Grote offers voor een kleine kans

De jeugd heeft de toekomst. Toch is die toekomst vaak onzeker, dat geldt helemaal voor jeugdspelers bij een profclub. Worden ze profvoetballer? In de meeste gevallen redden ze het niet, maar dat is iets waar geen jongen aan wil denken. Alles moeten ze opofferen, in de hoop om bij een profclub door te breken. Jarenlang afzien, voor een kleine kans. Uiteindelijk lijden de schoolprestaties er vaak onder en is de druk is voor velen te zwaar. Bij mijn voetbalvereniging staan de jongens te juichen die uitverkoren zijn om voor een BVO te spelen, prachtig. Toch laat ik graag de andere kant van de medaille zien.

img_0992

De jeugdopleiding is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een club. Het was de basis voor de vele successen van Ajax. Ook Feyenoord kan trots zijn op zijn jeugdopleiding. Waar alleen nooit aan gedacht wordt is wat er met die jongens gebeurd als ze het niet redden. Als ze geen prof worden en ook nooit in het stadion van hun club mogen spelen. Uit de ervaring van mijn vrienden vertel ik graag hoe het leven van een jonge prof eruit ziet.

dbs20e420-20psv20f1200-1820014

Bij AZ is het zo dat jongens die in de jeugdopleiding spelen verplicht naar school moeten in Alkmaar. Hier zijn namelijk afspraken mee gemaakt zodat de jongens genoeg kunnen trainen. Ze krijgen dan werk mee van school dat ze bij de club kunnen maken. Een jongen op mijn school gaat volgend jaar naar AZ, hoewel hij de school waar hij nu op zit leuk vindt. Als hij later bij de jeugdopleiding wordt weggestuurd heeft hij gewoon pech. Dan zit hij waarschijnlijk niet op de school waar hij naar toe wilde en kan hij ook niet naar een andere school. Veel jongens zijn vaak meer met voetbal bezig dan met school. Als hun droom in duigen valt moeten ze nog keihard knokken om hun diploma te halen. Dit gebeurt gelukkig de laatste jaren wel minder omdat clubs willen dat je het ook op school goed doet. Sommige clubs gaan zelfs zo ver dat ze je van de opleiding sturen als je schoolprestaties achter blijven.

Het gewicht van de jonge voetballer is vaak ook nog een heel gedoe. Laatst sprak ik met een jongen die bij een profclub speelt over het gewicht wat hij moest hebben. Hij was maar net goedgekeurd, ook al is hij eigenlijk graatmager! Vet is uit den boze. Waar vrienden graag nog een zak chips eten moeten zij opletten of hun avondeten wel gezond is. Als ze bij de metingen namelijk te dik zijn, moeten ze afvallen. Als ze dat niet doen kunnen ze weggestuurd worden. Als jeugdspeler moet je dus continue op je gewicht letten en mag je bijna nooit snoepen.

ajax003

Doordat je naar een ander school moet, is je sociale leven helemaal door de war gegooid. ‘S ochtends naar school, ’s middags voetballen en in de avond zijn bekaf. Er is geen energie meer na zo’n drukke dag en ze liggen snel te pitten. Weinig tijd dus voor vriendjes of iets… Gelukkig heb je dan nog wel de jongens van school die ook bij de profclub spelen, maar die wonen vaak wel weer in hele andere dorpen of steden. Moeilijk dus om ook even bij elkaar langs te gaan.

Het voordeel is natuurlijk dat dit soort jongens tegen hun (klein)kinderen kunnen zeggen dat ze bij een profclub hebben gespeeld. Ook krijgen ze vaak een seizoenskaart en een mooi trainingspak. Dat zijn toch leuke dingen die het met zich mee brengt. Ze leven voor hun hobby en dat is toch het mooiste wat er is. Ook krijg je begeleiding van de beste mensen en trainers. Ze jagen achter hun droom aan in de hoop hem ooit te volbrengen. Vergeet alleen niet hoeveel pijn en moeite het kost om er te komen. Blessures kunnen roet in het eten gooien en je moet niet van opgeven weten. De kans dat je het uiteindelijk redt is ontzettend klein maar groot genoeg voor velen dromenjagers. Laten we hopen dat er straks weer een nieuwe Wesley Sneijder of Robin van Persie op de velden staat.

Om af te sluiten heb ik hier nog een filmpje over Marco van Duin. Omdat hij langer dan zes jaar in de jeugdopleiding van Ajax heeft gezeten is hij nu lid van de Ajax Academy Club. Tegenwoordig is hij keeper van Haarlem. Hier de uitreiking van het lidmaatschap voor de Ajax Academy Club en een interview:

About Jasper