Het gebedel van Feyenoord wordt vermoeiend

Dat pieken en dalen elkaar snel kunnen opvolgen bewees Feyenoord deze week. De club uit Rotterdam staat eerste in de competitie en presteert voorlopig boven verwachtingen. Helaas bereikte de club ook een tragische dieptepunt. De club uit Rotterdam huurt Stefan Babovic voor een jaar, maar heeft geen geld om zijn salaris te betalen. Daarom zal het salaris tijdens de huurperiode worden betaalt door de vader van de speler.

Feyenoord eerste

Het is de zoveelste zwarte bladzijde in een voor Feyenoord desastreus verlopen decennium. De laatste landstitel dateert van de vorige eeuw en de club kampt met een torenhoge schuld. Hoewel de Rotterdammers aan het begin van dit seizoen een sluitende begroting inleverde bij de KNVB, blijkt deze niet haalbaar. Sterker nog, de club loopt al twee miljoen euro tekort. Om die reden zullen de beleidsbepalers hopen dat De Guzman en Landzaat nog voor het sluiten van de transfermarkt vertrekken. Het geld dat hiermee vrijkomt, of in geval van Landzaat niet hoeft te worden uitgekeerd, kan gebruikt worden om dit gat in de begroting te dichten.

Ondertussen moeten nieuwe spelers worden aangekocht met behulp van extern geleend geld. Het was al langer bekend dat Feyenoord geen geld had om spelers te kopen. Daarom gingen Beenhakker en Been langs bij een aantal vermogende Feyenoordfans, in de hoop wat geld los te weken. Met succes want, Cissé, Dani Fernandez en Ignjatovic werden aangetrokken. Daarna was zowel het budget om aan te kopen op, als de ruimte om spelers een salaris te bieden. Voor de meeste clubs het moment om te stoppen met het aantrekken van nieuwe spelers. Helaas denkt men hier bij Rotterdam anders over.

been

De manier waarop Stefan Babovic wordt aangetrokken is eigenlijk te belachelijk voor woorden. Hoewel de speler gratis kon worden overgenomen besloot Feyenoord hem eerst een jaar te huren met een optie tot koop. Tijdens deze huurperiode moet de vader van de speler ook nog zijn salaris betalen. Het is werkelijk te bespottelijk voor woorden. Zeker wanneer je bedenkt dat een soortgelijke deal op handen is met de Argentijn Depetris, die momenteel uitkomt voor AS Trencín. Deze speler zou ook transfervrij naar Rotterdam vertrekken, terwijl zijn oude club voor het salaris blijft opdraaien. In ruil daarvoor krijgt AS Trencín vijftig procent van het verkoopbedrag, mocht Feyenoord de speler ooit verkopen.

Al deze constructies zorgen ervoor dat de club Feyenoord geen meter vooruit komt. Teveel spelers zijn onderdeel van talentenpouls of gekocht van geleend geld dat afgedragen zal moeten worden. Om die reden komt niet tot nauwelijks geld vrij om nieuwe spelers aan te trekken wanneer de club een speler verkoopt. Hiermee houdt Feyenoord de vicieuze cirkel eigenlijk geheel in stand. Daarom lijken de niet-feyenoordfans in Nederland langzaam moe te worden van het continue gebedel van de club uit Rotterdam. Het houdt nooit op. Wanneer de club een lening afbetaalt moet direct opnieuw geleend worden want, er is geen geld om een vervanger te halen voor de verkochte speler.

Geconcludeerd mag worden dat Feyenoord zonder al deze financiers en welwillende niet zou kunnen bestaan als topclub. Wanneer zij geen geld meer willen investeren zal Feyenoord wegzakken tot een middenmoter die niet of nauwelijks nog beter zal zijn als FC Groningen, FC Utrecht, NAC Breda en SC Heerenveen.

About Marcos Gonzales