Het gezicht van de voetbalmanipulatie

De voetbalwereld hangt soms geheel vast op toeval. Een bal op de paal, die spits die de bal voor een leeg doel naast schiet, die penalty die het stadion haast werd uitgeschoten en die keeper die onder die voorzet door dook. Dan heb ik het zelfs nog niet eens gehad over die scheidsrechter die het altijd gedaan heeft, die vreselijke media en natuurlijk de blessure voor je sterspeler. Natuurlijk, er zit allemaal wel wat in, maar over het algemeen wordt geluk toch echt afgedwongen in de sportwereld, waar toeval eigenlijk niet bestaat. Dat constaterende maak ik me grote zorgen over de wedergeboorte van Luciano Moggi. Nadat hij in 2005 en 2006 de competitie had gemanipuleerd ter faveure van Juventus, duikt hij nu plots weer overal op en wordt er zelfs gerept over een terugkeer bij Juventus. Precies in die periode komen de geruchten naar boven over nieuwe gemanipuleerde wedstrijden. Toeval?

Luciano Moggi in betere tijden

Luciano Moggi in betere tijden

Hoe graag ik ook wil geloven dat de terugkeer van Moggi berust op toeval en dat hij heeft geleerd van zijn fouten, wijzen de feiten uit dat het niet zo onschuldig is, als het soms lijkt. Moggi is namelijk niet bepaald een zachtaardige man. Zo had hij rond 2005 en 2006 een enorme invloed in het Italiaanse voetbal, door middel van hoofdzakelijk bedreiging en chantage, waarin zijn zoon, die samen met enkele vrienden van Moggi de GEA (Italiaanse makelaarsorganisatie voor managers en spelers), een zeer grote en dubieuze rol speelde. De Italiaanse voetbalbond schorste hem vervolgens direct voor vijf jaar, maar de zaak rond de schandalen in 2006 loopt nog steeds. Aangezien AC Milan ook betrokken was bij de affaire en hun voorzitter, Silvio Berlusconi, toevallig president is van Italië, is het zelfs de vraag of Moggi ooit nog veroordeeld wordt voor zijn praktijken. Van misstanden bij transfers is hij eind 2009 zelfs vrijgesproken, wegens ‘gebrek aan bewijs’.

Het is ook sinds 2009 dat de geest van Moggi weer is gaan rondspoken in het Italiaanse voetbal. Het begon allemaal in de zomer, toen Moggi werd gepolst voor een informele functie bij Bologna. Nadat de supporters van Bologna zich sterk tegen zijn komst hadden verzet, was hij zo verstandig om de functie niet aan te nemen. Aangezien hij echter toch wel erg gesteld is op zijn macht, voorzag hij het bestuur van Bologna nog wel van enkele adviezen. Je weet natuurlijk maar nooit waar het allemaal goed voor kan zijn. Sindsdien zijn zowel Bologna-Juventus als Siena-Bologna getipt als een ‘fixed-game’. Het duel tegen Juventus had bijvoorbeeld alle kenmerken van een verkochte wedstrijd. De keeper van Bologna ging al vroeg in de fout, vervolgens is Bologna de betere ploeg, het maakt de 1-1, mist vervolgens een kans voor open doel, laat Juventus de 1-2 maken, om vervolgens een dubieuze rode kaart te ontvangen. Maar ik wil het best onder de noemer toeval schuiven, want dat is natuurlijk ook hartstikke goed mogelijk.

De wedstrijd Bologna-Juventus viel toevallig in een periode waarin Moggi steeds nadrukkelijker in het nieuws kwam. Hij werd keer op keer genoemd voor een hernieuwde functie bij Juventus, steunde Balotelli in zijn strijd tegen Mourinho, ontkende, na uitlatingen van Mourinho, meer te weten van verkochte wedstrijden in de Serie A dit seizoen en is sowieso niet meer uit het nieuws weg te slaan. Zo lijkt een half jaar voordat hij terug mag keren in het Italiaanse voetbal het Mogginetwerk weer volledig omhoog te komen. De omkoopschandalen springen als paddenstoelen uit de grond, iedereen is zijn beste vriend en hij gaat het Italiaanse voetbal weer helemaal terug naar de top brengen.moggi2

Het zijn allemaal signalen die me alles behalve bevallen. Het lijkt me dan ook een prima zaak om Moggi definitief weg te bannen uit het internationale voetbal, voordat er weer dingen gebeuren die niemand wil. Doping, omkopen van scheidsrechters en tegenstanders, bedreigen van iedereen die hem in de weg loopt, alles heeft mijn vriend over om met Juventus nogmaals de titel te pakken. Het zijn ordinaire machtspelletjes die geheel over de rug van de voetballiefhebber worden uitgevochten, terwijl de UEFA, FIFA en Italiaanse bond maar weer eens doen alsof hun neus bloedt. Natuurlijk hebben ze een punt als ze uit willen gaan van eerlijk spel, maar ze zouden minstens in moeten gaan op de scherpe signalen die nu opduiken uit Italië. De opdracht is simpel: houd die Moggi weg uit het Italiaanse voetbal, maar ik vrees dat we daarvoor alweer te laat zijn, helaas.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter