Guardiola wilde Messi ontslaan na feestjes met Ronaldinho

Josep Guardiola heeft op het punt gestaan om Leo Messi te ontslaan bij Barcelona. Messi werd door zijn maatje en toenmalig teamgenoot Ronaldinho het nachtleven ingetrokken. Daardoor was hij vaak te laat en vermoeid op trainingen. Als hij door zou gaan met feesten, dreigde Guardiola hem te ontslaan. Dat schrijft Jimmy Burns in de nieuwste editie van Hard Gras (71).

mero1

De beweringen van Burns zetten de verkoop van Ronaldinho aan AC Milan in een nieuw daglicht. Dat Ronaldinho niet meer de professionele houding had die van hem verwacht mocht worden, veel feestte en daardoor minder presteerde was al bekend. Blijkbaar had hij ook een slechte invloed op de jonge groeibriljant Messi.

Messi was zeer verknocht aan de Braziliaanse ster, Ronaldinho had hem immers helpen integreren in de selectie. Hij was dan ook zeer teleurgesteld toen er geruchten kwamen dat Ronaldinho de club zou verlaten: ‘If he goes, I will be sad,’ zei Messi. ‘He has helped me a lot to integrate into the team. Any team would like to have him. I still hope that he will stay.’

De verkoop van Ronaldinho was een meesterzet van Barça. Messi is sinds de transfer uitgegroeid tot de beste speler van de wereld, net als Maradona, zijn grote voorbeeld. Burns vertelt in zijn artikel hoe een bestuurslid van Barça schetste hoe Guardiola Messi had aangesproken op zijn gedrag:

‘Je hebt twee opties: je gaat door met feesten en dan ben je hier over een paar dagen weg. Of je gaat behoorlijk eten, stopt met de alcohol, gaat voortaan vroeg naar bed en komt op tijd op de trainingen. Alleen dan kun je misschien de beste van de wereld worden.’

Messi lijkt het juiste pad te hebben gevonden, maar is dus wel een stuk minder onschuldig en professioneel dan hem dikwijls wordt toegedicht in de media. Het is niet ondenkbaar dat de jonge, kwetsbare Messi, onder de verkeerde omstandigheden terugvalt in zijn oude gedrag. Misschien is dat zelfs wel een verklaring voor zijn onderpresteren bij de nationale ploeg.

Bij de nationale ploeg wordt hij immers gecoacht door Diego Armando Maradona. Het grote voorbeeld van Messi, hoe ironisch, is zelf ook bepaald niet van onbesproken gedrag. Maradona geeft niet alleen het verkeerde voorbeeld, ook zal hij spelers niet wijzen op een correcte leefwijze of hameren op discipline. Sterker nog, Maradona staat er om bekend dat de trainingen van de nationale ploeg pas in de middag plaatsvinden, zodat hij zelf kan uitslapen.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas