Heerenveen is te eigenwijs voor Sollied

Trond Sollied en SC Heerenveen. Op het eerste gezicht een gedroomde combinatie. Heerenveen was het toonbeeld van structuur, organisatie en gecontroleerde groei. Sollied staat voor degelijk voetbal vanuit de organisatie. Hij is Scandinaviër en bovendien zeer succesvol bij al zijn voorgaande clubs. Dat kan toch niet mis gaan, of wel?

trond-sollied-schenkt-heerenveen-nederlandse-beker1
Toen ik hoorde dat Heerenveen Trond Sollied had weten te strikken, was ik behoorlijk enthousiast. Ik herinner me nog goed hoe hij met Club Brugge in België domineerde. Op zijn erelijst stonden maarliefst zes nationale bekers en een paar kampioenschappen. Bij Heerenveen werden dat zeven nationale bekers en zal hij dankzij één seizoen voorlopig herinnerd worden als de enige trainer die ooit met Heerenveen een prijs won.

Elke keer dat Sollied het afgelopen seizoen in opspraak kwam heb ik me daarover verbaasd. Waarom kreeg hij niet het vertrouwen dat hij verdiende op basis van zijn resultaten uit het verleden? En waarom kreeg hij geen vertrouwen toen hij zichtbaar goed begon te presteren met SC Heerenveen?

Waarschijnlijk omdat het vanaf het begon al niet lekker liep tussen de eigenwijze bestuurders van Heerenveen en de eigenwijze trainer. De selectie waar Sollied dit seizoen moet presteren is vele malen zwakker dan de teams van de voorgaande jaren. Topspelers zoals Pranjic, Sulejmani, Samaras en Alves heeft de club niet meer. Wat overblijft is een bij elkaar geraapt zooitje, een vreemdelingenlegioen met beperkte mogelijkheden. Bovendien kampt de selectie met enkele ernstige blessuregevallen.

stadion-heerenveen-vogelvlucht
Geen wonder dus dat Sollied eiste dat hij het geld van de grote transfers mocht gebruiken om waardige vervangers aan te trekken. Vanuit het bestuur was helaas weinig begrip, die wilden liever investeren in het nieuwe stadion. Met de middelen die Sollied beschikbaar had bij Heerenveen is het onmogelijk om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Waarschijnlijk blijft Heerenveen kwakkelen en gaat het een rampseizoen tegemoet. Is dat nou ambitie?

De ontwikkelen zijn voor een groot deel de schuld van Yme Kuiper, die al maanden met een machtsstrijd binnen Heerenveen bezig is.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas