Gudde maakt zichzelf belachelijk

Ik heb zelf helemaal niets tegen Gudde, maar als ik een interview met hem lees kan ik een glimlach nooit onderdrukken. Hij is allesbehalve thuis in het voetbalwereldje en zijn quotes zijn onbedoeld hilarisch. Hoogtepunt van de Gudde-show was zijn rekensom over de schulden van Feyenoord. Na een tijdje te hebben gedopt over of Feyenoord nou drie of drieënhalf miljoen had verspeeld dit seizoen, kwam er opeens een hele reeks sommen geld bij. Opeens bleek Feyenoord meer dan twintig miljoen euro aan schulden te hebben. Het was bijna een triest gezicht om een directeur zo zijn negatieve cijfers te zien berekenen.

Gudde in gesprek met de pers

Gudde in gesprek met de pers


Als het nou een incident op zich was geweest, dan was het een ander verhaal. Het is namelijk een structureel probleem van Gudde. Natuurlijk kunnen meer voorbeelden niet uitblijven. Zo wilde Gudde rond eind maart duidelijk maken dat Feyenoord moest bezuinigen. Dat bracht de beste man alleen een beetje onhandig. Aanvankelijk nam hij namelijk stelling door de volgende quote: ‘Dat we heel flink in de kosten gaan snijden heeft voor iedereen consequenties, van stagiair tot grootverdiener. Natuurlijk zijn het geen leuke boodschappen om te vertellen, maar het is de verantwoordelijkheid van iedereen die hier werkt om de club weer gezond te maken.’ Even later ontkrachtte hij alleen direct weer zijn vorige woorden: ‘Contracten zullen uiteraard worden gerespecteerd, maar verder kijken we zo’n beetje naar alle kosten.’ Het snijden in de begroting heeft voor iedereen gevolgen, maar contracten worden wel allemaal geaccepteerd. Gelukkig voor Feyenoord besloot hij wel met de troostende woorden dat hij wel naar zo’n beetje alle kosten kijkt. Gelukkig maar Eric, gelukkig maar.

Ook nadat Feyenoord een hernieuwde samenwerking aanging met Excelsior kwam Gudde weer scherp uit de hoek. De Excelsiorfans waren woedend dat de ziel van hun club verkocht was, omdat ze geen jeugdopleiding meer over hielden. De club bestond alleen nog maar uit het eerste elftal en Jong Excelsior. Ook bepaalde Feyenoord wat voor trainer aan het roer komt te staan bij Excelsior en welke spelers naar de derde club van Rotterdam gaan. Gelukkig sprak Gudde weer troostende woorden: ‘Ik kan me best voorstellen dat supporters van Excelsior in een primaire reactie spreken van een overname’, reageert hij via het ANP. ‘Maar zo is het natuurlijk niet. Excelsior blijft in eigen shirts en in het eigen stadion spelen. Met betere spelers van Feyenoord als het goed is. Dat heeft mijn collega Kelder ook duidelijk zo aangegeven.’ Excelsior blijft in zijn eigen shirts spelen en zelfs in hun eigen stadion! Om vervolgens ook nog even te melden dat dit met ‘betere’ spelers van Feyenoord gaat gebeuren. Zou hij nou echt niet doorhebben dat hij zichzelf volledig belachelijk maakt?

Gudde ziet het zelf ook somber in

Gudde ziet het zelf ook somber in

Jammer genoeg zal Gudde niet al te lang meer in dienst blijven van Feyenoord. Ook de supporters zijn namelijk niet echt blij met hun algemeen directeur. De voetballerij blijkt dan toch een wereld op zich te zijn en voor die wereld is ideale schoonzoon Gudde duidelijk niet geschikt. Gelukkig zijn de interviews met Gudde altijd om je vingers bij af te likken. Kritische vragen zijn onnodig, want zijn eigen beweringen trekt hij altijd bij een volgende vraag ongemerkt in twijfel. Ja, Gudde is een schoolvoorbeeld van ‘spuit elf geeft ook nog modder’. Ik zou Gudde dan ook met klem willen adviseren zijn conclusies te trekken. Als hij het zelf niet doet, dan gaat het wel voor hem gedaan worden. Want Eric, je gaat mij niet vertellen dat je jezelf wel goed genoeg vindt als algemeen directeur van Feyenoord. Ik hoop trouwens wel op een persconferentie bij je vertrek, want ik wil toch nog wel een keertje willen lachen om die malle directeur in Rotterdam.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter