Gehaat en bemind: Theo Janssen

’Odi et amo.’ Ik haat en ik bemin. De Latijnse dichter Catullus gebruikte deze woorden in zijn Carmen LXXXV. Destijds waren de woorden gericht aan de vrouw van zijn dromen, Lesbia. Vandaag de dag zijn de woorden echter op niemand beter van toepassing dan op de linkshalf van FC Twente. De linkspoot wordt namelijk bij vlagen bemind, maar zijn acties roepen ook veel haat op. Het is the story of life van Theo Janssen.

jansen

Al op jonge leeftijd profileert Janssen zijn met zijn opvallende karakter en doet hij van zich spreken. Zijn toenmalig coach Sjef Hamer kan een boek vullen met anekdotes over de jonge Theo. Zo noemde hij zijn brildragende coach schaamteloos ‘schele’ en vraagt arrogant ‘wie ben jij dan?’ aan een militaire trainer. Een paar jaar later, op zijn twintigste verjaardag, kan men nog steeds lachen om de toenmalig Vitesse-middenvelder, al heeft het gelach een neerbuigend karakter gekregen. Janssen is namelijk véél te dik. De 1 meter 80 lange voetballer weegt bijna 100 kilo, wat neerkomt op een BMI van bijna 30. Het is dat er destijds nog geen programma als De afvallers XXL was, anders had Theo moeiteloos mee kunnen doen.

Wie echter denkt dat zijn karakter door slechte eigenschappen kent, komt bedrogen uit. Hij mag dan wel te zwaar zijn, binnen no-time zijn de overtollige kilo’s er weer afgetraind. Met dank aan het voedingsschema van Mike Snoei én de ijzersterke discipline van Janssen zelf. Hij ontpopt zich als een trainingsbeest door in de vakantie door te trainen om zo topfit aan het nieuwe seizoen te beginnen. Toch blijven er kritische kanttekeningen op zijn levensstijl. Het is namelijk geen publiek geheim dat de geboren Arnhemmer regelmatig een sigaretje rookt. De kritiek wuift hij lachend weg. “Johan Cruijff pafte dagelijks twee pakjes weg, dan moeten de vier sigaretten van Janssen toch wel kunnen?”

In de jaren die volgen laat Theo zijn voeten spreken. En dan in het bijzonder zijn linkervoet, die talloze ballen met een fluwelen trap de kruising in heeft gejaagd. De uitstekende seizoenen bij Vitesse leveren Janssen in 2006 zelfs een uitnodiging voor het Nederlands elftal op. Wegens een operatie aan zijn amandelen moet hij afzeggen, maar een jaar later mag hij toch het gestreepte zwart-wit inruilen voor een oranje tricot en mag de debutant het haasje ontvangen.

Met zijn debuut in Oranje lijkt de piek voor Janssen bij Vitesse bereikt te zijn en vanaf dat moment gaat zijn carrière, onder de eveneens omstreden Aad de Mos bergafwaarts. Hij weigert op de bank plaats te nemen in een uitwedstrijd tegen Excelsior. De enige logische oplossing is een overstap naar een andere club. Die komt er ook, want FC Twente lijft de middenvelder in en Nederland heeft weer te maken met een Theo Janssen die in bloedvorm verkeert.

Tot 21 november 2009. De linkshalf, die met teveel alcohol achter het stuur is gekropen, veroorzaakt een ongeluk waarbij inzittende en oud-prof Kevin Moeliker in coma raakt. Hij krijgt een hoge boete en wordt geschorst, maar dan is het kwaad al geschied. Janssen wordt in elk nieuwsbericht, al dan niet terecht, tot zondebok bestempeld en wordt verguisd. Het heeft even geduurd, maar Nederland weet weer wie Theo Janssen is.

En zo gaat de carrière van Theo Janssen al voor hij zijn officiële debuut maakte. Pieken en dalen weet hij ontzettend snel af te wisselen. Het is het lot van een prof die uitstekend kan voetballen, maar af en toe een slippertje maakt. En eigenlijk is dat ook de charme, want wie kan zich een Janssen met de levensstijl van bijvoorbeeld Philip Cocu voorstellen? Nee, Theo is een held, tot hij in de fout gaat. En stiekem is hij zelfs dan nog een klein beetje een held.

About Yordi