Hiddink wil ’t WK niet eens winnen

Guus Hiddink kon het geluk voor één keer niet afdwingen. De beste bondscoach ter wereld heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK. En bij een matig team als Rusland is geluk hard nodig. De kans dat Rusland wereldkampioen werd, zelfs met een begaafde coach als Hiddink, was immers minimaal.

medvedev-hiddink

Hiddink moet eindelijk weer eens een topteam gaan coachen. Dan wint hij binnen no-time de Champions League of het Wereldkampioenschap. Wat heeft-ie bij de Russen nog te doen? 

We moeten ons niet laten misleiden door de uitstekende prestatie van Rusland op het vorige EK. Ondanks dat is Rusland nog steeds een matig voetballand, dat lijken we weleens te vergeten. De selectie bestaat uit voornamelijk gemiddelde voetballers uit de vaderlandse competitie. Slechts vijf van de 24 selectiespelers komen uit een topcompetitie. Aleksandr Kerzhakov bijvoorbeeld speelt na een mislukt Europees avontuur alweer in zijn vaderland.

andrei-arshavin_9727401EK-revelatie Roman Pavlyuchenko faalt opzichtig in Engeland. Hij zit voornamelijk op de bank bij Tottenham, ondanks zijn vorstelijke salaris dat hij vooral heeft verdient door heel goed te presteren op het afgelopen EK. De meest begaafde speler, Andrei Arshavin, speelde tot zijn doorbraak in 2008 in de anonimiteit in Rusland. Hij was al 27 (!) toen hij eindelijk de overstap maakte naar een topclub.

Het was voornamelijk dankzij Hiddink dat spelers uitblonken bij de nationale ploeg. Rusland heeft in jaren niet zo’n goed resultaat geboekt als onder hem. De derde plek op het EK is een absoluut hoogtepunt. We kunnen dus wel stellen dat Hiddink het team ver boven z’n kunnen heeft laten presteren. Dat deed Hiddink bij bijna elke ploeg die hij coachte: hij versterkte het collectief op tactisch en mentaal gebied zodat individuele spelers konden uitblinken.

Hiddink verandert alles wat hij aanraakt in goud, maar zodra Hiddink wegvalt verliest het goud z’n glans. Zuid-Korea kon nooit meer stunten zoals onder Hiddink. Van de spelers die onder Hiddink de halve finale haalden van het EK (Rusland) en WK (Zuid-Korea) slaagden slechts enkele exceptionele talenten (Arshavin, Park) bij topclubs, de rest van de spelers viel terug in de anonimiteit van de middelmaat.

drogba-hiddinkGuus Hiddink heeft laten zien dat hij geen dure aankopen of grote sterren nodig heeft om te presteren. Bij Chelsea bewees hij uitstekend met vedettes om te kunnen gaan. Guus zou zich niet langer moeten verschuilen achter matige nationale teams of mooie praatjes over de “lange termijn” en “structuur” die hij wil aanbrengen in het Russische voetbal. Wat verwacht hij nou eigenlijk te winnen met dit soort mooie plannen voor kansloze landjes? De prijs voor de sympathie? Een zevende huis? Eeuwige vriendschap met Poetin en Abramovic? De nobelprijs?

Iemand als Guus Hiddink moet zijn talenten gebruiken om zich te meten met de grootste coaches op aarde. Hiddink moet de titanenstrijd aangaan met José Mourinho en Alex Ferguson of een land coachen op het WK. Volgens mij kunnen Argentinië en Frankrijk nog wel een goede coach gebruiken. Guus, kies weer eens voor het beste materiaal! Laat die Russen lekker los, daar valt zonder WK toch weinig te doen. Kies voor een topclub of een topland! Win weer eens een grote prijs in plaats van sympathie!

socrates‘Niet alleen zij die niets doen zijn gemakzuchtig, maar ook zij die hun talenten beter zouden kunnen gebruiken.’ – Socrates

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas