Het nutteloze snoepreisje van de KNVB

Na een pauze van bijna anderhalve week, staan komend weekend weer gewoon competitie wedstrijden op het programma. Voor de Nederlandse voetbalfan was het de afgelopen paar dagen flink afkicken. Terwijl de rest van de wereld in een felle strijd om kwalificatie was verwikkeld, waren wij als Nederlanders al lekker klaar. Door een uitstekende kwalificatiereeks plaatste oranje zich als één van de eerste ploegen voor het WK en kunnen wij ons de komende maanden rustig gaan voorbereiden op het WK.

australie-nederland-1

De eerste stap die oranje richting het WK zou zetten, was de reis naar Australië. Dwars tussen nationale en internationale wedstrijden, vond de KNVB het nodig om zesentwintig man naar de andere kant van de wereld te laten vliegen om daar een nietszeggende wedstrijd te spelen. Naderhand kan je dan ook zeggen, dat deze reis compleet nutteloos is gebleken. Het heeft namelijk niet zo veel nut om een groep mensen uit hun ritme te halen, ze naar de andere kant van de wereld te laten vliegen en ze daar de toerist uit laat hangen. Dat kunnen die jongens in hun vrije tijd ook wel.

De conclusie na deze week is dan ook simpelweg, dat deze reis nutteloos was. Je maakt een reis van vierenveertig uur. Je kunt de helft van de week niet optimaal trainen omdat de jongens kampen met een jetlag. Vervolgens een wedstrijd moet spelen op een veld waar een amateurclub zich voor zou schamen tegen een ploeg, die nog niet eens het niveau haalt van een degradatie kandidaat in de Eredivisie. Het lijkt wel een slechte advertentie van een reisbureau.

Daarbij hebben we het nog niet eens gehad over het niveau van oranje zelf. Zo mistte oranje de halve voorhoede, haar belangrijkste centrale verdediger en de twee beste controleurs op het middenveld. Oranje maakte dus een reis van vierenveertig uur met een groep spelers om te experimenteren. Dat wij als fans dan om half tien in de ochtend naar een elftal zit te kijken, wat honderd procent zeker niet zal gaan spelen op het WK, is verder niet van belang.

Volgens de spelers zelf waren de paar dagen in Australië goed voor de teambuilding. Ze zaten namelijk dagen lang op elkaars lippen, sliepen bij elkaar op de kamer en moesten het maar met elkaar doen. Sommigen gingen kaarten, terwijl anderen hun heil zochten in het spelen van een computerspelletje. Een week lang bij elkaar in één hotel. Goh, waar doen ze dat nou toch vaker? Of gaan ze in Noordwijk aan zee iedere avond braaf naar huis?

Het is dan ook wel duidelijk dat deze reis niet voor oranje was bedoeld, maar eigenlijk voor de KNVB zelf. Zij kregen ongetwijfeld een dik pak geld van een Nederlander in dienst van de Aussies, Han Berger, en konden de bobos eindelijk weer eens op reis. De KNVB kon even lekker flink cashen en op kosten van de Australische voetbalbond een leuk uitje maken. Grappig waren dan ook de KNVB bobos bij de toeristische attracties. Als volleerde toeristen schoten ze het ene na het andere rolletje vol. Zo begint het meer op teambuilding voor de KNVB zelf te lijken dan voor de spelers van oranje.

kesler1
Als de KNVB dan zo nodig aan de teambuilding wil werken, laat ze de volgende keer dan lekker gaan paintballen op de Veluwe. Dat scheelt de spelers een reis van meer dan veertig uur en zorgt er voor dat wij als fans als ontbijt tenminste geen een dramatische wedstrijd voor de kiezen krijgen. Wellicht kunnen ze Henk Kesler dan in zo’n konijnenpak hijsen en hem eens flink te grazen nemen. Misschien dat de beste man dan in zal zien, dat zo’n reis totaal overbodig is voor zowel het Nederlands elftal in aanloop naar het WK als de spelers in kwestie, die allemaal oververmoeid terug zijn gekomen bij hun clubs.

Nee, wij als oranje weten wel hoe we ons in alle ‘rust’ voorbereiden op het WK……

About Len