Het geduld van Arnold Kruiswijk

Anderhalf jaar geleden sloeg het nieuws in als een bom: na elf jaar Groningen zou Arnold Kruiswijk de club verlaten en tekenen bij RSC Anderlecht. Sindsdien kende hij nog maar weinig geluk. De tijd dat Nederlanders furore maakten bij RSC Anderlecht is voorbij.
10144638-142

Arnold Kruiswijk was bijna onsterfelijk in Groningen. Niet alleen aanvoerder, maar ook een clubicoon. Net niet in het rijtje Robben, Berg, Suarez om maar even drie legendarische spelers van het laatste decennia op te noemen. Sinds zijn dertiende voetbalde Kruiswijk voor de ‘Trots van het Noorden’. Het was dan ook erg verrassend dat hij in 2008 aankondigde zijn contract zijn contract niet te verlengen en koos voor een buitenlands avontuur. Terwijl Kruiswijk in Groningen kon leven als God in Frankrijk werd het de grote onzekerheid elders. Een foutieve beslissing, want in anderhalf jaar Brussel speelde de Nederlander nog amper twintig officiële wedstrijden. Zo ziet Kruiswijk – die deel uitmaakte van het Jong Oranje dat in 2006 en 2007 het Europees Kampioenschap won – ook een mogelijke carrière bij Nederlander aan zich voorbij gaan.

Lokte een mogelijke deelname aan de Champions League hem naar Brussel? Of speelde het bedrag op zijn loonbriefje mee? We weten het niet, maar sinds de komst van Kruiswijk deed Paars-Wit niet meer mee aan het kampioenenbal. In zijn eerste seizoen werd niet eens de Uefa Cup (nu Europa League) gehaald, want Anderlecht ging er uit tegen BATE Borisov. Een onzeker optreden kostte de kwalificatie en de basisplaats die hij toen had. Later op het seizoen kreeg hij toch nog een kans, maar een slechte kopbal in de topper op Club Brugge kwam hem duur te staan. En een paar maanden later haalde de Brusselaars Victor Bernardez naar België.

Kruiswijk is het slachtoffer van de sterke verdediging van Paars-Wit. Nu de Tsjechische belofte-international – gehuurd van Fiorentina – Ondrej Mazuch ook ongenaakbaar lijkt in de defensie komt de Nederlander zeker niet meer in actie. En Jacobs heeft ook geen reden om te wisselen, want de verdediging staat er eindelijk. Mazuch speelt erg sterk en Juhasz kan je er niet uithalen. Pas als er straks de Hongaar zou vertrekken, is er misschien nog een toekomst voor Kruiswijk op Anderlecht. Maar voorlopig ziet die er niet erg rooskleurig uit.
Die andere ongelukkige bankzitter, Victor Bernardez, vreest voor zijn plaats in de nationale ploeg van Honduras en stuurt ook aan op een (tijdelijke) transfer. Dat doet Kruiswijk niet. Zijn geduld lijkt eindeloos, maar als deze situatie nog lang blijft duren, moet hij wel op zoek naar andere oorden. In negen maanden speelde hij slechts drie wedstrijden. Droomt hij nog van de nationale ploeg, dan zal hij snel in actie moeten komen. Straks kan er weer een naam worden toegevoegd aan de lijst van mislukte transfers. En dat is vooral jammer, want Kruiswijk is een meer dan degelijke verdediger. Helaas is hij veel te braaf.

About Jesse