Geen kerstfeest voor deze Denneboom

Romano DenneboomNee, het gaat hier niet om een Hogeschool die de kerstboom te christelijk vindt. Het gaat hier om een voetballer. Romano Denneboom heeft zich namelijk onmogelijk gemaakt bij Sparta Rotterdam. Uitgerekend met de kerstdagen moet hij terug naar FC Twente. Deze club achtte hem een half jaar geleden niet goed genoeg en besloot hem uit te lenen. De clubs stonden niet in de rij, maar met Sparta vond Romano een mooie club. Tijd om te laten zien wat je in huis hebt zou je denken. Het tegendeel is waar. Romano loopt er, in de ogen van de Sparta leiding, de kantjes vanaf en na een waarschuwing mag hij nu zijn biezen pakken. Of Twente blij moet zijn met dit kerstcadeau? Ik denk het niet.

Zeggen dat Romano – toch één interland (tja, van Basten) – er geen bal van kan is flauw, maar echt pieken heeft hij dit seizoen ook nog niet gedaan. Romano is een speler die het sowieso nooit lange tijd goed gedaan heeft bij een club. Als je zijn cv bekijkt zie je een lijst met veel clubs. Regelmatig kwam hij in de buurt van de dertig wedstrijden, maar zelden scoorde hij vaker dan tien keer. Als aanvaller mag je daar – je doelpunten – op afgerekend worden en ondanks het feit dat hij bijna een transfer naar PSV te pakken had is Denneboom zelden een hoogvlieger geweest. Mij boeit dan ook de vraag: waarom denkt mister Romano dat hij bij Sparta met de arrogantie van Ronaldo in een Champions League finale mag rondlopen?

Heeft hij geen vrienden of familie die hem recht in zijn bek vertellen dat hij blij mag zijn met het leventje dat hij heeft? ‘Bij FC Twente hebben ze je weggestuurd en nu kun je bij Sparta bewijzen dat jij bij de prachtige club wat te zoeken hebt, maar nee.. meneer loopt de kantjes er van af en voelt zich te groot voor de club,’ zou ik hem zeggen. Heeft hij niet door dat hij op 28-jarige leeftijd, bijna 29, in de kracht van zijn leven is en dat hij zich juist nu in de picture moet spelen? Zijn contract loopt aan het eind van dit jaar af en alleen met een goed seizoen bij Sparta had hij de Twente-leiding aan het twijfelen kunnen brengen. ‘Goh, twintig doelpunten bij de Kasteelheren en alle 34 wedstrijden gespeeld. Is dat toch niet wat voor ons? Als pinchhitter in de Champions League?,’ had Joop Munsterman zich dan afgevraagd.

O Denneboom, o Denneboom, wat zijn je acties oliedom

O Denneboom, o Denneboom, wat zijn je acties oliedom

Nu is het simpel. Zijn contract wordt niet verlengd en Romano kan gaan schitteren in een shirt van Team VVCS. Alhoewel, daar zal hij zich al helemaal te goed voor voelen. Al mijn gedachten rond het nieuws dat ze bij Sparta geen Denneboom willen met de kerst deed mij denken aan een geniaal spotje dat Talpa een paar jaar geleden had. Ter informatie: Talpa was ooit een tv zender dat voor veel geld het voetbal van de NOS jatte, maar vervolgens keihard flopte. In hun show, de Wedstrijden, kwam Romano voor de camera tijdens de kerst. Elke speler mocht een paar woorden aan de kijker – die voor het eerst naar Eredivisie kon gaan kijken tijdens de kerst – richten en Romano kwam met het volgende: ‘ik ben Romano Denneboom en met de kerst sta ik er’.

Briljant en als ik Eredivisie Live was zou ik het spotje weer opzoeken. Lekker uitzenden met de naderende kerstdagen, maar er dan van maken: ‘ik ben Romano Denneboom en met de kerst sta ik op de tribune in Enschede’. Overigens kan Romano op deze manier wel een kampioenschap bijzetten in zijn prijzenkast..

About Bram