Heerenveen leert niet van het verleden

SC Heerenveen kende vorig jaar een dramatisch seizoen. Drie trainers in één jaar, slechte resultaten, bestuurlijke onrust, aankopen die het niet konden waarmaken en een miljoenenverlies. Een seizoen om snel te vergeten, maar vooral iets waar je van kan leren. De elfde plek in de competitie was de slechtste prestatie sinds negen jaar.

Ron Jans moet Heerenveen dit seizoen naar het succes leiden

Ron Jans moet Heerenveen dit seizoen naar het gewenste succes leiden

Om een herhaling te voorkomen moest er nieuw elan worden ingebracht. Youssef El-Akchaoui (NEC, vorig jaar verhuurd aan Augsburg), Arnold Kruiswijk (Anderlecht, vorig jaar verhuurd aan Roda JC) en Bas Dost (Heracles Almelo) werden gecontracteerd. De 29-jarige linksback El-Akchaoui kwam nooit hoger als NEC Nijmegen, waar hij werd weggestuurd omdat hij teveel onrust veroorzaakte. Centrale verdediger Kruiswijk was een degelijke speler bij FC Groningen en Roda JC, maar wist nooit een basisplek te veroveren bij Anderlecht. Centrumspits Bas Dost scoorde afgelopen seizoen voor het eerst meer dan vier treffers in één seizoen in de Eredivisie, en is de man waar alles vanaf hangt dit jaar. Drie degelijke spelers die sc Heerenveen naar een hoger niveau moeten tillen. Maar mag je dat wel verwachten?

Met het aantrekken van een nieuwe aanvaller in de naam van Bas Dost, zeg je indirect het vertrouwen in Michal Papadopoulos op. De Tsjechische spits moest vorig jaar voor de doelpunten zorgen maar liet dit, een enkele wedstrijd uitgezonderd, na. Papa zal onder de nieuwe trainer Ron Jans met een bijna onoverbrugbare achterstand beginnen. Dost kwam immers naar Heerenveen op voorspraak van Ron Jans en zal als ‘grote aankoop’ altijd de voorkeur genieten. Ook als hij het net de eerste wedstrijden niet weet te vinden zal hij blijven staan. De druk die daardoor op de schouders van de 21-jarige spits ligt is enorm, en het is dan ook nog maar de vraag of hij daar mee om kan gaan.

Op Dost ligt dit seizoen veel druk

Op Dost ligt dit seizoen veel druk

De eerste wedstrijden van het vorige seizoen waren matig. Na de 0-0 in de openingswedstrijd tegen Roda JC werd er met 4-1 verloren van NEC Nijmegen; de onrust begon. Een scenario dat nu weer mogelijk is met openingswedstrijden tegen de gedoodverfde kampioen PSV, en landskampioen FC Twente. Het binnenhalen van punten wordt een bijna onmogelijke opgave. Iets wat ongetwijfeld wederom tot rumoer zal leiden.

Sinds enkele dagen heeft sc Heerenveen ook een nieuwe keeper vastgelegd. Door de langdurige blessure van Brian Vandenbussche komt Kevin Stuhr-Ellegaard de selectie versterken. Door deze transfer heeft sc Heerenveen na de winterstop, als Vandenbussche weer fit is, vijf doelmannen. Kenny Steppe, Brian Vandenbussche, Rene Oosterhof, Diederik Bangma en de nieuwe man Stuhr-Ellegaard. Vijf doelmannen waarvan er zeker drie rekenen op een basisplek.

De slechte resultaten van het vorige seizoen kostte de kop van een aantal directeuren. Als vervanger kwam Robert Veenstra, hij moet de club weer op de rails zetten. Maar het runnen van Stenden University is totaal anders als het leiden van een voetbalclub. Het is dan ook maar de vraag of hij dit kan managen. Zoals elke beginneling gaat Veenstra fouten maken, maar kan sc Heerenveen zich deze fouten op dit moment veroorloven? En was het niet veel slimmer om in deze periode een ervaren voorzitter aan te trekken? De vorige keer dat er een (onervaren) voorzitter werd aangesteld had dit weinig succes. Koos Formsma was na een paar weken alweer verdwenen. Bij deze ene wijziging op het bestuurlijke vlak bleef het niet. Hoofdscout Bert Pijffers vertrok en Johan Hansma werd van de commerciële afdeling geplukt, en als technisch directeur benoemd. Hij moet samen met Jans het transferbeleid regelen. Een passant, Ron Jans, die mede verantwoordelijk is voor de aan- en verkopen op zowel de korte- als langere termijn. Trek zelf de conclusie.

heerenveen3De voorbereiding ging desondanks vlekkeloos. De wedstrijden tegen zowel de kleine als grote clubs werden winnend afgesloten en er werd volop gescoord. Maar moet sc Heerenveen hier wel zo blij mee zijn? Voorafgaand aan een seizoen moet je soms eens flink onderuitgaan zodat je weet waar je verbeterpunten liggen. De zwaktes van sc Heerenveen komen hierdoor pas tijdens de competitie bovendrijven. Het is nog maar de vraag hoe adequaat de technische staf hier mee omgaat.

Er wordt voor het komende seizoen veel gevraagd van Ron Jans. Als nieuwe trainer moet hij meteen flink aan de bak om het team bij elkaar te houden zodat er gepresteerd kan worden. Na het dramatisch verlopen vorige seizoen zijn alle ogen nu gericht op de terugkeer in de subtop. De ‘kenners’ verwachten sc Heerenveen hoog in het linkerrijtje, maar is dat wel realistisch? Veel geleerd van het verleden hebben ze in ieder geval niet. De toekomst zal het uitwijzen.

About Wout