Het sterrenstelsel van Oranje

Bert van Marwijk maakte onlangs zijn voorlopige selectie van 36 spelers bekend en PSV is met zes spelers hofleverancier. Toch weten we allemaal dat veel spelers inmiddels elders in Europa spelen. Door terug te keren naar hun roots krijgen we een heel ander beeld. Daarom laten we zien waar de roots van het Nederlands Elftal ligt. Zo blijken er meer spelers van het Nederlands elftal ooit bij Ajax te hebben gespeeld dan bij PSV.

Catenaccio laat zien welke clubs belangrijk zijn als leverancier van Oranje – niet alleen nu, maar ook vroeger. Het sterrenstelsel van Oranje! In de grafiek staan alle spelers van de huidige voorlopige selectie. Elke speler is verbonden aan elke profclub waar hij ooit voor speelde – of de jeugdopleiding van doorliep.

Klik op de afbeeldingen voor de vergrotingZoals we kunnen zien is de traditionele “top 3” van de Eredivisie niet geheel verrassend hofleverancier van het Nederlands elftal, maar AZ doet daar tegenwoordig niet meer voor onder. Feyenoord levert voornamelijk relatief nieuwe namen, terwijl spelers van Ajax inmiddels al meer verspreid over Europa spelen.

Tim Krul is een vreemde eend in de bijt. Omdat hij nooit voor een club speelde die ook andere internationals leverde, is hij afgezonderd van de rest. Huntelaar speelde voor zoveel verschillende clubs dat hij met alles en iedereen verbonden lijkt en een centrale plaats in het netwerk inneemt. Ook Boulahrouz speelde voor veel verschillende clubs, maar niet zozeer voor de traditionele leveranciers van Oranje. Daarom is hij minder verbonden dan Huntelaar.

Van de buitenlandse clubs valt vooral HSV op, de club die veel Nederlanders in dienst heeft gehad. Verder is in de grafiek duidelijk te zien dat de spelers van Oranje eigenlijk heel verspreid over Europa spelen.

Toelichting

– Het aantal wedstrijden dat een speler voor een club speelde bepaalt de dikte van de lijn en heeft invloed op de afstand van de speler in de grafiek ten opzichte van de club. Boulahrouz speelde bijvoorbeeld veel meer wedstrijden voor RKC dan voor Sevilla, waardoor Sevilla verder van hem afstaat. Wedstrijden in het afgelopen seizoen tellen dubbel als een soort “huidige club bonus”. Spelers zijn ook verbonden (met de minimale relatie) met de clubs waar ze in de jeugdopleiding speelden.

– De afmeting van een knooppunt en bijbehorende tekst wordt bepaald door het aantal relaties dat deze heeft met andere knooppunten. Huntelaar is bijvoorbeeld zeer groot omdat hij bij veel verschillende clubs onder contract stond.

– Nederland was oorspronkelijk verreweg het grootste knooppunt omdat alle spelers ermee verbonden zijn, maar is handmatig wat kleiner gemaakt om de grafiek leesbaar te houden.

– De kleuren van de clusters zijn semi-automatisch toegekend.

– De grafiek is gemaakt aan de hand van Gephi en het ForceAtlas 2 algoritme.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas