Het overwinningsrecept

De UEFA Cup-finale van vanavond is er eentje die puur op naamsbekendheid niet tot de verbeelding spreekt. Toch zou iedere voetballiefhebber moeten inschakelen. Werder en Shakthar zijn namelijk twee van de meest attractieve ploegen van Europa. Ze hanteren een aanvalsstijl die ruimte laat voor risico’s achterin, waardoor er meestal erg open wedstrijden gespeeld worden. De cruciale factoren van beide ploegen zijn daarin wel verschillend.

werder-bremen-en-shakhtar-donetsk-spelen-finale-uefa-cup_5_460x0

Werder mist veel spelers door blessures en schorsingen, waaronder spelmaker Diego. Hij is de man die het aanvalstempo van de ploeg veelal bepaalt, dus zijn gemis zal zeer zeker gevoeld worden. Het Bremense middenveld kan dit echter opvangen. Dit middenveld is met de ervaren kuitenbijter Torsten Frings het belangrijkste onderdeel van het Duitse team. Weet het middenveld stand te houden tegen de flair van Shakthar, dan heeft Werder een goede kans om te winnen. Ze hebben namelijk spelers als Baumann en Mesut Özil op het middenrif, spelers die met verschillende acties doeltreffend kunnen zijn.

header

Shakthar heeft op zijn beurt een aantal lepe flankspelers. Waarschijnlijk speelt de Oekraïense formatie vanavond met Darijo Srna en Ilsinho op de vleugels, een beweeglijke, speelse combinatie die voor een diepe penetratie op de helft van de tegenstander moet zorgen. Vooral Ilsinho kan hierbij cruciaal zijn. Deze 23-jarige vleugelspeler is eenzelfde type speler als zijn landgenoot van Schalke 04, Rafinha. Niet voor niets haalde Shakthar hem voor maarliefst tien miljoen euro van São Paulo. Dat hij ook over scorend vermogen bezit, bewees Ilsinho in de halve finale, door in blessuretijd zijn ploeg voorbij Dinamo Kiev te schieten.

Het belooft een spannende finale te worden, waarbij de toeschouwers waarschijnlijk de winnaar zijn. Kijkt u allen om kwart voor negen vanavond.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino