Het ontstaan van de Goddelijke kanaries

Waarom zijn de Goddelijke kanaries, de Goddelijke kanaries? Het lijkt een vraag te zijn waarop het antwoord luidt: dat weet niemand zeker. Toch is het bij Brazilië wel bekend. De Brazilianen speelden namelijk jarenlang in het wit. Na het WK van 1950 werd dit maagdelijke wit plotseling definitief in de prullenbak gegooid, maar waarom eigenlijk?

Brazilië in de shirts van tegenwoordig

Brazilië in de shirts van tegenwoordig

Om hierachter te komen moeten we eerst terug naar 1938. In dat jaar werd Brazilië op het WK namelijk uitgeschakeld door Tsjecho-Slowakije. Het was één groot slagveld met drie rode kaarten, twee voor Brazilië en één voor Tsjecho-Slowakije. Vervolgens kwam er een replay. Deze werd verloren door de Brazilianen en dus ging de droom van een WK winnen weer in rook op. In 1950 was de honger na een wereldtitel zo sterk, mede omdat in 1942 en 1946 er geen WK plaatsvond, dat een titel bijna niet uit kan blijven. Zeker omdat het WK plaats vond in Brazilië.

Daar ging het echter al mis bij de loting. Er waren namelijk zestien teams geplaatst, maar drie daarvan, Schotland, Turkije en India, hadden al van te voren besloten niet mee te gaan. Toch besloot Brazilië gewoon in poules van vier te gaan loten. Hierdoor had Uruguay enorm veel mazzel omdat ze in een poule kwamen met enkel het zwakke Bolivia. Na één 8-0 overwinning waren ze geplaatst, terwijl Brazilië moest afrekenen met Mexico, Zwitserland en Joegoslavië.

Daarna volgde er een winnaarpoule, met daarin Uruguay, Spanje, Zweden en natuurlijk Brazilië zelf. Brazilië voelde dat het moest en het swingde plots als nooit tevoren. Zweden kreeg een 7-1 nederlaag aan de broek en ook de aspiraties van Spanje verdwenen toen ze met 6-1 op de broek kregen. Uruguay had het op zijn beurt veel lastiger. Tegen Spanje werd er 2-2 gelijk gespeeld en van Zweden werd slechts met 3-2 gewonnen. Doordat Zweden won van Spanje, speelden Brazilië en Uruguay een alternatieve finale om het wereldkampioenschap.

Het was namelijk geen echte finale, maar het laatste groepsduel. Het feest in Brazilië barste dus vast los, want aan een gelijkspel had het superteam voldoende. Opnieuw ging het echter mis als het er echt om gaat. Brazilië faalde namelijk keihard en ging ontluisterend onderuit met 2-1. Plots was Uruguay wereldkampioen en de Brazilianen zweerden dat er een vloek op hen rustte. Daarom zweerden ze het witte shirt definitief af en met succes, want daarna werd Brazilië nog vijf maal wereldkampioen. Daarmee is Brazilië de meest succesvolle ploeg in de historie van het WK voetbal. Bijgeloof loont dus wel degelijk.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter