Geldwolf Guus

Goudhaantje Guus gaat niet naar het WK. De succescoach maakte dat dit weekend bekend via zijn ‘mediaspreekbuis’ De Telegraaf. Solidariteit met zijn oude werkgever Rusland en de focus op zijn nieuwe werkgever Turkije hebben hem doen besluiten een WK-deelname met Ivoorkust af te zeggen. Dit ondanks een uitstekende lobby van de Ivoriaanse bond en sterspeler Didier Drogba. Een weloverwegen keuze dus.

Of misschien toch niet?

drogba-hiddink

Je vraagt je af of de redenen die Hiddink voor zijn afzegging aandraagt ook al niet golden voordat hij met de Ivoriaanse bond ging praten. Waarom, als hij al weet van de oefentrip van de Turkse voetbalploeg in mei en zijn nog doorlopende contract in Rusland? Was die lobby van de Ivoriaanse bond dan wel zo goed? Hiddink is schijnbaar toch open de besprekingen in gegaan, anders hoefde hij deze toch ook niet te starten?

Het ware antwoord zit ‘m in de werkelijke drijfveer van Gouden Guus. Vele malen sprak hij al over zijn afscheid en zijn laatste klus bij Rusland. Zijn biografie, met het laatste Rusland-hoofdstuk, ligt zelfs al enkele jaren in de winkel. Toch deed hij in de tussentijd alweer een klus bij Chelsea (hij had het clubvoetbal toch afgezworen?) en tekende een vierjarig contract bij de Turkse voetbalbond.

Hiddink blijkt duidelijk geen man van zijn woord. Zo vaak sprak hij zichzelf tegen, zo vaak bleek hij achteraf te liegen. Omdat Guus zo succesvol is, lijkt niemand hem deze leugens kwalijk te nemen. Noem het een foute vorm van patriotisme in onze vaderlandse media.

Want hoe zat het nou met die flirt met Ivoorkust? Guus wilde dolgraag, maar kreeg zijn miljoenencontract met Rusland niet eerder ontbonden. De Russische bond was het er niet mee eens dat Hiddink nog tijdens zijn dienstverband bij Rusland ook nog eens zou bijverdienen als hoofdcoach van Ivoorkust. Hij kon wel weg, alleen dan moest hij zijn contract inclusief bijbehorende miljoeneninkomsten laten schieten. Maar die miljoenen bleken belangrijker dan een mooie uitdaging op het aankomende WK. Goudhaantje Guus ontpopte zich deze week als Geldwolf Guus. Dus toch……

About Dave