Geef Nederland brood en spelen

Er is de laatste tijd heel veel commotie rond het WK-bid van Nederland. Sterker nog; van de ene op de andere dag lijkt heel Nederland tegen het bid voor het WK van 2018 of 2022 te zijn. Zelfs Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, is tegen een WK in Nederland. Zo’n kampioenschap zou Nederland namelijk alleen maar geld kosten en daarbij moesten we ook nog allerlei rare eisen inwilligen van Sepp Blatter. Maar is een WK echt zo onvoordelig voor Nederland?
Nederland wil een groen WK organiseren

Nederland wil een groen WK organiseren

Een eenduidig antwoord op deze vraag is eigenlijk niet te geven. Het enige wat van te voren duidelijk is, is dat een WK je nooit geld op gaat leveren. Zeker niet op de korte termijn. Voordat een groot toernooi wordt georganiseerd, worden altijd enkele economen ingehuurd om een economische analyse te maken van het WK. In deze analyses wordt vaak getoverd met cijfers, waardoor een WK uiteindelijk enorm winstgevend lijkt. In de praktijk blijkt dit echter zelden zo te zijn.

Hiermee lijkt duidelijk te worden dat het WK niet naar Nederland moet verhuizen, maar dat ligt nog niet zo simpel. Dat komt door het eeuwenoude principe van brood en spelen, waarmee de oude Romeinen het volk al te vriend hielden. Doordat het volk te eten had en één keer in de zoveel tijd een goede voorstelling te zien kreeg, kwam het niet in opstand. Het huidige spel waarmee het volk gelukkig gemaakt wordt, is het edele voetbalspel. Zeker in het carnavalsgekke Nederland, waar men bij een WK sowieso met hele straten de polonaise loopt. Die buurman die nooit wat zei is plots je beste vriend en die stomme allochtonen blijken zo vervelend nog niet.

bid3Dankzij de opkomst van de sociale wetenschap weten we inmiddels zelfs wat een WK ons oplevert qua geluk. In het boek Dure spitsen scoren niet deden Stefan Szymanski en Georgios Kavetsos onderzoek naar het verband tussen geluk en het organiseren van sporttoernooien tussen 1974 en 2000. Bij zeven van de acht deelnemers bleek er een significante toename aan geluk te zijn. Alleen het Verenigd Koninkrijk werd niet aanmerkelijk gelukkiger van het EK van 1996, maar het EK werd dan ook georganiseerd door Engeland en niet door het hele Koninkrijk.

Zelfs na de correctie van enkele data bleek de toename extreem te zijn. Om dezelfde toename te bereiken moest men honderden euro’s per maand vooruit gaan in inkomen. Enkel de vrouwen werden niet aanmerkelijk gelukkiger van een WK of EK. Bij het organiseren van een EK duurde het geluksgevoel enkele maanden, terwijl dit bij een WK zelfs vier jaar na het toernooi nog te zien was. De onderzoekers concludeerden uiteindelijk dat slechts een fortuin aan terugbetaalde belastingen het volk even gelukkig zou maken als het organiseren van een WK. Daarnaast neemt ook het aantal zelfmoorden af tijdens een groot eindtoernooi.

Naast de toename aan geluk zou een toernooi in Nederland ook kunnen zorgen voor een toename aan populariteit en succes. Zeker in tijden waarin Nederlanders steeds dikker worden, is het geen slecht idee om tegelijkertijd een campagne vanuit de overheid op te starten om meer mensen aan het sporten te krijgen. Dan sla je dus in feite twee vliegen in één klap. Daarnaast zorgt een WK er vrijwel altijd voor dat het niveau van je nationale voetbal toeneemt, dit is te danken aan een toename van kennis en betere faciliteiten.

In 2006 zat het Duitse voetbal enigszins in een dip. In 2004 en 2000 werd het nationale team in de groepsfase van het EK uitgeschakeld en ook in 1998 had men slechts een bijrol vertolkt. Tussendoor was in 2002 nog wel de WK-finale bereikt. Sinds de organisatie van het WK kwam men in de laatste drie toernooien tweemaal tot de halve finale en één keer tot de finale. Ook Zuid-Korea en Japan waren aanmerkelijk succesvoller na hun toernooi, terwijl Frankrijk na de winst in 1998 ook in 2000 de Europese titel wist te grijpen. Het WK organiseren leidt dus ook tot meer voetbalsucces voor het nationale team. Tevens op clubniveau lijkt een lichte stijging van het niveau plaats te vinden rond een groot toernooi, maar die groei is niet opmerkelijk groot te noemen.

bidWe mogen dus wel concluderen dat het organiseren van een WK vooral een morele keuze is. Ben jij als bestuurder bereid om miljarden te investeren in een groot toernooi om zo het geluk van een land jarenlang te laten stijgen? Of sterker nog; durf je toe te geven dat het je om dit geluk te doen is? De laatste vraag is vooralsnog te beantwoorden met een keiharde nee. Men praat enkel over geld en inkomsten, terwijl Nederland juist daarop achteruit gaat.

Dit WK moeten we halen vanwege de voornaamste reden: geluk. In plaats van zestien miljoen individuen kunnen we tijdens het WK één groot geheel vormen. Daarmee creëren we een geluksgevoel en gemoedelijkheid die ons in geld uitgedrukt een veelvoud zou kosten van de lasten die een WK zou brengen. In een tijd van economische crisis, overwicht en grote ontevredenheid in het land wegens grote bezuinigen en onderling wantrouwen is dit waarschijnlijk de beste investering die de regering kan doen. Daarom smeek ik de grootste criticasters van dit toernooi een pas op de plaats te maken. Een WK is namelijk de beste manier om deze ontwrichte samenleving weer bij elkaar te brengen. Minister-president Rutte, geef ons brood en spelen!

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter