Het stadion van toen en nu…

Het stadion van toen en nu is een serie over memorabele voetbalstadions die ooit hebben bestaan of nog bestaan. Stadions waar altijd sfeer is of was en waar onze schrijvers van vinden dat er is een stukje over geschreven moet worden. Ga met onze schrijvers mee op ontdekkingsreis naar echte voetbalstadions. Stadions waar de liefde voor het voetbal tot z’n recht kwam. Vandaag hebben we het over het stadion van Liverpool, Anfield Road.

liverpool

Sinds 1892 spelen de Reds in het voor mij magische stadion Anfield Road. Magisch door de supporters die aan het begin van de wedstrijd het bekende nummer you’ll never walk alone zingen. Maar ook magisch door de typische Engelse voetbalsfeer die daar nog altijd hangt. Ook speelt mijn favoriete voetballer Steven Gerard er. Hoe lang we nog precies van het stadion kunnen genieten is nog niet helemaal duidelijk. Liverpool had grote plannen voor een nieuw stadion wat New Anfield zou moeten heten. Er is alleen een hoop vertraging opgelopen door financiële problemen, daarom kan er op dit moment geen zinnig woord over gezegd worden wanneer het precies af is.

Jan 08 pres bds.indd

Het nieuwe stadion van Liverpool, New Anfield.

Anfield Road heeft een viersterren rating van de Uefa. Er kunnen 45.362 man naar binnen. Vorig jaar kwamen er maar liefst 45.255 man gemiddeld kijken, het is dan ook duidelijk dat Liverpool naar een groter stadion moet. In 1952 kwamen maarliefst 61.905 toeschouwers naar de wedstrijd tegen Wolverhampton Wanders, dit is het hoogste bezoekersaantal ooit van Anfield Road. Het veld op Anfield Road is 101 meter lang en 68 meter breed. Het veld is dus, net zo als bij Arsenal, vrij klein. Apart is dat op Anfield Road niet alleen thuis interlands van Engeland hebben plaatsgevonden. Ook Wales heeft hier drie thuiswedstrijden gespeeld. Opvallend is ook dat Wales drie keer verloor met dezelfde cijfers, 2-0. Ook het Nederlands Elftal speelde in Anfield Road, de kwartfinale van het EK in 1996 tegen Frankrijk werd jammer genoeg verloren. Na penalty’s ging Frankrijk namelijk door naar de halve finale waar het uitgeschakeld werd door Tsjechië. De laatste interland die Engeland heeft gespeeld op Anfield Road dateert van Maart 2006, toen werd er met 2-1 gewonnen var Uruguay. Ikzelf zou het mooi vinden dat, als Liverpool straks echt afscheid neemt, er op Anfield Road nog één interland wordt gespeeld.

Plattegrond van het stadion van Liverpool.
Plattegrond van het stadion van Liverpool.

Geniet in dit filmje van het schitterende lied you’ll never walk alone, gezongen door mensen die de club in hun hart hebben! Het begint bij 0:30. Krijgt u ook, net zo als mij, kippenvel…

About Jasper