Guardiola heeft een luxe-probleem

David Villa kan met een gerust hart richting Zuid-Afrika reizen, want de Spanjaard is verzekerd van een nieuwe club. Barça telde 40 miljoen euro voor hem neer en daarmee is de eerste grote zomertransfer een feit. De komst van Villa roept echter de vraag op of er nog wel plaats is voor Zlatan bij de Catalaanse club.

villa1

Zlatan werd afgelopen zomer met veel bombarie binnengehaald. Barça was bereid om maarliefst veertig miljoen plus Samuel Eto’o voor hem te betalen. Stel dat Eto’o minimaal 30 miljoen euro waard was op dat moment, dan kunnen we wel stellen dat Zlatan op dat moment een grotere waarde vertegenwoordigde dan bijvoorbeeld Kaká.

Helaas voor Zlatan en Barça is de droomtransfer tot nu toe nog niet zo droomachtig. Zlatan heeft moeite om zich aan te passen aan het razendsnelle spel van Barça. In het systeem komt hij niet volledig tot zijn recht. Bij Inter was hij dé centrale man in de aanval, die graag opereerde vanuit de counter. Bij Barça moet hij meer in dienst spelen van bijvoorbeeld Messi en komt hij moeizaam tot scoren.

Het is dus nog maar de vraag of Pep Guardiola het nog in Zlatan ziet zitten, nu hij een spits in huis heeft die misschien wel veel beter bij het spel van Barça past. Villa is een echte killer, een razendsnelle speler met meer diepgang dan Zlatan. Villa is bovendien Spaans dus zal weinig moeite hebben met de taal en leefwijze. Op de bank heeft Guardiola ook nog supertalent Bojan Krkic, die dit seizoen al een aantal keer de voorkeur kreeg boven Zlatan.

Het nadeel van Villa is echter dat hij meer een spits is die ruimte nodig heeft, het is niet het type dat voorzetten in de zestien afwacht. Misschien wil Guardiola hem wel op de flank gebruiken, maar dat zou ten koste gaan van Pedro die een razendsnelle ontwikkeling doormaakt. Het blijft een beetje speculeren. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat Guardiola keuze genoeg heeft. Tegelijkertijd weet hij ook dat hij Zlatan, Villa of Pedro niet voor langere tijd op de bank kan plaatsen.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas