Geef Ricky nog een laatste kans!

Wat is er toch aan de hand met Ricky van den Bergh? Waar hij vorig seizoen veelal zijn voeten liet spreken, zijn het nu vooral confrontaties met de clubleiding waarin de speler uitblinkt. Het leek vooraf zo´n droomhuwelijk te worden tussen Ricky en ADO. Van den Bergh, die zijn liefde voor ADO al met de paplepel kreeg ingegoten, bij ADO, dat kon toch niet mislukken?

Ricky van den Bergh gefrustreerd in het shirt van ADO Den Haag.

Ricky van den Bergh gefrustreerd in het shirt van ADO Den Haag.

Het begin is dan ook veelbelovend. Hij kent een goede voorbereiding, speelt goed en scoort veel. Dit goede begin wordt echter niet vervolgd en de relatie tussen Van den Bergh en ADO raakt in een neerwaartse spiraal. Waar het begint met kleine meningsverschillen, loopt het al snel uit op hevige ruzies en uiteindelijk tot een verbanning naar het tweede elftal.

Maar los je het probleem op deze manier wel op? De middenvelder is en blijft een publiekslieveling en met zijn verfijnde techniek kan hij het veel clubs lastig maken. Van den Bergh is een speler die warmte nodig heeft van zijn trainer en moet weten dat hij onomstreden is. Dán gaat hij door het vuur voor je, dán wint hij wedstrijden voor je. Het probleem was echter dat Atteveld ervan houdt om spelers te vernederen, maar een speler als Van den Bergh accepteert zulke fratsen niet. Als kers op de taart volgt hierna ook nog een ultieme vernedering voor Van den Bergh; Atteveld heeft de vreemde gewoonte spelers aan hun oor te trekken om ze tot de orde te roepen. Het verbaast mij sowieso al dat er nooit spelers zijn die hier iets tegen ondernomen, maar iemand moet dus de eerste zijn. Dat is dus Ricky, die ook aan zijn oren werd getrokken door Atteveld. Een hevige discussie volgt, die wordt afgesloten met een verbanning naar het tweede elftal voor Van den Bergh.

Atteveld weet niet wat hij met Van den Bergh aan moet.

Atteveld weet niet wat hij met Van den Bergh aan moet.

Gelukkig volgt er al snel goed nieuws uit Den Haag. Van den Bergh keert op initiatief van Buijs terug in de selectie en de ruzie tussen Atteveld en de middenvelder lijkt voorlopig te zijn bekoeld. Het zal natuurlijk nooit meer helemaal goed komen tussen de twee, maar een normale samenwerking moet mogelijk zijn.

Hopelijk krijgen we snel weer de oude Van den Bergh te zien, de Van den Bergh die vrije trappen bij bosjes tegen de lat knalt. Want hij kan het wel, de in de Schilderswijk geboren speler. Komt dat er niet van bij ADO, dan lijkt het me verstandig om een nieuw avontuur te zoeken voor de toch al negenentwintig jaar oude Van den Bergh. Een mooie uitdaging in het buitenland behoort tot de mogelijkheden en anders kan hij nog altijd in Nederland aan de slag. Het lijkt me wel verstandig voor de middenvelder om een gemoedelijke club uit te kiezen, waar hij wordt gewaardeerd en een onbetwiste basisspeler is. Voorlopig is het nog afwachten hoe het Ricky zal gaan verlopen, ik gun hem in ieder geval nog zijn eerherstel!

About Barend