Gemiste Nederlandse kansen

Enkele Nederlandse beleidsbepalers moeten zich ernstig achter hun oren gekrabd hebben, toen deze week weer enkele transfers rondkwamen. Zo trok ex-Ajacied Zlatan Ibrahimovic voor veertig miljoen plus Eto’o naar FC Barcelona en ging ook Maxwell voor zo’n vijf miljoen euro naar de Catalanen. Eerder werden al Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Christian Chivu, Michel Bastos, Mark van Bommel en Arjen Robben met miljoenen winst doorverkocht. Is het kwestie van wanbeleid van Nederlandse clubs of is het niet anders in deze knotsgekke voetbalwereld?

Maxwell werd deze week gepresenteerd bij Barcelona.

Maxwell werd deze week gepresenteerd bij Barcelona.

De simpelste verklaring is dat dit gewoon een kwestie van ‘de markt’ is, maar als je als Nederlanders zo meer dan honderd miljoen euro misloopt en iedere zomer alleen al rond de veertig miljoen, dan lijk je toch een serieus probleem te hebben. Hier tegenover staan natuurlik ook miljoenentransfers, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Arouna Koné, Royston Drenthe en Salomon Kalou, die waarschijnlijk nooit meer voor dit soort bedragen gaan vertrekken. Voor Huntelaar, Koné en Drenthe geldt echter dat van het miljoenenbedrag nog wisselgeld af moet, de aankoop van Huntelaar en Koné en de talentpool bij Drenthe, en er zo opnieuw weinig overblijft voor de profiterende club. Zijn we nou echt zo slecht in onderhandelen? Worden we niet meer serieus genomen?

Ik denk niet dat het ligt aan de eerder genoemde redenen, maar vooral aan een gebrek aan beleid, dat vervolgens weer de eerder genoemde factoren in de hand werkt. Nederlandse clubs hebben namelijk vaak problemen met het op waarde houden van hun spelers. Dit ligt ten eerste aan het niet op tijd verlengen van de contracten van spelers, maar ook aan het zelf teveel spenderen van geld. Nederlandse clubs wachten namelijk vaak totdat een speler helemaal is doorgebroken, voordat ze die speler een verbeterd en lang contract aanbieden. Op dat moment is er echter al lang interesse van buitenlandse clubs en de zaakwaarnemers fluisteren dan al over miljoenencontracten bij Europese topclubs.

Voor Zlatan ving Ajax te weinig geld.

Voor Zlatan ving Ajax te weinig geld.

Daarnaast heb je dan nog bestuurders, die een miljoenenverkoop van een speler meebegroten en zo verplicht zijn spelers vroeg te verkopen. Als je namelijk al een andere speler hebt gekocht, dan moet je op een bepaald moment wel verkopen. Dit werd misschien wel het best geïllustreerd in de zomer van 2004. Ajax zat met probleemkind Zlatan in de maag en eigenlijk stond de club wel open voor een bod. De spits zelf wilde op zich graag blijven, maar Ajax wilde van hem af. Toen een topbod niet kwam, besloot Ajax hem op 31 augustus alsnog van de hand te doen voor zestien miljoen. De transfer van Koné ketste vervolgens af op hartproblemen van de Ivoriaan en het verhaal van Zlatan kennen we inmiddels. Ook mislukte het Ajax-seizoen vervolgens compleet en we mogen dus wel spreken van een schoolvoorbeeld van wanbeleid.

Inmiddels is er in Nederland een aftekening ontstaan tussen clubs die wel en niet begrijpen hoe je het grootste rendement uit transfers haalt. Zo mengt Feyenoord zich met de dag meer tussen investeerders en talentpools, terwijl Ajax en PSV juist afstand nemen van de invloedrijke zaakwaarnemers binnen hun gelederen. Het is een idee dat afgekeken is van SC Heerenveen, dat vrijwel altijd het optimale rendement haalt uit hun transfers en hiervan geen cent hoeft af te staan. Toch mengen nu ook Roda en FC Utrecht zich tussen de grijpgrage investeerders.

Feyenoord miste 3.25 miljoen van de transfer van Drenthe.

Feyenoord miste 3.25 miljoen van de transfer van Drenthe.

Het resultaat van de verschillende opvatting op het gebied van transfers tekenden zich het vorige seizoen al af. Waar Ajax Huntelaar en Heitinga voor vele miljoenen van de hand deed en PSV hetzelfde deed met Farfan en Gomes, raakte Feyenoord zelfs haar grootste talenten niet aan de straatstenen kwijt. Toen Manchester City dan toch kwam voor De Guzman,dacht Feyenoord nog net iets meer te moeten vragen om onder andere de investeerders gerust te stellen. De transfer ketste af en De Guzman raakte zwaar geblesseerd en is hierdoor zwaar in waarde gedaald. Ondertussen lachte SC Heerenveen zich helemaal rot met de verkoop van Sulejmani aan Ajax. Toch lijkt Feyenoord nog steeds niet op te willen houden met hun suïcidale praktijken en loopt het zo keer op keer miljoenen mis. Zo blijven bepaalde Nederlandse clubs grote kansen missen op de transfermarkt en loopt onze vaderlandse competitie zo miljoenen mis. Mijn oproep: kappen met externe investeerders en spelersfondsen, die moeten profiteren van transfers van jouw spelers. Dan ben je namelijk bezig met beleid op de korte termijn, terwijl het Nederlandse voetbal alleen kan overleven met visie op de lange termijn. Gelukkig zijn er nog wel een paar clubs die dat wel begrijpen.

Reblog this post [with Zemanta]

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter