Help, de linksbuiten sterft uit!

Het is de nachtmerrie van iedere ‘moderne trainer’, een traditionele linksbuiten. Zo’n jongen die niet doet wat in het boekje staat, maar lekker zijn eigen plan trekt. Zo’n jongen die totaal tegen jou instructies ingaat en zo met jou credits gaat strijken. Zo’n speler die de hele wedstrijd geen bal goed raakt en dan toch de wedstrijd beslist met een moment van genialiteit. Zij, de ‘moderne jongens’, ontnemen ons voetbal de pure kunstenaars. Een doodzonde, want zonder de linksbuitens is het voetbal teruggebracht tot een ordinaire balsport, terwijl voetbal veel meer is. Voetbal is de hoogste kunstvorm.

koning1De linksbuiten begrijpt dat. Als de linksbuiten de bal krijgt, dan gebeurt er altijd wat. Linksbenigen, en linkshandigen overigens ook, zijn namelijk genetisch bepaald creatiever. Een genetisch bepaalde eenling, een prachtige speling van het lot. Aristoteles was linkshandig, Leonardo da Vinci was een linkshandige, John F. Kennedy en Mahatma Gandhi ook, maar toch vooral Diego Armando Maradona. Stuk voor stuk mensen die geboren zijn om anders te zijn. Die vanaf hun geboorte uit het gareel lopen, hun eigen plan trekken, fenomenen in hun soort. Kunstenaars in alles wat ze zijn.

Juist dat stuit de moderne trainers tegen de borst. Voor hen is voetbal geen kunst meer. Sterker nog: voetbal is wetenschap geworden en voor ons, domme, aardse supporters, is dat geen positieve ontwikkeling. Als wij langs het voetbalveld staan, dan willen we toch vermaakt worden? We willen wat te vertellen hebben, we kijken juist voor dat kleine beetje magie. Die ene speler die je tot je verbeelding spreekt, die voetballer die iets doet wat je niet voor mogelijk had gehouden. Het heeft echter niets met wetenschap te maken. Het resultaat telt en daar past de linksbuiten helaas niet in. Hij is te onvoorspelbaar, hij is een eenling, geen teamplayer ook.

Ieder jaar zien we dan ook minder linkspoten, en helemaal als je het over linksbuitens hebt, rond in onze vaderlandse competitie. FC Twente heeft met Ruiz de enige pure linksbuiten in de Eredivisie. De laatste der Mohikanen, een linksbuiten uit het boekje. Lurling is de publieksspeler van NAC, Martens de onvoorspelbare linkspoot van AZ en Dzsudzsák de momentvoetballer van PSV en RKC heeft met Boerrigter nog een echte linksbuiten in huis, maar het houdt niet over. Bijna alle Eredivisieclubs spelen iedere week zonder echte linksbuiten. Zelfs Ajax en Feyenoord, de clubs die de linksbuiten ooit lieten leven als nooit tevoren, spelen zonder klassieke linksbuiten. Het is de armoede van de nieuwste revolutie in het voetbal, de stilisten worden zachtjes aan weggepest.koning2

Gelukkig komt er een revolutie op gang. Juist op het moment dat een fenomenale linkspoot niet veel langer uit kon blijven, kwam er een nieuw fenomeen. We zagen hem al jaren geleden op het WK voor spelers onder de twintig jaar: Lionel Messi. De beste voetballer ter wereld is een momentvoetballer, een linkspoot! En ach Messi kan dan wel vanaf rechts spelen, maar hij heeft alles wat een linksbuiten heeft. Hij laat ons zien dat het nog kan, dat de linksbuiten nog leeft. Dat de linksbuiten geen mythe is, geen verhaaltje dat ik later tegen mijn kleinkinderen moet vertellen. De linksbuiten bestaat, de kunstenaar leeft! Messi is de noodroep van alle linkspoten, en specifiek de linksbuitens, aan de voetbalwereld.

De vraag is alleen of wij bereid zijn de linksbuiten te redden van een roemloze ondergang in de wereld van de wijze trainers. Het uitsterven van de linksbuiten zou namelijk een groot gemis zijn voor iedereen die de kunst die voetbal heet lief heeft. Een kunst die in leven is gehouden door hen, de artiesten, de linksbuitens, de ‘nummer 11’ en nu moeten wij voetballiefhebbers hen in leven houden. Voetbal is geen wetenschap, voetbal is een hogere wetenschap, voetbal is kunst en dat begrijpen alleen zij, de eenzame linksbuitens.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter