Het is vijf voor twaalf voor Arsène Wenger

De Premier League zit er nog niet helemaal op, maar het is wel duidelijk dat Arsenal voor het zevende jaar op rij geen kampioen van Engeland wordt. De kritiek op manager Arsène Wenger neemt daardoor toe. “Judge me in May”, zegt de Fransman vaak als er kritische vragen aan hem worden gesteld. Bij dezen. Wenger heeft dit seizoen een grote kans laten liggen om de titel te veroveren. De oefenmeester heeft in enkele opzichten zelfs hopeloos gefaald.

Arsène Wenger is er opnieuw niet in geslaagd om met Arsenal een prijs te winnen

Arsène Wenger is er opnieuw niet in geslaagd om met Arsenal een prijs te winnen

Voor wie zondag de wedstrijd van Arsenal tegen Manchester United zag, klinkt dat laatste misschien wat vreemd. The Gunners speelden één van hun betere wedstrijden van dit seizoen en de 1-0 zege was dan ook verdiend. Komend weekend kan het echter weer heel anders zijn. Ik sluit niet uit dat Arsenal zondag in het Britannia Stadium gelijkspeelt of zelfs verliest van Stoke City. De thuiswedstrijden tegen Chelsea en Manchester United leverden drie punten op, maar laagvliegers als West Bromwich Albion en Newcastle United pakten in het Emirates Stadium een verdiende overwinning. Om nog maar te zwijgen over de krankzinnige nederlaag tegen Tottenham Hotspur.

Het zijn vooral de wedstrijden tegen de ‘kleintjes’ die Arsenal dit seizoen de titel hebben gekost. In de confrontaties tegen Tottenham, Chelsea en beide clubs uit Manchester pakte de formatie van Wenger elf van de mogelijke 24 punten. Dat zijn al geen geweldige cijfers, maar de prestaties tegen de kleinere clubs zijn ronduit slecht. De duels met Sunderland, Blackburn, West Bromwich en Newcastle leverden slechts acht van de 24 punten op. Een team dat zo wisselvallig presteert, verdient het niet om kampioen van Engeland te worden.

De kritiek van de trouwe supporters op Wenger neemt toe

De kritiek van de trouwe supporters op Wenger neemt toe

Ik ben nu sinds een jaar of tien fan van Arsenal. In een competitie waarin zelfs middenmoters meer geld over de balk smijten dan mijn club, hoef ik geen kampioenschap van Wenger te eisen. Daarvoor is de concurrentie te groot. Maar je mag als supporter toch wel verwachten dat de manager er alles aan doet om zijn doel te bereiken. Wat dat betreft denk ik dat Wenger heeft gefaald. De Fransman slaagde er niet in een vervanger te vinden voor grabbelaar Manuel Almunia, waardoor de 41-jarige Jens Lehmann onlangs terugkeerde. In de defensie gingen Mickael Silvestre en Sol Campbell vorig jaar weg, Laurent Koscielny en Sebastien Squillaci kwamen ervoor terug. Vooral die laatste aankoop heb ik nooit begrepen. Squillaci laat iedere wedstrijd zien waarom hij bij Sevilla, niet meer dan een subtopper in Spanje, niet eens basisspeler was. Nog kwalijker is het feit dat Wenger in januari geen nieuwe centrale verdediger haalde als vervanger voor de langdurig geblesseerde Thomas Vermaelen. Hij gokte erop dat Johan Djourou fit zou blijven, maar de manager gokte verkeerd. In de bekerwedstrijd tegen Manchester United op 12 maart raakte de Zwitser voor enkele weken geblesseerd.

Dat brengt me meteen bij het volgende punt: de vele blessures. Wenger heeft ook dit seizoen zelden of nooit een selectie tot zijn beschikking gehad die helemaal fit was. Sommigen omschrijven de blessures als pure pech, maar het zijn er tegenwoordig zóveel dat je je ook kunt afvragen of het niet gewoon aan de werkwijze van Wenger ligt. Met een bredere selectie zijn blessures veel makkelijker op te vangen, maar zoals gezegd weigerde Wenger het team in de winterperiode te versterken. De keuzeheer moet ook naar het werk van zijn medische staf kijken. Waarom lieten ze Vermaelen bijvoorbeeld vier maanden sukkelen met een achillespeesblessure en besloten ze pas in januari om hem te opereren?

Een ander punt van kritiek is de vreemde salarisverdeling die Wenger hanteert. Het Portugese Futebolfinance.com publiceerde vorige maand een top 100 van best betaalde voetballers ter wereld. De lijst telt slechts drie spelers van Arsenal. Aanvoerder Cesc Fabregas krijgt maandelijks een half miljoen en hij staat daarmee op de 29e plaats. De andere twee Gunners in de top 100 zijn Andrei Arshavin (57e, vier ton) en Robin van Persie (73e, 375.000 euro). Opvallend is dat een aantal oud-spelers van Arsenal of spelers waarin Wenger ooit geïnteresseerd was een veel hoger salaris hebben dan Fabregas. Van Ashley Cole en Emmanuel Adebayor is algemeen bekend dat ze puur voor het geld zijn vertrokken. Niet voor niets worden ze door veel Arsenal-fans ‘Cashley’ en ‘Greedybayor’ genoemd. De Engelse linksback verdient 541.000 euro (23e plek) en Manchester City maakt maandelijk zelfs 708.000 euro over aan Adebayor, die daarmee op de achtste plaats staat. Ook Kolo Touré mag over het salaris dat hij ontvangt van de Aziatische sheiks niet klagen, hij heeft hetzelfde salaris als Cole. Broer Yaya Touré, in wie Arsenal ooit interesse toonde, is samen met Fernando Torres de bestbetaalde speler in Engeland. Beide heren hebben een krankzinnig salaris van 833.000 euro per maand.

Cesc Fabregas, sleutelspeler bij Arsenal. Maar voor hoe lang nog?

Cesc Fabregas, sleutelspeler bij Arsenal. Maar voor hoe lang nog?

Wenger heeft er met zijn financiële beleid voor gezorgd dat topspelers niet zomaar naar Arsenal zullen komen. Andere clubs bieden immers een veel hoger salaris en het feit dat The Gunners al zes jaar geen prijs hebben gewonnen, is ook niet echt hoopgevend. Fans van de dertienvoudig kampioen zijn bovendien verontwaardigd dat middelmatige spelers als Emmanuel Eboue en Tomas Rosicky niet zo lang geleden een vernieuwd contract kregen. Zelfs nu Arsenal in handen is van een rijke Amerikaan, lijkt het er niet op dat Wenger met geld gaat smijten. Stan Kroenke geeft Wenger alle ruimte om zijn beleid voort te zetten. Gaat de manager komende zomer eindelijk met wat meer centen naar de transfermarkt? Ik denk het niet.

De kans lijkt me zelfs groter dat er binnen nu en een jaar enkele topspelers gaan vertrekken. We gaan ongetwijfeld weer talloze geruchten krijgen over Fabregas en zijn transfer naar Barcelona. In Engeland wordt nu beweerd dat Captain Kid de relatie met zijn vriendin Carla Garcia heeft beëindigd. Garcia heeft in Londen een topbaan bij een PR-bureau. De 24-jarige middenvelder zou ook zijn appartement te koop hebben gezet. Ondertussen weigert Samir Nasri, één van de andere spelmakers, zijn contract te verlengen. Ook dat zal Wenger zorgen baren.

De prijzenkast van The Gunners is al zes jaar niet aangevuld

De prijzenkast van The Gunners is al zes jaar niet aangevuld

Al met al begint het krediet van de Franse manager steeds meer op te raken. Op verschillende supportersforums is te merken dat de fans zich steeds meer beginnen te irriteren aan het gedrag van Wenger langs de zijlijn en het feit dat hij zelden of nooit zijn eigen spelers bekritiseert. Wie de Premier League dit seizoen heeft gevolgd, heeft bovendien kunnen zien dat ook koploper Manchester United veel punten liet liggen tegen kleinere clubs. Arsenal heeft een unieke kans laten liggen om kampioen te worden. Met een bredere selectie had de club er nu veel beter voor gestaan. Voor Wenger breekt daardoor een heel belangrijk seizoen aan, want nóg een jaar zonder versterkingen en prijzen is onacceptabel.

About Stefan Vlieger