Griekenland wil kunststukje van 2004 herhalen

In de zomer van 2004 was Griekenland de grote winnaar van een overvolle sportzomer. De Olympische Spelen in Athene werden een groot succes, maar het absolute hoogtepunt was de Europese titel. Onder leiding van de geslepen Duitser Otto Rehhagel wisten de ervaren Grieken voor het eerst een grote voetbalprijs te winnen. Inmiddels zijn de Griekse helden van destijds vrijwel allemaal gestopt en is er een nieuwe generatie spelers opgestaan die het kunststukje van 2004 dolgraag willen herhalen.

Griekenland viert de Europese titel van 2004

Het land van…

Griekenland is vooral het land van de schitterende historie en de bakermat van de moderne beschaving. Als uitvinder van de Olympische Spelen staan de Grieken ook aan de wieg van de gehele sportwereld. De Grieken waren er al vroeg van overtuigd dat bij een gezonde geest ook een gezond lichaam hoort en dat sport daarvoor het ideale middel is. De aloude Griekse gedachte is dan ook ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.

Het afgelopen jaar stond voor Griekenland echter vooral in het teken van ‘meedoen is belangrijker dan pinnen.’ Om aan de verplichtingen van de Europese Unie te voldoen, waardoor ze mee bleven doen in de Eurozone, werden hardhandige maatregelen genomen, werden heftige maatregelen genomen. De binnenlandse economie staat inmiddels op instorten, een groot deel van de bevolking is werkloos en het toerisme loopt door het verslechterde imago van Griekenland terug. Een succes op het voetbalveld lijkt dus meer dan ooit gewenst. Al was het maar zodat de Griekse bevolking de deken van as, die over het land gevallen is, van zich af kan werpen.

De TomTom

De weg richting het EK 2012 verliep voor Griekenland buitengewoon soepel. Ondanks het feit dat Griekenland slechts veertien doelpunten maakte in tien wedstrijden, wisten ze zich ongeslagen te plaatsen voor het EK. Dat kunnen slechts Spanje, Duitsland, Italië en Engeland de Grieken nazeggen. Vooral achterin stond het erg goed bij de ploeg van de Portugees Fernando Santos. Ze kregen slechts vijf tegentreffers in de gehele kwalificatiereeks. Bepalend was de overwinning op Kroatië, waarvan in Griekenland met 2-0 gewonnen werd. Sinds de Grieken zich kwalificeerden voor het EK werd er echter niet meer gewonnen. Driemaal speelden ze in eigen huis met 1-1 gelijk, terwijl er met 1-3 werd verloren van Roemenië. De topvorm heeft Griekenland dus nog niet te pakken.

De plaaggeest(en)

De meest in het oog springende spelers van Griekenland zijn de spitsen Georgios Samaras en Theofanis Gekas, die ondersteund worden door het grote talent Sotiris Ninis. De daadwerkelijke plaaggeesten staan echter in de achterhoede, die wel erg lastig te passeren is. Dat is voor een groot deel te danken aan Sokratis Papasthathopoulos, die onder contract staat bij Werder Bremen. Net als in 2004 is de inmiddels 35-jarige Giorgios Karagounis de inspirator van het elftal op het middenveld. De grote vraag is of deze plaaggeest het allemaal nog kan belopen.

Zo vreten onze Leeuwen ze op:

De grote kracht van Griekenland ligt in de achterhoede, die weinig treffers weggeeft. Ze opereren vanuit een wel erg defensief 4-4-2 systeem en het valt Bert van Marwijk daarom aan te raden om aan te treden in een 3-4-3 systeem met echte buitenspelers als Luciano Narsingh en Arjen Robben. Dat zijn de Grieken namelijk totaal niet gewend. Daarnaast heeft het totaal geen zin om met vier verdedigers te spelen, als de Grieken maximaal twee aanvallers opstellen. De twee man die je achterin over hebt, kom je tegen Griekenland voorin dan namelijk tekort. In 2004 maakten teams de fout te afwachtend te beginnen tegen de defensieve ploeg van Koning Otto en Nederland doet er verstandig aan niet diezelfde fout te begaan. Aanvallen zal het credo moeten zijn.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter