Het scoutinglijstje van Zwart (II)

Iedereen die vaak naar voetbal kijkt, ziet wel eens een speler met potentie. Ook ik, Pieter Zwart, ontdek wel eens een speler. Nou leek het mij wel aardig om wekelijks mijn ontdekkingen met jullie te delen. Deze week heb ik niet al te veel voetbal gezien, mede door interlands. Daardoor zijn mijn ontdekkingen ook wat bekender dan de vorige keer. Ondanks dat hebben alle drie de spelers de Europese top nog niet gehaald.

Is hij bezig aan zijn grote revanche?

Is hij bezig aan zijn grote revanche?

Aleksander Kerzhakov. Bijna iedereen kent Aleksander Kerzhakov, maar stiekem is hij ondertussen bij iedereen uit beeld geraakt. Na twee seizoenen bij Sevilla, zonder al te veel succes, is Kerzhakov namelijk aanbeland bij Dinamo Moskou. Ook dat is in Rusland geen topclub. Sterker nog; alleen in Moskou zijn al twee grotere clubs, Spartak en CSKA. Ondertussen is hij daar weer beginnen te scoren, want in negen duels dit seizoen maakte hij vijf doelpunten. Ook bij het Russische team heeft hij weer een basisplaats weten te veroveren. Deze beloonde hij tegen Finland met twee echte spitsendoelpunten. Dat is ook één van zijn grootste kwaliteiten. Daarnaast heeft hij nog een goed schot in beide benen en staat hij altijd op de goede plaats. Mits goede begeleiding is Kerzhakov dus weer klaar voor een subtopper in Europa.

Vladimir Bystrov. De volgende jongen die ik wil behandelen is al wat minder bekend. Wel is hij net als Kerzhakov een Rus. Mede daarom is hij nog onbekend in Nederland, maar dat kan niet lang meer duren. Hij is namelijk een zeer behendige en snelle vleugelspeler, die al jaren furore maakt in Rusland. Ook bij het Russische elftal is hij, zowel vanaf de rechter- als vanaf de linkerkant, levensgevaarlijk. Het kan dan ook niet meer lang duren voordat hij naar een Europese topcompetitie vertrekt. Zo niet? Dan blijft Bystrov gewoon lekker bij Spartak Moskou ballen en zullen we hem wel tegenkomen op het WK. Of hij en Kerzhakov ook zullen slagn in Europa hangt veel af van hoe ze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. In een ander cultuurgebied, met een andere taal en een andere manier van voetballen presteren is namelijk een behoorlijke opgave.

Per Ciljan Skjelbred. Nu eindelijk iemand anders dan een Rus, ditmaal namelijk een Noor. We hebben het namelijk over Per Ciljan Skjelbred, al jarenlang speler van Rosenborg BK. Toch geloof ik dat hij voor de Nederlandse competitie een aanwinst zal zijn, niet voor niets wilde Liverpool hem al eens aantrekken. De rechtspoot is een creatieve speler, die zowel op de flanken als in het centrum inzetbaar is. De Nederlandse competitie lijkt, voor de talentvolle Noor, de beste stap om zijn carrière een nieuwe impuls te geven. Anders kan Skjelbred namelijk wel eens het eeuwige Noorweegse talent worden.

(Filmpje: Skjelbred met nummer 15)

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter