Het sprookje van Club América

Ze worden inmiddels al de Millionetas genoemd in Zuid-Amerika. Het Mexicaanse Club América is, sinds de machtsgreep door Emilio Azcárraga Jean, veruit de rijkste club buiten Europa. Krijgen we hier te maken met de eerste club die weer met de westerse grootmachten kan concurreren, of is dit zoals zo vaak een eendagsvlieg? En wie is die Azcárraga Jean nou eigenlijk, wat heeft die te zoeken bij América?

dd

Na wat research is duidelijk dat Azcárraga Jean uit een steen-, maar dan ook steenrijke familie komt. De rijkdom is begonnen bij zijn opa, de zoon van naar Mexico gevluchte Basken. Bekend in de Mexicaanse radio- en tv-industrie, hij richtte diverse radio- en tv-stations op in Mexico, verdiende Emilio Azcárraga Sr. (hoe origineel) bakken met geld. Zijn zoon, ja je raadt het al, Emilio Azcárraga Junior, was een stuk controversiële dan zijn nimmer betwiste vader. Onder hem groeide het televisiestation Televisa pijlsnel, maar een vlekkeloos blazoen heeft de man niet. Hij was een fervent aanhanger van de regerende partij in Mexico, de PRI, en maakte op televisie de oppositie totaal zwart. De huidige eigenaar van Club América, Emilio Azcárraga Jean, is de oudste zoon van Azcárraga Junior en op dit moment ook de eigenaar van Televisa.

Azcárraga Jean is al jaren fan van América. Zijn grote droom is dan ook met de club het niveau van Zuid-Amerika te ontlopen en te wedijveren met de groten der aarde. Club América wordt sinds de overname in Mexico wekelijks gelinkt aan vele spelers, maar van grote transfers komt het (tot nog toe) niet. Het zijn toch veelal Mexicanen die de overstap wel aandurven, maar daarbuiten, en zeker bij de Europeanen, wil het nog niet lukken. Maar Azcárraga Jean geeft niet op. Zo heeft hij het voor elkaar dat de Mexicaanse sterkeeper Guillermo Ochoa nog altijd voor les Aguillas uitkomt, ondanks de blijvende interesse van de Europese grootmachten.

dd1

De resultaten zijn echter nog altijd niet goed. Zelfs in Mexico weet América niet te domineren, getuige de vierde plaats afgelopen seizoen en een 6e plaats in de huidige voetbaljaargang. Het is dan ook de vraag hoe lang trainer Jesús Ramirez nog in dienst blijft van América. Leo Beenhakker kan er over meepraten. In het seizoen 2003-2004 is de Rotterdammer kortstondig trainer geweest van de Mexicaanse club. De resultaten waren prima, hij was populair bij spelers en fans, maar werd gek van de bemoeial van een voorzitter. Hij kon zijn handen niet van de selectie afhouden en wilde alles bepalen; van de opstelling tot de trainingsvormen. Beenhakker was dan ook snel weg uit Mexico Stad. Het is de vraag of Azcárraga zich wél kan inhouden en de club langzaam naar de top te leiden. Alleen het stadion is op dit moment van het niveau dat América nastreeft. Met een capaciteit van 105.000 plaatsen is het Azteca Stadion één van de grootste stadions ter wereld. Het kolossale platform zou hiermee met gemak heel Alkmaar onderdak kunnen bieden.

dd2

De toekomstplannen van Club América en Azcárraga Jean zijn duidelijk. Laatstgenoemde schroomt niet bakken met geld aan te leveren voor zijn speeltje en er zal ongetwijfeld een moment van totale overheersing in Zuid-Amerika komen. Jammer genoeg wordt de jeugdopleiding wel enigszins aan zijn lot overgelaten door de rijkste man van Mexico. Resultaat op de korte termijn is zijn devies, en van daaruit kan de hele club doorgroeien. Het is nog maar de vraag of de club het allemaal aankan als Azcárraga Jean onverhoopt vertrekt, maar hoe prachtig zou het zijn als de club een organisatie neer kan zetten die zijn weerga niet kent? Een club met een eigen identiteit, een grote naam in de mondiale voetbalwereld. Voorlopig zijn dit slechts dromen, onbegrenste dromen, maar met geld is niets onmogelijk.

About Barend