Haal Cruijff terug naar huis

Vandaag las ik de maandagcolumn van Johan Cruijff in de Telegraaf. Het was een redelijk normale column voor Cruijff. Samen met ghostwriter Jaap de Groot schrijft Cruijff meestal veel op, terwijl hij weinig zegt. Het is vaak dezelfde, maar wel erg belangrijke, boodschap die doorklinkt in zijn column. Vandaag stond er echter iets zeer opmerkelijks in zijn stukje. “Toen ik vervolgens las, dat de voorzitter overwoog een advocaat te raadplegen om te onderzoeken of het wel volgens de regels was gegaan, heb ik meteen mijn conclusies getrokken. Hier is sprake van een wraakactie richting het vorige bestuur en daarmee is de politiek weer Barcelona binnengeslopen. Ik vrees dan ook voor de toekomst van deze prachtige club. ”

Cruijff heeft even genoeg van FC Barcelona

Cruijff heeft even genoeg van FC Barcelona

De grote meester maakt zich dus grote zorgen over Barcelona. Niet langer is hij de grote man achter de schermen bij Barcelona. Cruijff is weer eens mister nobody. De tijd van zijn Barcelona, dat altijd werkte volgens zijn principes, is definitief voorbij. Het nieuwe bestuur heeft afstand genomen van de lijn die was ingezet door Laporta. De grote vraag is nu hoe de voormalig nummer veertien hiermee om zal gaan. Zal hij dan daadwerkelijk afstand gaan nemen van de club, waaruit hij jarenlang niet weg was te denken? Het begint er langzaam op te lijken. De tijden van Cruijff in Catalonië zijn definitief voorbij.

Wat dat betreft ligt er een grote kans weggelegd voor de Ajax-directie. De problemen in Amsterdam stapelen zich namelijk op. Financieel gaat het allemaal niet best en ook het kampioenschap blijft al jarenlang uit. Het is het scenario waarin Cruijff zich het lekkerst voelt. Van achter de schermen eerst het sportieve beleid weer op poten zetten en weer de volle aandacht stoppen in de jeugdopleiding. Vervolgens zorgen dat er door de hele club een duidelijk helder systeem wordt gespeeld en als laatste ook bij het eerste de boel op scherp zetten. Het is een kunstje dat Cruijff al geflikt heeft bij Ajax, Barcelona en nogmaals Barcelona en er lijkt geen twijfel over te zijn dat hij dit nogmaals kan gaan doen.

Het enige wat de beleidsmakers bij Ajax nu nog moeten doen is een hele diepe buiging maken, want dat is waar Cruijff gevoelig voor is. Hij is nooit te beroerd geweest om zijn hand in het vuur te steken voor zijn grote liefde, maar hij wil wel echt wat te zeggen hebben. Dat was ook de reden dat hij, toen hij voor de laatste keer terugkeerde bij Ajax, al snel weer opstapte na een ruzie met Marco van Basten. Van Basten is inmiddels vertrokken en er lijkt alle kans te zijn om Cruijff de volledige vrije hand te geven. Zo heeft Ajax momenteel niet eens een technisch directeur in dienst, dus is er ruimte voor Cruijff om achter de schermen van alles te gaan regelen. Het zou Jol de kans geven zich volledig op het eerste elftal te richten en dit seizoen maar eens kampioen te worden.

Cruijff en Ajax zijn nog altijd één

Cruijff en Ajax zijn nog altijd één

Ik zou Rick van den Boog dan ook het advies geven om in één van zijn nutteloze interviews of columns een knieval te maken naar Cruijff. Die zal als dit hem ten gehore komt zeker niet afwijzend reageren, maar open staan voor een terugkeer naar huis. Na jaren zwerven over de hele wereld, kan hij op zijn 63e levensjaar terugkeren naar zijn vaderland. Een ideaal scenario voor het orakel van Betondorp. Onder leiding van de meester zelf kan Ajax namelijk eindelijk weer Ajax worden. Ik vrees echter dat het bij ijdele hoop zou blijven, want de beleidsmakers lijken zichzelf veel te belangrijk te vinden. Naast hun ego is er geen plaats meer voor Johan Cruijff, eeuwig zonde.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter