Gouden Haantjes

Het Frankrijk dat het wereldkampioenschap van 1998 op zijn naam schreef, stond bol van het talent. Boven alles had dit team echter een hele reeks aan spelers die een natuurlijk soort leiderschapskwaliteiten bezaten. Later werd dit nog eens geïllustreerd door de prestatie op het EK van 2000 en de finaleplek op het WK van 2006. Dat was voorlopig echter de laatste stuiptrekking van de haantjes. Spelers van toen zijn nu in de herfst van hun carrière, zoals Henry en Anelka, of zijn zelfs al begonnen aan een leven zonder actief voetbal.

france983154fulllnd

blanc
Drie van de steunpilaren uit het elftal van 1998 zullen deze zomer veel in het nieuws zijn. Als eerste is er Laurent Blanc als succescoach van het Franse Bordeaux, dat na de zeven titels van Lyon eindelijk weer het landskampioenschap mocht vieren. Het was pas de zesde keer in de geschiedenis van de club dat dit gebeurde. Met een mix van Zuid-Amerikaans talent en Franse frivoliteit smeedde Blanc een collectief dat vooral de tweede seizoenshelft van zich liet spreken. Absolute ster in dit elftal is de pas 22-jarige Yoann Gourcuff, die onlangs voor vijftien miljoen definitief overgenomen werd van AC Milan. Deze nummer tien werd al uitgeroepen tot speler van het jaar in Frankrijk en lijkt voorbestemd om de troonopvolger van Platini en Zidane te worden.
Het ziet er naar uit dat Blanc zijn zinnen heeft gezet op een mooi Europees avontuur met Bordeaux, alhoewel zijn naam voorzichtig al genoemd werd bij Real Madrid en Juventus.

didierdeschamps1

De tweede naam in het rijtje is die van Didier Deschamps. Ooit een begenadigd middenvelder, nu een manager die al met twee clubs succesvol was. Met AS Monaco won hij de Franse ligabeker en bereikte hij de finale van de Champions League, terwijl hij met Juventus de Serie B bijschreef op zijn uitpuilende erelijst.
Komend seizoen begint Deschamps als manager van zijn vroegere club, Olympique Marseille. Hij krijgt een meer dan redelijke basis toegeworpen door vertrekkend coach Eric Gerets. De vraag is echter in hoeverre Deschamps verandering noodzakelijk vindt. Kan hij bijvoorbeeld linksback Taiwo behouden?
zidane

Als laatste is er natuurlijk Zinedine Zidane. De technicus is aangesteld als een soort adviseur in het bestuur van Real Madrid, als ondersteunende man bij algemeen directeur Jorge Valdano. Daarnaast ambieert hij een trainersfunctie in de jeugdopleiding, iets dat bij Real Madrid bijzonder goed van pas komt, gezien de talentvolle lichting die er aan zit te komen. Of hij deze functie ook krijgt, moet de toekomst uitwijzen. Er kan namelijk sprake zijn van een te groot takenpakket, waardoor voorzitter Peréz de voorkeur geeft aan een adviserende functie voor de Fransman. Ik blijf het echter opmerkelijk vinden dat een speler, die zo relatief kort bij deze club verbleef, zo’n grote status toegedicht krijgt. Het is iets dat voorbehouden is aan de allergrootsten.

Zijn de drie bovenstaande heren de eersten van een generatie die zich nog verder gaat verdiepen in het trainersvak, of blijft het bij dit selecte gezelschap? Wat zouden Henry en Trezeguet gaan doen na hun voetbalcarrière? Wat gebeurt er met verschillende buitenlandse topvoetballers, zoals de pas gestopte Nedved en Maldini?

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino