Hattrick voor Dario, Voetbalpropaganda in Tilburg en Olympiakos zal vrezen voor AZ

Het was weer zover, na een week interlandvoetbal was het weer tijd voor Eredivisie voetbal. En de 6e speelronde beloofde van tevoren al een interessante worden, PSV moest tegen angstgegner Roda JC, Feyenoord op bezoek bij Willem II, en Groningen en Heerenveen vochten het uit in de derby van het noorden, maar ditmaal hadden beide ploegen de punten helemaal hard nodig. En dan was er ook nog de derby van Gelderland, Vitesse versus NEC. Tot slot zouden we weer een andere koploper krijgen, want AZ had wederom heel veel moeite met ADO Den Haag…Feest bij ADO

 

Addo en Koevermans

Het begon zaterdag dus met de wedstrijd PSV – Roda JC, normaal gesproken heel erg lastig voor PSV maar in Eindhoven bleek maar weer eens dat Roda de afgelopen jaren toch wel veel kwaliteit heeft verloren. Het middenveld was onzichtbaar, en het verdedigende duo Kah-Addo bleek wederom nou niet echt goed te functioneren. En dus had PSV het makkelijk tegen Roda, al na zes minuten strafte PSV een fout van Roda verdediger Kah die Dzsudzsak afmaakte.  Afellay werd er daarna al vroeg afgehaald maar PSV ging gewoon door. Eric Addo zou na afloop ook nog afscheid nemen van het PSV publiek na tien jaar trouwe dienst, maar de Ghanees liet zich niet van zijn beste kant zien toen hij met een arm in de lucht keihard het duel aanging met Toivonen. Addo kreeg geen kaart, maar uit de daaropvolgende vrije trap was daar dan Stanislav Manolev die in aanvallend opzicht wederom positief opviel. Roda deed vrijwel niks terug en zo werd het via Bakkal dan ook nog eens 3-0. Met als gevolg dat PSV de koppositie zou kunnen overnemen bij puntverlies van AZ. Daarnaast valt Roda weer een beetje naar beneden na een verrassend begin. Maar als het zo blijft spelen als tegen PSV zullen de Limburgers het heel erg lastig krijgen de komende weken. In de Grolsch Veste was er dan een interessant affiche tussen FC Twente en FC Utrecht. FC Twente heeft zich ondertussen tussen de toppers genesteld terwijl FC Utrecht die kant op wil met wat hulp van meneer Van Seumeren. Daarnaast waren allebei de ploegen ook nog eens ongeslagen, maar daar zou na vandaag verandering in komen. Aan de kant van Twente was Perez weer slordig bezig, in de beginfase had dit als gevolg dat Van Wolfswinkel op Boschker af kon lopen en zo al vroeg de 0-1 kon maken. Maar bij standaardsituaties is Perez nog steeds van grote waarde, en datzelfde geldt voor N’Kufo, die bij een indraaiende voorzet van Perez er als de kippen bij was en zo toch de gelijkmaker maakte. In de 2e helft kwam Twente uiteindelijk ook op voorsprong, uit de kluts kwam de bal bij Kuiper die de bal feilloos binnenschoot. Maar Utrecht bleek ook veerkrachtig te zijn, want via Mertens kwam de bal weer bij Van Wolfswinkel en deze maakte zijn 3e treffer van het seizoen en zorgde dus voor een gelijke stand. Maar Twente trok aan het langste eind, eerst mistte Perez nog een strafschop en leek Vorm de man of the match te worden, maar vlak voor tijd was daar die dekselse Costa Ricaan Ruiz die de bal prachtig achter Vorm schoot en er zo voor zorgde dat Twente met 3-2 won. En dat was gezien het spelbeeld ook terecht, toch mag Utrecht tevreden zijn met het vertoonde spel want dat was zeker een vooruitgang op vorig jaar.

En dan de derby van het Noorden, normaal gesproken staan Heerenveen en Groningen allebei in de subtop, maar ditmaal was het eigenlijk een soort degradatieduel. De ploeg die verloor zou onderin blijven hangen en dus waren de belangen heel erg groot. In de eerste helft leek alleen Heerenveen zich dit te beseffen, de ploeg van Jan de Jonge was gretiger en kreeg de meeste kansen, maar Losasa, Henrique, Sibon en Beerens kregen allemaal de bal niet in het doel. En als je de goals zelf niet maakt vallen ze aan de andere kant, en dit gebeurde ook want na een uur spelen kreeg Groningen zijn eerste grote kans, en uitgerekend nieuwkomer Morten Nordstrand schoot de bal binnen om Groningen op een 0-1 voorsprong te zetten. Heerenveen vocht terug, speelde goed, maar scoorde niet. Michael Dingsdag leek zich het helemaal persoonlijk aan te trekken, deze maakte twee zeer onbesuisde overtredingen en mocht in de slotfase met rood van het veld. En dus was het een pijnlijke avond voor Heerenveen dat weer verloor, maar het vertoonde spel moet de fans toch een beetje gerust stellen, als Heerenveen dan ook nog eens de goals maakt zal de club uiteindelijk wel uit de degradatiezone komen. Maar Europees voetbal lijkt na zes wedstrijden opeens toch heel erg ver, maar goed het seizoen is nog lang. Tot slot was er op zondag dan het duel in de Residentie tussen ADO en AZ. Koploper AZ verloor vorig jaar zoals bekend ook al van ADO, en waar niemand het eigenlijk zag aankomen gebeurde het nu weer. Al na vier minuten was het feest in Den Haag, het was de reus van twee meter, Bogdan Milic, die de bal slim verlengde met het hoofd waardoor Verhoek vervolgens de gelegenheidsback Poulsen kon wegzetten en al vroeg de 1-0 kon maken. In de 2e helft was het niet veel anders want AZ, dat eigenlijk verplicht is om een wedstrijd als deze zakelijk te winnen verloor het gewoon op gretigheid. Daarnaast zal het ook niet geholpen hebben dat de meeste internationals van AZ de afgelopen week hadden verloren, maar daar had ADO geen boodschap aan en het zou zijn voorsprong vergroten via Lex Immers. In de slotfase scoorde Lens dan toch maar AZ zou met 2-1 verliezen van ADO. Bij Olympiakos zullen ze na het zien van deze wedstrijd wel vrezen voor AZ…Olympiakos uit is altijd hartstikke lastig en ik zie het zelf helemaal fout gaan in Griekenland. Het enigste wat hier positief aan kan zijn is dat de Grieken AZ zullen onderschatten.

En toen was het weer tijd voor Feyenoord, om half één moesten ze al beginnen tegen Willem II. Maar daar leken ze bij Willem II geen last van te hebben, al na twee minuten was het uitgerekend mijn bovenbuurman, Said Boutahar, die de 1-0 maakte. Maar waar Feyenoord vorig jaar nooit echt veel veerkracht toonde was het nu wederom anders, na tien minuten waren het Slory en tot slot Tomasson die een counter succesvol uitvoerden. En diezelfde Deen maakte een paar minuten na de gelijkmaker op prachtige wijze 1-2. En even leek het erop alsof Feyenoord de klus nu gemakkelijk zou klaren, maar de defensie zag er in tegenstelling tot de vorige keren ditmaal niet zo goed uit. Want via Biemans werd het nog voor rust 2-2 en dit kon de defensie van Feyenoord zichzelf aanrekenen. Maar uiteindelijk kwam het toch goed, De Guzman moest er aan te pas komen bij een vrije trap om zo de opponent uit Tilburg K.O. te slaan. En zo won Feyenoord weer, maar zal het tegen PSV volgende week beter voor de dag moeten komen, Willem II daarentegen zakt steeds verder weg op de ranglijst, net als vorige week tegen AZ speelde de Tricolores niet slecht, ‘Maar ik heb liever punten dan veel complimenten’, aldus Willem II coach Alfons Groenendijk. Later die middag was er Ajax dat het thuis opnam tegen NAC, en waar ze een paar weken terug nog grote problemen hadden om te scoren ging het dit keer heel erg makkelijk. Met de beweeglijke Cvitanich en Suarez tegenover Zwaanswijk and ‘good old’ Rob Penders leek Jol een goede beslissing te hebben genomen. Want voor rust stonden de Ajacieden namelijk al met 4-0 voor en hadden zowel CvitaniZwaanswijk & Cvitanichch (2x) als Suarez al gescoord. In de 2e helft wist NAC nog steeds niet tot voetballen te komen, Ajax speelde met de ploeg uit Breda en kwam uiteindelijk via Cvitanich, die een hattrick maakte, op een 6-0 eindstand. En uitgerekend Leonardo mocht vlak na de 6-0 invallen bij NAC, hij ging weg bij Ajax, kwam er vervolgens niet uit met Panathinaikos en moet het nu dus doen met een plek bij NAC. Maar ook hij kon niks meer forceren, man van de wedstrijd was natuurlijk Dario Cvitanich, en de vraag is hoe Jol het op gaat lossen als de man uit Argentinië dit niveau ook kan volhouden tegen betere tegenstanders als NAC.

 

En toen was het tijd voor degradatievoetbal in Rotterdam, Sparta tegen RKC. Sparta kampte met een spitsenprobleem, ze waren er wel maar ze scoorden niet en dus werden Bodul en Denneboom gehaald om de doelpuntenproductie zo een beetje op te krikken. Maar echt Denneboom en Poeponimponerend speelde Sparta niet tegen het nog puntloze RKC. Het was typisch degradatievoetbal waarin beide ploegen zich niet van hun beste kant lieten zien, maar Sparta kwam toch al vroeg op voorsprong via de spits die er al was, Rydell Poepon. RKC deed wel wat terug maar de promovendus liet wederom een zwakke indruk achter en je kan je langzamerhand af gaan vragen bij welke ploeg RKC dan wel punten moet gaan sprokkelen, want zelfs tegen een matig Sparta wist de ploeg van Ruud Brood niet eens een gelijkspel te forceren. Sparta heeft ondertussen pas drie keer gescoord, maar is dankzij de drie punten vooralsnog wel uit de degradatiezone. Een ander degradatieduel was dat tussen VVV en Heracles, althans op papier, want gezien de goede start van beide ploegen kon je dit eigenlijk geen degradatieduel meer noemen. Toch leek het daar qua spel soms wel degelijk, want zowel het nog ongeslagen VVV als Heracles bakten er niet veel van. Maar natuurlijk wilde vooral VVV nu weleens winnen, want ondanks dat het nog ongeslagen was hadden ze toch maar vijf punten. En dat gebeurde dan ook eindelijk, de Venlonaren bleven ongeslagen dankzij een goal van centrumspits Sandro Calabro, die na een geweldig seizoen in de Jupiler League ook in de Eredivisie wel het net weet te vinden. VVV is hierdoor in de middenmoot te vinden en doet het natuurlijk uitstekend terwijl Heracles ondanks het verlies ook nog in de middenmoot staat. Tot slot was er de Gelderse Derby tussen Vitesse en NEC. En zoals verwacht was er veel passie en strijdlust, maar dat resulteerde jammer genoeg voor de neutrale toeschouwer niet in veel kansen en mooi voetbal. Er werd veel geknoeid maar toch waren het de mannen uit Arnhem die als eerste scoorde. Vlak voor rust was het Santi Kolk die een voorzet van Hofs binnenknikte. Maar Nicki Hofs liet zich later weer niet van zijn beste kant zien, toen hij na een uur naar de kant werd gehaald werden er weer de nodige wegwerpgebaren gemaakt. Maar zonder Hofs kwam de ploeg toch op 2-0 via ClaudemVitesse treurtir. En zo leek Vitesse ondanks het vrij matige spel wederom met de drie punten ervandoor te gaan. Maar NEC perste er nog een slotoffensief uit, en mede dankzij de super-inworpen van Vleminckx kwamen de Nijmegenaren in de laatste vijf minuten via Zomer en wat hulp van Vitesse verdediger Van Diermen terug tot 2-2 en pakte zo alsnog een puntje. En ook al was de teleurstelling bij Vitesse groot, was dat misschien wel de terechte uitkomst na 93 minuten voetbal. Maar toch schieten beide ploegen er weinig mee op, zowel NEC als Vitesse blijven in het rechterrijtje hangen.

  Groningen

Stand Eredivisie na 6e speelronde:

 1. PSV 6 – 14 (+8)
 2. Feyenoord 6 – 14 (+8)
 3. FC Twente 6 – 14 (+5)
 4. Ajax 6 – 13 (+13)
 5. AZ 6 – 12 (+9)
 6. FC Utrecht 5 – 10 (+3)
 7. ADO Den Haag 6 – 10 (+3)
 8. NAC Breda 6 – 10 (-4)
 9. VVV Venlo 6 – 8 (+1)
 10. Heracles Almelo 6 – 7 (-3)
 11. Sparta Rotterdam 6 – 7 (-4)
 12. NEC 5 – 5 (0)
 13. Vitesse 6 – 5 (-4)
 14. FC Groningen 6 – 5 (-4)
 15. Roda JC 6 – 5 (-7)
 16. SC Heerenveen 6 – 4 (-7)
 17. Willem II 6 – 3 (-3)
 18. RKC Waalwijk 6 – 0 (-14)

 

Justin’s Toto Advies

Vrijdag 18 september

Willem II – FC Groningen [2]

Lastig, beide ploegen zijn slecht begonnen en tegen Feyenoord speelde Willem II niet eens zo slecht. Toch zie ik de Groningers er met de overwinning vandoor gaan.

Zaterdag 19 september

Heracles Almelo – Sparta Rotterdam [1]

Sparta lijkt nog steeds moeilijk tot scoren te komen, ook tegen Heracles zal dat de mannen van Adelaar gaan opbreken.

Roda JC – NAC Breda [1]

Roda is wat weggezakt maar zal in eigen huis van NAC winnen.

Vitesse – RKC Waalwijk [1]

Als Vitesse de slechte seizoenstart echt achter zich wilt laten moet het thuis gewoon winnen van RKC, als dat niet gebeurt zou Vitesse de eerste zijn die punten verspeeld tegen RKC.

AZ – NEC [X]

AZ heeft een trip naar Griekenland in de benen, en ik zie NEC dan ook wel gelijk spelen.

Zondag 20 september

ADO Den Haag – FC Utrecht [X]

Ondanks de goede start van ADO denk ik niet dat ze genoeg kwaliteit hebben om FC Utrecht te verslaan, maar een gelijkspel is zeker mogelijk.

VVV Venlo – Ajax [2]

Het is altijd lastig in De Koel, maar Ajax hoort gewoon van VVV te winnen.

Feyenoord – PSV [X]

De wedstrijd van de week, wederom speelt Feyenoord in eigen huis om de koppositie, tegen Twente werd er gelijkgespeeld en ik denk dat dit ook nu zal gaan gebeuren.

SC Heerenveen – FC Twente [2]

Heerenveen heeft een matig elftal en zal in eigen huis niet van Twente weten te winnen.

About Justin