Goddelijke kanaries willen met beker naar huis

Tijdens dit WK zal Catenaccio op de dag van de eerste wedstrijd van een poule een analyse posten. Hierin wordt dieper ingegaan op de landen die in de poule vertegenwoordigd zijn en ook alvast een voorspelling gegeven van de eindstand in de poule. Vandaag aandacht voor Poule H, waarin Ivoorkust, Brazilië en Portugal een stevige strijd zullen voeren om door te komen, terwijl Noord-Korea bij voorbaat kansloos lijkt. Weet Brazilië opnieuw op knappe wijze de poulefase door te komen of strandt het elftal van Dunga in goede bedoelingen?

Robinho en Diego vieren feest voor Brazilië

Robinho en Diego vieren feest voor Brazilië

Brazilië
Ondanks de goede prestaties in de afgelopen jaren neemt de kritiek op de Braziliaanse bondscoach Dunga steeds meer toe. De Braziliaanse journalisten vinden namelijk dat hij veel te defensief speelt. Daar valt wel wat voor te zeggen, want Dunga heeft een groot gedeelte van zijn samba ingeleverd voor betere resultaten. Als gevolg hiervoor mocht ook bijvoorbeeld Ronaldinho thuisblijven, waardoor de kritiek alleen nog maar meer toenam. Dunga zal dus met zijn team moeten gaan presteren om het thuisland enigszins tevreden te houden. Dit lukte vorig jaar al eens in Zuid-Afrika tijdens de Confederations Cup en het valt niet uit te sluiten dat Dunga het dit jaar opnieuw zal fikken. Het Braziliaanse elftal loopt namelijk nog steeds over van de enorme kwaliteit.

Portugal
In Portugal is het alvast niet veel rustiger. De ploeg die kan beschikken over de duurste speler ter wereld, Cristiano Ronaldo, presteert de laatste jaren namelijk niet al te best. Zo strandde men tijdens het EK 2008 al in de kwartfinales en had men een dubbele play-off ontmoeting met Bosnië-Herzegovina nodig om zich voor dit WK te plaatsen. Cristiano Ronaldo denkt echter dat de problemen achter de rug zijn en zijn elftal dit jaar gewoon mee kan gaan doen om de wereldtitel. Maar of de selectie daar kwalitatief toe instaat is, zeker gezien de blessures van Nani en José Bosingwa, valt zeer te betwijfelen.

Ivoorkust
Bij de nationale ploeg van Ivoorkust gaat het de afgelopen weken slechts over één persoon; Didier Drogba. De spits en absolute superster van het elftal kreeg tegen Japan een flinke schop, brak zijn arm en zijn WK-deelname kwam in gevaar. Gelukkig voor Ivoorkust verliep zijn herstel voorspoedig en kan hij alsnog meedoen aan het WK. Of de arm echter op tijd hersteld is om ook tijdens het openingsduel met Portugal mee te doen, is nog niet duidelijk. Is dit niet het geval, dan heeft men bij Ivoorkust nog genoeg andere topspelers, zoals de broertjes Touré en Salomon Kalou, over om die problemen op te vangen.

Noord-Korea
De zwakste broeder uit poule G lijkt op voorhand Noord-Korea te zijn. Het team plaatste zich dankzij hun enorme passie en een Aziatische vorm van catenaccio voor het WK. Hierbij waren ze vooral gespecialiseerd in een wedstrijd vakkundig op 0-0 houden. Enige vaste uitblinker bij de ploeg is aanvaller Jong Tae-Se, die inmiddels bekend staat als de Wayne Rooney van Azië. Hij heeft inmiddels belooft iedere wedstrijd te gaan scoren en zijn elftal naar glorie te gaan leiden in Zuid-Afrika. Anderzijds heeft Noord-Korea ook erg veel problemen met indraaiende hoekschoppen en vrije trappen, wat ze uiteindelijk wel eens de kop zou kunnen kosten.

Ronaldo eist ook buiten het veld veel aandacht voor zich op

Ronaldo eist ook buiten het veld veel aandacht voor zich op

Voorspelling:
1. Brazilië
2. Ivoorkust
3. Portugal
4. Noord-Korea

De sleutel van deze poule ligt volgens mij niet in de onderlinge duel tussen de drie topteams, maar in de wedstrijden tegen Noord-Korea. Brazilië zou namelijk net van een iets hogere orde zijn dan de andere drie landen, waardoor Portugal en Ivoorkust de strijd zullen moeten aangaan om de tweede plaats. Deze kunnen ze al beslissen in de eerste wedstrijd, maar waarneer die gelijk eindigt, wat niet ondenkbaar is, brengt het duel met Noord-Korea uitkomst. Daarin verwacht ik dat Ivoorkust net iets meer geduld zal hebben dan de emotionele Portugezen, waardoor voor Cristiano Ronaldo in de groepsronde zijn grote droom al strandt.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter