Heel gewoon geweld op ’t voetbalveld

Bij een “incident” waarbij twee jonge voetbalelftallen met elkaar op de vuist gingen, is een compleet elftal opgepakt. Na vijf dagen zaten een aantal jongens (16-18 jaar) nog steeds vast. “Wij kunnen het niet meer volgen” liet de onthutste voorzitter van VV Gestel  optekenen door de Volkskrant.

De voorzitter, zelf vader van een verdachte (!?), is verbaasd. Over het handelen van de politie, welteverstaan. De politie omschrijft het incident als “zeker geen klein incident” en zegt dat er sprake was van “grof geweld”. Het commentaar van de voorzitter: “Ik heb zaterdag niets gezien dat niet veel vaker gebeurt.” Is wat de politie omschrijft als “grof geweld” dus “niet iets dat niet veel vaker gebeurt” op het voetbalveld?

Het antwoord op deze vraag is: Ja, absoluut. Geweld, racisme, intimidatie en bedreigingen zijn heel normaal op de Nederlandse voetbalvelden.

Iemand die te snel is, moet je in het begin van de wedstrijd de benen afzagen. Dan doet ie niets meer. Iemand die te slim voor je is, moet je intimideren door hem even elleboog te geven. Een team dat sterker is dan jij, bedreig je gewoon net zo lang tot ze verlamd van angst op het veld staan. Dat is de moraal van het voetbalveld, het zijn de wetten die er gelden.

Bovenstaande klinkt schokkend, maar helaas is het de realiteit waarmee ik regelmatig als amateurvoetballer ben geconfronteerd. Onlangs nog werd een speler uit mijn elftal, terwijl de scheids niet keek, spontaan in het gezicht geslagen. Toen die zich niet liet provoceren gaf zijn belager hem enkele minuten later een elleboog in z’n maag. Uit frustratie, want ze stonden achter. Opstootjes. Scheldpartijen. Zinloos geweld. Niemand kijkt er nog van op.

De controle op dit soort dingen ligt bij de KNVB, meestal vertegenwoordigt door de scheidsrechter. Die arme scheidsrechters. Die zien het met leden ogen aan en durven vaak niet eens in te grijpen. Helaas staat ook de KNVB machteloos. Dergelijke incidenten hebben vaak meerdere schuldigen en het valt amper te achterhalen wat er precies gebeurde.

Over het specifieke incident bij VV Gestel, waarover ik me enkel door de media heb laten informeren, kan en zal ik niet oordelen. Wel is het opvallend dat de voorzitter in de media het geweld niet duidelijk veroordeeld. Hij geeft wel af op de politie, die het volgens hem allemaal heeft “opgebutst”.

De politie verdient niets dan lof voor hun optreden. Het gebeurt veel te weinig dat geweld op het voetbal tot aangifte of arrestaties leidt. Dit keer wel. De politie werd gebeld, rukte groot uit en handelde adequaat. Volgens de politie heerste er onder de verdachten in eerste instantie een “jolige sfeer” en leek het niet meer dan een “spannend avontuur”. Het geeft maar weer eens aan hoe lichtzinnig sommige mensen over “grof geweld” (met een slachtoffer dat in het ziekenhuis belandde) denken.

Volgens de politie doet het er niet toe dat het incident toevallig op het voetbalveld plaatsvond. Het weegt niet minder zwaar dan op een andere plek. En zo is het. Eindelijk iemand die het zegt. Hulde voor de politie!

Gisteren werden ook de nog vastzittende jongens vrijgelaten. De jongen die in het ziekenhuis belandde heeft aangifte gedaan.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas