Gelukkig hebben we de reuzendoder nog

Sjonge, wat heb ik zitten smullen zeg. De groepsfase van de Europa League is van start gegaan en de Nederlandse ploegen hebben hun visitekaartje afgegeven. Het verschilde echter van club tot club wat er precies op dat visitekaartje stond. De internationale reputatie die Ajax, PSV en Feyenoord ooit hebben opgebouwd, wordt nu vrolijk afgebroken door diezelfde clubs en een aantal subtoppers die hopen dat ze de druk van FK Ventspils, FC Sheriff en Levski Sofia kunnen weerstaan.

ajax

Ajax begon met frisse moed aan haar nieuwe Europese campagne. Het altijd lastige FC Timisoara kwam op bezoek, maar de Amsterdammers barstten van het zelfvertrouwen door de 6-0 overwinning op NAC Breda van afgelopen zondag. Een dikke negentig minuten en een invalbeurt van Marko ‘de Verlosser’ Pantelic later, was de stand echter nog altijd ongewijzigd. Misschien was de hattrick van Cvitanich tegen het povere NAC Breda dan toch een incident?

PSV moest het laten zien tegen een andere grote naam in Europa, Sparta Praag. Ik geef het Fred Rutten te doen… Gelukkig wist Fred, mede dankzij zijn tactisch vernuft, een punt uit de Tsjechische hel mee te slepen naar Eindhoven. De wedstrijd tegen de Tsjechische recordkampioen, die maar liefst negen keer van naam veranderde, bracht toch een aantal pijnpunten aan het licht. Terwijl de complete PSV-verdediging zich achter de oren mag krabben, daarbij vergezeld door Danny Koevermans, mag Jonathan Reis vanavond laat opblijven. De jonge Braziliaan, die het afgelopen jaar meerdere keren ter discussie stond, deed wat zijn collega’s niet deden: scoren.

jonreis
De nummer zestien van Nederland, SC Heerenveen, moest Sporting Lissabon in bedwang houden. Het was voor even feest in het Abe Lenstra Stadion. Michael Dingsdag maakte, al dan niet per ongeluk, de 2-2 uit een vrije trap. Op dat moment had Sporting-spits Liédson al twee ballen tegen de netten gewerkt. Toen de Friesche fans al naar huis belden om melding te maken van een gewonnen punt, maakte de aanvaller ook zijn derde doelpunt: 2-3.

Gelukkig was er nog die vierde ploeg, de ploeg die alle bagger van de andere drie clubs in één klap wegpoetste. Steve McClaren stond met zijn FC Twente voor de zware taak om punten te pakken tegen Fenerbahçe. In een goed gevulde heksenketel werd er aardig gevoetbald, maar nog aardiger was de flashback die ik kreeg na de wedstrijd. Blaise N’Kufo krijgt in zijn eerste seizoen in de Eredivisie de naam ”reuzendoder” door te scoren tegen de gehele klassieke top drie. We schrijven donderdag, 17 september 2009. N’Kufo scoort twee keer tegen de Turkse grootmacht Fenerbahçe en krijgt daarmee een heel legioen aan Turkse fans stil. De ellende van de andere drie is vergeten, want gelukkig hebben we onze reuzendoder nog.

kufo

About Bas