Heren scheidsrechters: wakker worden!

Week in, week uit is het hetzelfde liedje in de Eredivisie: scheidsrechters spelen een nadrukkelijke negatieve hoofdrol in de wedstrijden die ze fluiten. Het valt mij met name de laatste weken op. Of ik nou een topper of een degradatieduel zie op de televisie: de scheidsrechters zijn er niet bij met hun hoofd. Het is allemaal te slap en het lijkt of ze geen beslissing meer durven te nemen.

specs1

Na de wedstrijd komen ze weer voor de camera met altijd hetzelfde excuus: ”Ik heb het niet gezien” of ”Ja, dat was toch een overtreding, alleen ik kon de situatie niet goed zien”. Heren scheidsrechters het is tijd. Tijd om wakker te worden want het gaat ten koste van de spelers en clubs in de Eredivisie.

Neem Pieter Vink. Een van de betere scheidsrechters van Nederland floot op zich niet zo heel verkeerd in de Klassieker, maar op het moment suprême zat hij er helemaal naast. Stefan de Vrij maakte een duidelijke overtreding op Luis Suárez binnen het strafschopgebied. En dat terwijl hij uitstekend stond gepositioneerd getuige de camera. Ook Bas Nijhuis is nog niet helemaal wakker. Zelf had hij ”een heerlijke wedstrijd gefloten”, maar ondanks zijn omstredenheid vooraf waren beide gegeven strafschoppen gewoon goedmakertjes voor de Amsterdammers.

Een duidelijke strafschop…

Ook de beste scheidsrechter van ons land, Roelof Luinge, is er nog niet helemaal met zijn hoofd. In de Gelderse derby maakte Vitesse-doelman Piet Velthuizen een schandalige overtreding op NEC-er Björn Vleminckx. Helaas was dat Luinge ontgaan maar in mijn ogen is dat gewoon een schorsing van vijf á zes duels. Hoezo moet een doelman op zo’n idiote manier uitkomen. Helemaal niet nodig lijkt mij en dus een donkerrode kaart voor Piet. Het is overigens niet een Nederlands probleem. De Belgische leidsman tussen PSV en ADO Den Haag zag ook iets over het hoofd. En niet zo maar iets: Ricky van den Bergh mocht vlak voor rust van geluk spreken dat meneer Verbist ‘slechts’ geel trok voor een overtreding waar totaal geen intentie was om de bal te spelen.

Vier grove fouten, waardoor de competitie absoluut op negatieve wijze kan worden beïnvloed. Een strafschop voor Ajax tegen Feyenoord betekende misschien wel twee punten meer en dus meer kans op de titel en NEC had Vitesse kunnen vernederen omdat Velthuizen niet meer op het veld had mogen staan en Vitesse dus met tien man verder moest. Het zijn maar een paar voorbeelden. Ook in andere duels kan ik er zo nog een aantal opnoemen. Voetballers moeten altijd op en top geconcerteerd zijn, scheidsrechters moeten dat ook zijn. Dat geneuzel na de wedstrijd moeten ze eens mee stoppen, ze moeten wakker worden en geconcentreerd gaan fluiten. Zich niet mee laten slepen door het publiek of grassprieten tellen maar gewoon de situaties beoordelen zoals ze zijn. Een eigen manier van fluiten creëren, uistralen dat zij de scheidsrechters zijn. Alleen zo krijgen de spelers weer de hoofdrol op het veld en niet de scheidsrechter.

About Patrick