Het voetbal is ziek

Het valt niet mee om op dit moment onderdeel van de samenleving uit te maken. De wereld zit nog vuistdiep in de financiële crisis en in het Midden Oosten is de witte vlag de enige vlag die daar nog niet gehesen is. Maar het kan allemaal nog erger. Het mooiste ter wereld, de edele voetbalsport, is ziek. Maar is het een griepje of een chronische, ongeneeslijke kwaal?

Het schrikbeeld van menig voetbalfan; lege tribunes.

Het schrikbeeld van menig voetbalfan; lege tribunes.

Een wedstrijd wordt in deze tijd meer dan ooit beslist door individuele momenten. Door middel van een magnifieke steekpass of een geslaagde loopactie kun je een wedstrijd winnen. Combinaties door het midden zijn door het defensieve voetbal niet meer effectief, mits je de absolute topspelers daar hebt lopen.

Het voorkomen van tegendoelpunten is van groter belang dan het maken van goals. Bekend voorbeeld is de kwestie van het Nederlands Elftal. ‘De stofzuiger’ Nigel de Jong kreeg de voorkeur boven de technischere Rafael van der Vaart. Er wordt gekozen voor een extra verdedigende middenvelder die ballen kan veroveren, in plaats van een voetballende middenvelder die kansen creëert.

Met Nigel de Jong werd er een historische prestatie geleverd. De finale van het grootste voetbaltoernooi ter wereld werd, mede dankzij de inbreng van De Jong, bereikt. De speler van Manchester City vormde met Mark van Bommel een blok voor de vaak bekritiseerde verdediging van de Oranje leeuwen.

Nigel de Jong zoals we hem vaak zien; tackelend.

Nigel de Jong zoals we hem vaak zien; tackelend.

Het gevolg was saai momentenvoetbal. Een oprisping van Wesley Sneijder of Arjen Robben bracht Nederland een ronde verder, en niet het zo vaak geprezen combinatievoetbal van de mannen van Bert van Marwijk. Nederland leverde met het behalen van de finale een historische prestatie, maar het voetbal was verschrikkelijk.

Eigenlijk stond Nederland symbool voor het dramatische WK. Landen als Nieuw-Zeeland en Noord-Korea verdedigden met elf man en maakten de tegenstander het voetballen onmogelijk. Maar mag je zoiets kwalijk nemen? Het land kan met qua spelersmateriaal niet veel anders maar bovenal; het loont. Nieuw-Zeeland pakte de eerste punten ooit op een Wereldkampioenschap, en Noord-Korea verloor nipt van topfavoriet Brazilië.

Er worden nog steeds fantastische doelpunten gemaakt, echter zijn deze doelpunten vooral mooi door de afwerking, en niet door de actie die daaraan vooraf ging.

Het voornemen om niet te verliezen, in plaats van te spelen voor de drie punten is jammerlijk maar wel te begrijpen. De financiële belangen zijn buiten proportioneel.  De vele miljoenen die er omgaan in de voetbalwereld in zowel het legale als het illegale circuit leggen onmenselijk veel druk op de spelers. Daarnaast kan een club met ambities het zich niet meer veroorloven om te verliezen. In de tijd waar spelerssalarissen de pan uitrijzen en de begroting niet meer sluitend te krijgen is mag er geen sponsor vertrekken.

Een belchinees op de tribune in de Jupiler League. Het illegale circuit drukt een steeds groter wordende stempel op het voetbal.

Een belchinees op de tribune in de Jupiler League. Het illegale circuit drukt een steeds groter wordende stempel op het voetbal.

Tot voor kort vertelde je trots aan je vrienden dat je naar een voetbalwedstrijd ging, inmiddels krijg je respect als je meldt dat je het een hele wedstrijd hebt volgehouden. De spanningsboog bij een gemiddelde voetbalwedstrijd ligt onder het kwartier. De overige 75 minuten wordt het balletje breed getikt zonder enige drang naar voren. En de mensen voor wie het spelletje uiteindelijk bedoeld is haken langzaam af.

Wanneer men een gemiddelde wedstrijd in de Eredivisie bekijkt valt één ding meteen op; tribunes met lege plekken; veel lege plekken. Tot voor kort werden kaartjes verkocht op de zwarte markt, inmiddels naderen we de tijd dat ze naast de sigaretten in de supermarkt te verkrijgen zijn. Het gebrek aan geld door de economische crisis wordt door bestuurders vaak aangevoerd als oorzaak van de lege stoeltjes. Een drogreden. Er wordt pas naar het geld gekeken als het voetbal niet meer vermaakt, en dat is het probleem. Een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Dan maar op zaterdagmorgen kijken naar het 55+ team van FC Bal op ’t Dak. Voetbal op techniek, zonder loopvermogen maar met inzicht. In de stromende regen keihard je best doen voor lijfsbehoud in de zesde klasse. Vier spitsen opstellen omdat je wil winnen. Dat is waar het voetbal om draait

Foto’s van voetbalcentraal, belgiumdigital en BN de Stem.

About Wout