Het Moment van de Waarheid

 

Vandaag is het weer zover, amper anderhalve maand nadat Roda JC zich na penalty’s van Cambuur Leeuwarden ontdeed, begint dan weer de Eredivisie. En hopelijk wordt het weer een seizoen vol verrassingen en tragiek. Zoals gewoonlijk zijn er bij aanvang van een nieuw seizoen veel vragen, kan AZ zijn titel verdedigen? Kunnen RKC en VVV zich handhaven? En zet Feyenoord de weg omhoog weer in met Been aan het roer? Op veel van deze vragen kunnen we pas aan het einde van het seizoen een antwoord verwachten. Maar toch is zo’n eerste speeldag belangrijk, iedere club heeft zo zijn aankopen gedaan en de fans zijn allemaal razend enthousiast. Ze willen hun club meteen zien winnen. Daarom is het voor alle achttien Eredivisie clubs, van ADO tot Willem II, dit weekend al het moment van de waarheid.  

 

 

 

Zal het dit jaar beter gaan met Roda JC?Om vrijdag zal om kwart voor negen het seizoen officieel beginnen in Heerenveen als SC Heerenveen het in het Abe Lenstra stadion opneemt tegen Roda JC. Een interessant affiche tussen een ploeg die afgelopen zaterdag nog werd afgedroogd door landskampioen AZ, en een ploeg die vorig jaar na een dramatisch seizoen zich uiteindelijk toch wist te handhaven ten koste van Cambuur Leeuwarden en nu dus meteen weer terug mag naar Friesland. Heerenveen wilt zoals gewoonlijk weer om een top 5 plek meedoen maar moet dan beter voetballen dan dat het afgelopen zaterdag tegen AZ deed. Trond Sollied, de Noorse coach van de Friese club wordt wel een kampioenenmaker genoemd, maar dan moeten de Friezen dit jaar wel beter verdedigen dan dat ze vorig jaar deden. De verdediging bleek afgaande op het duel om de JC Schaal nog steeds achilleshiel van Heerenveen. En dan Roda, dat wil revanche na een dramatisch seizoen maar nu de smaakmaker, Sekou Cissé, in Rotterdam Zuid speelt zal dat lastig worden. Een financiële meevaller was het vertrek van de sterke Ivoriaan wel maar of het nieuwe Deense duo Junker & Skoubo dan voor de goals en de dreigende acties zal gaan zorgen betwijfel ik. Beide clubs willen zich in ieder geval bewijzen, Heerenveen wilt zijn valse start tegen AZ goedmaken terwijl Van Veldhoven en zijn mannen willen laten zien dat ze wel degelijk kwaliteit in huis hebben.

 

Een dag later is het aan landskampioen AZ om de eerste stap richting het verdedigen van de titel te zetten. Het winnen van de JC Schaal zal AZ goed hebben gedaan, maar Heracles uit is voor vele clubs altijd een lastig karwei en vooral nu de harde werker Gert Jan Verbeek terug is in Almelo zijn de verwachtingen hoog. Maar zelfs al zou AZ zich verslikken in Heracles, zullen Scheringa en zijn jongens niet snel in paniek raken. Vorig jaar werd er immers thuis met 1-2 van NAC verloren op de eerste speeldag en uiteindelijk werd AZ toch landskampioen. Verder speelt promovendus RKC thuis tegen Utrecht dat met de euro’s van Frans van Seumeren en veel nieuwe aankopen een gooi wilt doen naar Europees voetbal en dus meteen flitsend van start wilt gaan. Sparta ontvangt dan op het kasteel de nummer 2 van vorig jaar, FC Twente, dat afgelopen woensdag nog knap stand hield tegen Sporting Lissabon. Twente heeft met Elia en Arnautovic twee bepalende spelers verloren maar tegen Sporting leek ze dat niet te deren en dus zullen de topclubs dit jaar nog steeds moeten uitkijken voor de Tukkers. Tot slot is er in Tilburg de wedstrijd Willem II tegen Vitesse, Willem II heeft zich vrijwel niet versterkt en kijkend naar de slechte 2e seizoenshelft van vorig jaar moeten mensen in Tilburg zich misschien toch wel zorgen gaan maken. Daarnaast is het in Arnhem voor het eerst sinds jaren weer rustig, en met clubman Bos aan het roer zijn de verwachtingen toch weer hoog. Maar in Arnhem kan het soms snel gaan, vorig jaar leek het ook zo rustig, maar de openingswedstrijd werd kansloos verloren van Groningen en wat daarna volgde waren weer chaotische weken in Hollywood aan de Rijn. Hopen voor de Vitesse fans dat het dit jaar eens een keer rustig blijft in Arnhem.

 

Martin Jol

Gaat Jol met Ajax kampioen worden?

 

Maar de dag waar de meeste voetbalfanaten naar uitkijken is zondag, als de ‘Grote Drie’ aan bod komen. Want terwijl in Den Haag ADO het tegen NAC zal opnemen zullen de meeste ogen gericht zijn op de wedstrijden Feyenoord – NEC,

PSV – VVV en Groningen – Ajax.  Alle drie hebben ze een nieuwe trainer, en dus zijn de verwachtingen hoog. In Amsterdam en Eindhoven wilt men de titel pakken, terwijl Feyenoord weer eens bij de top 5 wilt eindigen al blijven er genoeg trouwe fans geloven in een kampioenschap zoals gewoonlijk. In Eindhoven wilt men het vorige seizoen snel vergeten, om de titel deed PSV nooit mee met als gevolg dat we voor het eerst in jaren geen PSV in de Champions League zien. Nu de taak aan Rutten om PSV weer goed te laten voetballen en mee te laten doen voor de titel en dat moet dan gebeuren tegen VVV dat na één jaar afwezigheid weer terug is en dit keer erin wilt blijven. Dan is er de kraker tussen Groningen en Ajax, sinds een paar jaar toch een duel waarbij de emoties hoog oplopen en dat ligt vooral in het feit dat Ajax spelers als Suarez, Silva en Lindgren die zeer belangrijk waren voor Groningen naar de Arena haalde. En dan was er ook nog de brand in Euroborg in April 2008 waar vele toiletrollen en een vuurtje uiteindelijk een brand op een van de tribunes veroorzaakte. Ajax gaat voor de titel, eindigen Jol en zijn mannen niet bovenaan dan kan je toch wel stellen dat het weer een mislukt seizoen is geweest voor Amsterdammers. Want ook al zijn er na deze wedstrijd nog 33 wedstrijden te gaan, verloor Ajax vorig jaar al meteen met 2-1 van Willem II en dat was uiteindelijk het begin van een verloren seizoen. Aan Jol en Ajax de taak om meteen te laten zien dat ze de beste ploeg van Nederland zijn.

 

 

Dani Fernandez

Feyenoord gaat het dit jaar heel goed doen, aldus Dani Fernandez.

Tot slot wellicht het meest interessante duel, dat tussen Feyenoord en NEC. En dan met name vanwege Mario Been, de knuffelbeer van Rotterdam Zuid. Wie herinnert zich nou niet meer het moment dat Been elk moment weg kon gaan bij NEC vanwege dramatische resultaten, en dat zijn ploeg in de 2e seizoenshelft zo tekeer ging dat ze zich zelfs plaatsten voor de UEFA Cup waarin de Nijmegenaren tegen alle verwachtingen in zelfs de groepsfase overleefden. En ondertussen ging het bij Feyenoord weer niet goed, en van een zoektocht naar een trainer was vervolgens nauwelijks sprake. Iedere Feyenoord fan wist dat Been uiteindelijk naar Feyenoord zou komen, dat het alleen dit jaar al zou gebeuren kwam voor velen alleen wel als een verrassing. En ondanks de vele schulden werden er toch aankopen gedaan, Cissé, Fernandez en Ignjatovic moeten Feyenoord weer omhoog moeten helpen. En als we Dani Fernandez moeten geloven is de selectie misschien wel de sterkste in de Eredivisie, en moet een landskampioenschap mogelijk zijn. Ik stel het optimisme van Dani zeer op prijs, maar ze moeten eerst eens thuis van NEC zien te winnen, iets wat de afgelopen 2 jaar zowel uit als thuis een onmogelijke opgave bleek. Ja vooral voor Been en Feyenoord is het deze zondag al het moment van de waarheid. Maar dat geld toch ook voor de andere 17 Eredivisie clubs, want ook al is het verschil tussen de koploper en de hekkensluiter na deze speelronde maar 3 punten, kan een slecht begin een voorbode zijn op een dramatisch seizoen, en een goede start juist een voorbode op een prachtig seizoen. Ik kijk in ieder geval al helemaal uit naar de eerste speeldag, van mij kan het niet snel genoeg beginnen. Zoals in het honkbal altijd zeggen: Play ball!

 

 

vrijdag 31 juli

 

20:45 SC Heerenveen – Roda JC

zaterdag 1 augustus

18:45 Willem II – Vitesse
19:45 Heracles Almelo – AZ
19:45 Sparta – FC Twente
20:45 RKC Waalwijk – FC Utrecht

zondag 2 augustus

14:30 FC Groningen – Ajax
14:30 Feyenoord – NEC
14:30 ADO Den Haag – NAC Breda
16:30 PSV – VVV Venlo

 

About Justin