, maar toen hij langzaam het papier verwijderde ontdekte hij een statuur. Het zorgde niet echt voor opwinding bij Corbett, maar toen hij de namen van landen als Brazilië en West-Duitsland op de beker ontdekte, wist hij wat hij gevonden had. Samen met Pickles rende hij met de wereldbeker in zijn handen naar zijn vrouw.

Zijn vrouw adviseerde hem direct naar de politie te gaan en Corbett deed dit dan ook. Het liep echter anders dan verwacht. Zijn plaatselijke politie in Zuid-Londen bracht hem namelijk naar het Londense hoofdkantoor, the Scotland Yard. In plaats van een beloning te krijgen, moest Corbett daar bewijzen dat hij de beker echt gevonden had en niet gestolen. Zo werd hij dankzij zijn vondst plotseling hoofdverdachte en Corbett vroeg ze langzamerhand af waarom hij de beker niet gewoon teruggegooid had in de achtertuin.

Uiteindelijk bewees Corbett, na vele verhoren, zijn onschuld en hij en Pickles werden nationale helden. Daarnaast kreeg Pickles een jaar lang gratis hondenvoer en zijn baasje kreeg 6000 pond als beloning voor het vinden van de beker. Toen later Engeland wereldkampioen werd, werden Pickles en Corbett uitgenodigd voor het buffet van het Engelse elftal. Pickles mocht alle borden schoonlikken en had de avond van zijn leven. Hierna werd Pickles ook nog eens geëerd met enkele rollen in films en series.

Mandela met de geliefde Wereldbeker

Mandela met de geliefde Wereldbeker

Toch is het al met al geen verhaal met een happy end. Er wordt in Engeland zelfs gesproken over de vloek die lag op de beker van het WK in 1966. Mears overleed namelijk aan een hartaanval, doordat de spanning voor het WK van 1966, mede door het verdwijnen van de beker, hem teveel werd. Oplichter Bletchley overleed onverwachts, vlak nadat hij vrij kwam uit de gevangenis, na twee jaar zitten. De beker werd in 1983 nogmaals gestolen in Rio de Janeiro en is sindsdien nooit meer teruggevonden en is hoogstwaarschijnlijk omgesmolten. En hoe liep het af met Pickles? Die overleed bij het achtervolgen van een kat, omdat hij stikte onder een omgevallen boom. De enige twee personen die goed uit dit Engelse drama zijn gekomen zijn dus baasje Corbett en de dief, die werd namelijk nooit gevonden.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter