Geboren in Joegeslavië, opgegroeid in Servië, uitkomend voor Montenegro

Geboren in het voormalige Joegoslavië, opgegroeid in Servië en momenteel uitkomend voor Montenegro. In een notendop is dit het leven van misschien wel het grootste talent van de Balkan. Hij is groot geworden bij FK Mladost Podgorica, heeft zich verder ontwikkeld bij FK Partizan Belgrado en inmiddels speelt hij de sterren van de hemel in Florence bij ACF Fiorentina. Stevan Jovetic is pas negentien jaren jong, maar is nu al Montenegro’s hoop in bange dagen.

jovetic


Ik volgde het voetbal in Servië altijd wel een beetje. Toen ik hoorde van Stevan Jovetic besloot ik één van mijn beste vrienden te raadplegen; Google. ‘Groot Servisch talent in de belangstelling van Europese topclubs’, ‘Partizan dreigt talent kwijt te raken aan United’ en ‘Real geïnteresseerd in Servisch toptalent’. Het zijn slechts enkele voorbeelden van krantenkoppen. Mij werd zo duidelijk dat dit misschien wel de speler is die Servië successen kan brengen! Het had gekund, als hij een Serviër was geweest tenminste. Sinds Montenegro onafhankelijk is verklaard komt de jonge aanvaller uit voor zijn vaderland, tot grote spijt van de Serven. Jovetic zou zeker van toegevoegde waarde zijn. Voor Montenegro is hij samen met Mirko Vucinic de ster van het elftal.

Het is maar de vraag of we de langharige aanvaller ooit zullen zien schitteren op een Europees- of Wereldkampioenschap. De kans dat Montenegro zich zal plaatsen in de nabije toekomst is helaas niet groot. Je weet het nooit natuurlijk, maar gelukkig speelt Stevan Jovetic toch op het hoogste niveau. Ook bij de nationale ploeg schittert hij met zes goals in elf wedstrijden. Niet verkeerd.

Toen Jovetic als als zeventienjarige naar Italië vertrok had ik nog mijn twijfels, ik zag het zo snel niet gebeuren. Zo jong vertrekken is niet niks, bovendien zijn de verwachtingen erg hoog. Wel blijkt nu dat Stevan destijds de juiste keuze heeft gemaakt. Manchester United en Real Madrid hadden hem graag zien komen. Dat is ook niet zo gek wanneer je op je zeventiende al je eerste officiële hattrick scoort in het betaalde voetbal. Toch verkoos de aanvaller La Viola boven de Europese grootmachten.

25auv89
Erg verstandig. Hij heeft zich dusdanig goed ontwikkeld, dat Manchester opnieuw aan de deur klopt. Het zou jammer zijn als hij weg zou gaan. Stevan Jovetic is nog steeds erg jong, toch heeft hij nu een basisplaats onder Prandelli. Mocht het zover komen dat een andere topclub hem wil, dan zal Fiorentina hem niet zomaar laten gaan. Hij verschafte zijn club persoonlijk toegang tot de groepsfase van de Champions League. Eenmaal in de groepsfase scoorde hij beide doelpunten tegen Liverpool, wat Fiorentina een verrassende 2-0 overwinning opleverde en wordt dus steeds belangrijker voor de club. Jo-Jo is nog steeds een ‘broekie’ en een topper in wording. Ik zal hem zeker blijven volgen bij Fiorentina en ik ben benieuwd waar het schip strand voor hem!

About Mario