Geef het gewoon toe, Sulejmani is een miskoop!

Dat Sulejmani een miskoop is, is al vaak geschreven door de media. Zijn veel te hoge transfersom, zijn spel, hij zou niet fit zijn en hij zou weg willen. Diverse redenen die gegeven zijn om aan te tonen dat Miralem Sulejmani gewoon een tegenvallende aankoop is geweest. Toch lijken de Ajax-fans het niet te willen geloven.

Sulejmani zoals we hem kennen; op de bank.

Sulejmani zoals we hem kennen; op de bank.

En dat is te merken, steeds weer schalt het van de tribunes: “Sulejmani gaat vlammen vanavond, ik heb er echt vertrouwen in.” Die dag komt de jonge Serviër dan aan spelen toe en valt hij weer enorm tegen. Hij speelt een zogenaamd ‘zesje’; hij vlamt niet en hij speelt niet dramatisch. Gewoon een redelijke prestatie dus. Maar na die wedstrijd zijn diezelfde mensen weer onverminderd positief over hem. “Zag je het? Sulejmani speelde goed hé?” Onvoorstelbaar.

Er is al erg veel gezegd en geschreven over Sulejmani. Veelal was dit negatief. Hij zou veel te veel gekost hebben en niet presteren. Maar daar kan je hém niet op afrekenen. Hij kan er per slot van rekening niks aan doen dat Ajax zoveel geld voor hem wilde betalen. Het is de schuld van Ajax dat ze zo’n groot bedrag voor ‘Miki’ neertelde; een speler die niet eens in hét Ajax-systeem past. Sulejmani heeft het zelf natuurlijk wel verdienstelijk gedaan in zijn eerste jaar onder Marco van Basten met tien goals in 35 wedstrijden. Maar toen Martin Jol hem verving kwam ‘Mickey’ op een zijspoor, en speelde Sulejmani slechts 23 wedstrijden waarin hij twee keer scoorde. Zijn prestaties zijn echter niet het grootste probleem.

Bij de presentatie waren er nog lachende gezichten.

Bij de presentatie waren er nog lachende gezichten.

Het verheerlijken van Sulejmani is ontzettend vermoeiend. Keer op keer wordt hij door de critici en fans genoemd als een van de betere spelers van de wedstrijd, terwijl hij de hele wedstrijd amper in beeld is geweest. Een recent voorbeeld is de wedstrijd tegen Real Madrid. Altijd is er zoveel vertrouwen in hem, terwijl hij nog nooit echt heeft laten zien een meerwaarde te kunnen zijn. Vertrouwen hebben is prima en logisch, maar teveel vertrouwen is ook niet goed. Hij moet nog wel aan de verwachtingen kunnen voldoen. Dat is na de transfersom en de lovende woorden bijna onmogelijk. Althans, normaal gesproken. Maar om één of andere reden lijken de Ajax-fans maar niet toe te willen geven dat Miralem Sulejmani gewoon een miskoop is geweest. Hij is gekocht op basis van zijn goede prestaties bij sc Heerenveen. Zonder te bekijken of hij überhaupt wel in het systeem van Ajax past.

Ook opmerkingen als “dit wordt het seizoen van Sulejmani” zijn vermoeiend.  Kom op, stop met het hebben van veel te veel vertrouwen en laat die jongen eens zonder druk voetballen. Een topaankoop wordt hij toch niet meer, een miskoop zal hij altijd blijven, maar aardig meevoetballen zal nog wel moeten lukken. Als je als Ajacied met een realistisch oog naar Sulejmani kijkt weet je één ding: Sulejmani is een miskoop, Sulejmani blijft een miskoop, maar kan wel aardig voetballen.

About Mitchell