Gastland Polen wil sensatie worden

Een gastland dat op een groot toernooi uitgroeit tot een sensatie, is zeker geen unicum. Het Zuid-Korea van Guus Hiddink dat op het WK 2002 tot de halve finale reikte, staat ons allemaal nog helder voor de geest. Frankrijk heeft bijvoorbeeld ook een rijke traditie wat betreft toernooien in eigen land. In 1984 won het thuis het Europees Kampioenschap en veertien jaar later werden ze in eigen huis ook nog eens wereldkampioen. De kans dat Polen Europees Kampioen wordt, is erg klein, maar gezien de poule-indeling kunnen ze wel de sensatie van het toernooi worden.

Franciszek Smuda moet Polen deze zomer naar succes leiden

Het land van…

Voor Nederland is Polen toch vooral het land van de goedkope arbeiders. Geert Wilders richtte met zijn PVV zelfs een Polenmeldpunt op, om de overlast en arbeidsverdringing door onze Oost-Europese vrienden tegen te gaan. De Poolse arbeiders hebben alles wat je wat je van een arbeider mag verwachten. Ze werken keihard, kosten vrijwel niets, je hoort ze niet klagen en leveren ook nog eens kwaliteit. Daar kunnen we in ons land, waar ‘ja, maar’ met de paplepel wordt ingegoten, nog wat van leren.

Polen is echter ook het land dat al eeuwenlang verscheurd wordt door oorlogen, mede doordat het tussen de grootmachten Duitsland en Rusland in ligt. Na de Eerste Wereldoorlog (1918) werd Polen weer een sterke, onafhankelijke staat. Dat wisten ze meteen te bewijzen door de Sovjet-Unie te verslaan in een oorlog die van 1919 tot 1921 duurde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Polen echter opnieuw het slagveld in een bloedige oorlog. Meer dan twintig procent van de bevolking overleed in het brute oorlogsgeweld. Vervolgens wisten ze zich na tientallen jaren te verlossen van het juk van het IJzeren Gordijn. Inmiddels bouwt Polen met de hulp van de Europese Unie een eigen economie op. Een groot voetbalkampioenschap organiseren is voor Polen de absolute kroon op het werk. Ze staan definitief op eigen benen.

De TomTom

Doordat Polen het toernooi organiseert, hoefden ze geen kwalificatiewedstrijden te spelen op weg naar het eindtoernooi. De afgelopen twee jaar heeft de ploeg van bondscoach Franciszek Smuda zich vermaakt met het spelen van oefenwedstrijden, met zeer wisselend succes. Zeker in 2010 ging het niet altijd even soepel. Polen wist destijds acht wedstrijden op rij geen zege te boeken, met een 6-0 nederlaag tegen Spanje als absoluut dieptepunt. Daarna kreeg Polen steeds beter de smaak te pakken. Polen wist te winnen van Argentinië en gaf tegen Duitsland pas in de absolute slotfase een 2-1 overwinning uit handen. Sinds de nederlaag tegen Italië op 11 november 2011 is Polen ongeslagen. Ze combineren werklust met technisch vernuft en zijn daardoor lastig te kloppen.

De plaaggeest(en)

Spits Robert Lewandowski, die furore maakt bij Borussia Dortmund, is de absolute plaaggeest van de Poolse ploeg. De Poolse goaltjesdief kwam afgelopen seizoen in de Bundesliga tot 22 treffers en in eigen land zal hij zeker door willen gaan met het maken van treffers. De spits is tevens een echte winnaar, getuige de drie titels die hij in de afgelopen drie seizoenen wist te pakken. De tegenstanders zijn dus gewaarschuwd. Lewandowski’s ploeggenoten bij Borussia Dortmund, Łukasz Piszczek en Jakub Błaszczykowski, behoren eveneens tot de sterkhouders van de Poolse ploeg. De snelle vleugelaanvaller Błaszczykowski is zelfs aanvoerder van de ploeg. Op het doel heeft men met Wojciech Szczęsny van Arsenal een zeer betrouwbare sluitpost, die Polen er op bepalende momenten doorheen kan gaan slepen.

Zo vreten onze Leeuwen ze op:

Polen is een hele stugge ploeg, maar ook een elftal waar veel voetbal in zit als je ze de ruimte geeft. De combinatie van harde werkers achterin en technisch vaardige spelers voorin, maakt Polen tot een gevaarlijke outsider. Er is een goede kans aanwezig dat Nederland het thuisland treft in de kwartfinale en in dat geval moet Nederland waakzaam zijn voor het Rusland-scenario. Als je de poule des doods overleeft, lijkt Polen een ‘makkie’, maar als je met die instelling de wedstrijd ingaat, dan kom je bedrogen uit. Bert van Marwijk doet er goed aan zo snel mogelijk het Poolse thuisvoordeel teniet te doen, door de voetballend beperkte achterhoede onder grote druk te zetten. Deze noeste werkers gaan dan fouten maken of ballen blind wegknallen, wat tot onbegrip leidt op de tribunes. Dan is het zaak zo snel mogelijk toe te slaan, waarna een simpele wedstrijd volgt. Polen loopt onder aanvoering van het publiek blind naar voren, waardoor Nederland het karwei op de counter simpel af kan maken. Een kind kan de was doen.

Wikipedia: Franciszek Smuda is a Polish football manager and former player.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter